≫ 

Već su ga otpisali i pričali da je propao, a on je za nedelju dana od promašaja postao hit u NBA (VIDEO)

Ponekad se sve promeni za nekoliko dana

  • 0

Košarkaš Nju Orleans Pelikansa Džalil Okafor najavio je u poslednjih nekoliko utakmica veliki povratak na veliku scenu NBA lige, iako je do pre desetak dana bio proglašen propalim igračem. Mnogo je NBA promašaja i kockanja timova sa draft pikovima, pa je više mladih igrača poslednjih godina završilo na marginama NBA lige, u G-ligi, Evropi ili Kini. Okaforu se smešila slična sudbina.

On je biran 2015. godine kao treći pik na draftu iza Karl Entoni Taunsa i Dianđela Rasela. Potezima na niskom postu, horogom i pristojnim šutem sa poludistance, predviđalo se da će vrlo brzo biti ol-star što je tokom prve sezone u Filadelfiji i pokazivao.

Džoel Embid biran godinu dana ranije je bio povređen, Okafor je imao prostora i ubacivao je 17,5 poena u proseku. Već sledeće godine su i minuti i poeni bili u padu, Embid i Filadelfija su počeli da se uzdižu, a Okafor da nestaje.

U sezoni 2017/2018. ubacivao je tek oko šest poena po meču i to je bilo dovoljan pokazatelj da od njega neće biti ništa. Kako se u NBA stvari menjaju munjevitom brzinom (setimo se samo uspona Džeremija Lina na primer), tako je i centar File došao u nemilost i bio otpisan.

Još tada se znalo da je na izlaznim vratima, ali ne i da su se Seventisiksersi olako odrekli igrača, koji je sada opet počeo da demonstrira deo svog potencijala. Entoni Dejvis, alfa i omega Pelikana je propustio nekoliko mečeva, Džalil je dobio prostor i počeo da se isplaćuje.

Foto: Tanjug/AP

I to kako. Okafor je plaćen nešto više od 1,5 miliona dolara što je 377. plata u NBA. U poslednje četiri utakmice je beležio gotovo pa ol-star brojke. Šansu je dobio na više od kašičice protiv Memfisa 21. januara i odmah upisao dabl-dabl sa 20 poena, deset skokova i dve blokade u pobedi.

Dve večeri kasnije 17 poena, deset skokova i čak šest banana protiv Detroirta, pa 18 poena i osam skokova protiv Oklahoma Siti Tandera i između nedelje i ponedeljka 24 poena, 15 skokova i tri rampe San Antonio Sparsima.

Nju Orleans izuzev Memfisa nije pobedio ni u jednoj od četiri utakmice, ali je Okafor uspeo da za kratko vreme oživi svoju karijeru, tako da su u NBA već počeli da pišu kako je od etikete promašaja vrlo brzo počeo da nosi epitet "krađe" s obzirom na to koliko je plaćen.

Neslavna epizoda u Bruklin Netsima i jedna sezona od pet, šest poena prosečno je iza njega, a sadašnje igre se ocenjuju kao najbolje koje pokazuje u svojoj kratkoj karijeri. S obzirom na to da su Pelikansi pre dve godine u trejdu sa Kingsima dobili Demarkusa Kazinsa, koji je u međuvremenu otišao u Golden Stejt Voriorse, nije isključeno da u narednom periodu Pelikansi urade ono što Filadelfija nije i Okafora sačuva u timu u novom paru "tornjeva" sa Entonijem Dejvisom.

VIDEO - Mačvan o Nikoli Jokiću i šansama da Srbija bude kompletna na Svetskom prvenstvu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA