Zašto će Kup Radivoja Koraća biti prekretnica za Zvezdu i Partizan?

Oba tima imaju veliku želju, ali i motiv da se domognu Kupa, jer on može da preokrene tok sezone

  • 7

Košarkaši Crvene zvezde i Partizana završili su svoja evropska putovanja za ovu sezonu, a svaka ekipa ima dovoljno vremena da na miru oceni svoj nastup da li je bio dobar, loš, ili zadovoljavajući.

Realno je da su mogli korak više, to jest do plej ofa, ali šta je tu je. Mi se nećemo baviti time šta bi bilo kad bi bilo, već šta večite čeka i šta mogu dalje da izvuku iz sezone. A prvo iskušenje dolazi već za dve nedelje u Kupu Radivoja Koraća (14 - 17. februar) u Nišu.

NE DONOSI MNOGO, ALI IMA VELIKU TEŽINU

Iako je to trofej Kupa za prestiž, to jeste nema rezultatski zanača (misli se na prohod u Evropu), on ipak ima veliku težinu, jer u drugoj trećini sezone može da usmeri ekipu u dobrom ili lošem pravcu.

Može biti samo jedan - osvajač Kupa: Trener Partizana Andrea Trinkijeri (levo) i Zvezde Milan Tomić Foto:MN press

Dobar primer je upravo Crvena zvezda iz prošle sezone koja se "raspala" na Kupu Koraća, a kasnije i izgubila titulu u ABA ligi, koja je najvrednija, uz osvajanje domaćeg prvenstva.

Nema sumnje da crveno - beli i sada žele sve tri titule, jer imaju najviše ambicije i realno najkvalitetniji tim, ali od trofeja ne beži ni Partizan, ali i Mega i FMP mogu da budu nagazne mine.

Ove godine u istom timu: Detalj sa prošlog finala i duel Novice Velićkovića i Stefana Jankovića (koji je prešao u Partizan) Foto: A. Nalbantjan

Ono što je važno je da će u sadašnjoj situaciji, kada oba večita rivala nisu uspela da ostanu u Evropi, osvajanje Kupa ima još veći značaj. I ne samo značaj, već i veoma veliku psihološku vrednost izraženoj u validnoj nagradi za uložen rad od početka sezone i stvaranje osećaja samopouzdanja.

ŠTA BI ZVEZDI ZNAČIO TROFEJ KUPA?

Zvezda je favorit i svakako da bi joj osvajanje Kupa mnogo značilo, pred rasplet u ABA ligi gde je suvereno prva i gde sa još dve pobede obezbeđuje prednost domaćeg terena (koje ne mora da znači uopšte toliko mnogo).

Da se vidimo u finalu pa šta bude: Kapiten Partizana Novica Veličković (levo) i kapiten Zvezde Branko Lazić Foto:MN press

Prvi trofej u sezoni bi anulirao "neuspeh" u Evropi, ako se to tako može nazvati i ulio samopouzdanje igračima i treneru da idu u dobrom pravcu,a to je put ka osvajanju ABA lige.

Sa druge strane neosvajanje trofeja produbilo bi delujuću krizu ekipe sa pet vezanih poraza ( četiri vezana u Evrokupu i jedan u ABA ligi) i doneo neophodne tenzije u timu i klubu, pa i možda do nekih rezove, šta god to značilo, da li smena trenera ili odlazak nekih igrača.

Košarkaši Crvene zvezde detalj sa prošlogodišnjeg finala Kupa Foto: A. Nalbantjan

Prošle godine Zvezda je ostala bez Kupa, što nije ništa strašno, već je strašniji način na koji je ostala, a to je da je bila deklasirana od Partizana već u prvih 10 minuta, kada su crno-beli vodili sa 20 razlike. Tada se već videlo da nešto ne štima u ekipi i odnosima na relaciji igrači - trener. Posle takmičenja Uprava je dala poverenje Alimpijeviću, ali je to rezulturali gubitkom ABA titule.

Sada je najbitnije za crveno-bele da što pre odmore glave i podignu se psihički, ali i fizički i pokušaju sa tri dobre utakmice na Kupu da se vrate na pravi kolosek.

ŠTA PARTIZANU DONOSI TROFEJ KUPA?

Sa druge strane Partizan je branilac trofeja, ali nema breme favorita kao Zvezda koja je od starta naglašavana kao najbolji tim regiona, ali imaće i on određen pritisak na ovom takmičenju.

Evidentno je da se ekipa podigla dolaskom novog trenera Trinkijerija, kome je jedna lopta falila da uvede ekipu u Plej of Evrokupa što bi bio odličan uspeh. Sada je pitanje da li može da oporavi ekipu za dve nedelje i da proba da u nokaut mečevima napravi rezultat na Kupu.

Šta bi Partizanu značilo osvajanje Kupa? Pre svega donelo bi mir pred nastzavak sezone i veru u trenera da zna da ih vodi ka pravim rezultatima.

Prošlogodišnji osvajači Kupa košarkaši Partizana Foto: A. Nalbantjan

ODMAH POSLE KUPA VELIKI DERBI U ABA LIGI

Osim toga, osvajanjem trofeja i to ako se desi protiv Crvene zvede podigao bi samopouzdanje igračima Partizana da mogu da se nadaju nečemu i u ABA ligi. Da mogu da napadnu i taj trofej koji je najvredniji, jer donosi Evroligu.

Ključno je kako će obe ekipe reagovati u narednih dve nedelje i pripremiti se za Kup. Možda je lakše sada tempirati formu jer se ne igraju evropske utakmice (samo još jedna sledeće nedelje) već se igra samo ABA liga jednom nedeljno što može da donese veći i jači rad na trenizima i fokusiranje forme na Kup.

VIDEO: Navijač Zvezde zalutao na tribinu Grobara, pa ga spašavala policija

Oba rivala do početka Kupa imaju još tri jutakmice po jednu u Evrokupu (Zvezda - Unikaha, i Alba Partizan) te dve u ABA ligi, što je sasvim optimalan broj mečeva da se dobro pripremi ekipe za ono što sledi. Zvezdi je možda i lakše jer je obezbedila plej-of Aba lige i može još koju utakmicu da žrtvuje zarad bolje forme na Kupu.

Detalj sa prvog derbija u sezoni: Džok Lendejl (levo) i Stratos Perpeoglu (desno) Foto: Marko Jovanović

Zvezda u ABA ligi igra sa Olimpijom kod kuće i Mornarom na strani, a Partizan gostuje Ciboni i dočekuje Budućnost pred Kup što takođe može da im bude veoma dobra odskočna daska. Ako dobiju Đetiće još više će se napuniti samopouzdanje pred takmičenje i obratno.

Ali, ono što je još zanimljivije, je da odmah posle Kupa prvi meč oba rivala je večiti derbi u Aba ligi (2. marta)

Napišite u komentaru šta mislite ko će osvojiti Kup Koraća.

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvezdaš

    1. februar 2019 | 16:33

    Svi u Pionir protiv Unikahe, da im damo podršku, da se trgnu malo pred najvažniji deo sezone! 🔴⚪

  • joakim1

    1. februar 2019 | 14:58

    Svaka cast Zucku ali ne pravite od jednog beznacajnog turnira nesto veliko.Samo da se frakcije pokusaju eksponirati🇷🇸🇷🇸🇷🇸Zvezda Srbija

  • Angry

    1. februar 2019 | 14:54

    Nasa vesela Zvezda tempira formu do KRK, a onda pad, obicno i ne osvojimo taj kup, a posle udje voda u usi pa mora da se spasava sto se moze spasiti, kao prosle sezone, al slaba nam je uteha domace, mada bolje i to nego nista...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA