≫ 

Zašto je Dončić doživeo nepravdu za Ol-star? Ovo su tri razloga što nije izabran, iako je imao najviše glasova posle Lebrona!

Svet je glasao za njega, kao i NBA fanovi, ali mladi Slovenac nije dobio poverenje trenera da se nađe na ovom spektaklu u najbitnijoj utakmici

  • 5

Košarkaški vunderkind Luka Dončić suočio se, možda, sa prvom velikom nepravdom u NBA ligi. Baš kada je delovalo da će se priključiti malobrojnim asovima ove igre poput Džordana, Juinga, Dankana, Grifina, Minga, koji su bili učesnici Ol star meča kao rukiji, sve se promenilo.

NAVIJAČI GA HTELI, ALI NE NOVINARI I IGRAČI

Dončić je po glasovima navijača imao najviše glasova iza Lebrona Džejmsa, ali pošto se to računa kao 50% od ukupne cifre, dok 50% donose glasovi igrača i novinara. Luka je dobio malo glasova novinara što je apsurd, jer oni bi trebalo da budu ti koji će objektivno da ocenjuju igre nekog igrača.

Foto ilustracija: Telegraf/AP/Tanjug/Guliver/Matthew Stockman/Andy Lyons/Jamie Schwaberow/Getty Images

Dobio je i malo glasova ostalih igrača iz NBA, što je razumljivo jer još nije stekao autoritet među njima iako ih odučava od košarke svaki dan.

Ali dobro, možda nije zaslužio da bude izabran u startnih pet, bilo bi preveliki udarac za NBA da im klinac iz Evrope krade slavu i da bude u petorci umesto jednog Kevina Durenta ili Džejmsa Hardena, ali bar su treneri mogli da ga izaberu kao rezervu. Ipak, ni to se nije desilo, a gledajući realno dobro je što su bar dvojica Nikola - Jokić i Vučević dobili poziv.

Dončić u svojoj prvoj sezoni beleži 20.4 poena, 6.9 skokova i 5.4 asistencije kao bek i same te brojke su dovoljne da se nađe na smotri. Ali, momak koga prati neverovatan košarkaški put nije uspeo do ovog rekorda.

Ove sezone kao tinejdžer drži časove košarke: Luka Dončić Foto: AP/Tanjug

PRE NJEGA 45 RUKIJA JE USPELO DA SE NAĐE NA OL STARU

Poslednji ruki koji je uspeoda dođe do Ol stara je Blejk Grifin 2011. godine. Doduše on je prvu sezonu propustio zbog povrede, pa mu se računa da je ruki bio 2010/11 a tada je "isporučivao" 20 poena uz 11 skokova i četiri asistencije.

Do sada je u istoriji NBA čak 45 rukija uspelo da se nađe na Ol star meču. Počev od legendarnog Oskara Robertsona pa do Grifina.

Senzacija 2003. bio je Jao Ming koji je po glasovima bio drugi iza Kobea Brajanta (tada se glasalo drugačije). Centar Tim Dankan je takođe bio ruki Ol star a te prve sezone je davao 21.1 poen uz 11.9 skokova i 2.5 rampe po meču.

E sad, moglo bi da bude nekoliko razloga što neće biti Luke na Ol star utakmici (doduše igraće utakmicu za tim sveta sa Bogdanom Bogdanovićem, protiv tima Amerike)

1. AMERI NISU MOGLI DA DOZVOLE DA JEDAN TINEJDŽER IZ EVROPE BUDE SENZACIJA

Ovo može da bude jedan od razloga, jer je Luka počeo da obara sve rekorde ove svoje prve sezone, počev od tripl-dabl učinka (jedini ruki i tinejdžer sa dva u sezoni) pa do ostalih rekorda poput onog po broju postignutih poena u prvih 15 utakmica u svojoj karijeri u NBA ligi čime je prestigao Kevina Durenta. A izjednačio je i rekord Lebrona iz tinejdžerskih dana u NBA, a to je da je na tri meča dao preko 20 poena i imao 1o asistencija i 9 skokova.

Zanimljivo je da ni prvog pika sa drafta 2018 (Luka je bio treći) Deandre Ejtona iz Finiksa nema na Ol star meču. On beleži 16,4 poena i 10,6 skokova, a Finiks je ubedljivo poslednji tim Zapada.

Bogdan Bogdanović i Luka Dončić igraće zajedno u timu sveta Foto: Tanjug/AP

2. POŠTO JE RUKI SVAKAKO JE AMERIKANCIMA ATRAKTIVNIJE DA IGRA ZA TIM SVETA PROTIV TIMA AMERIKE

I ovo može da bude dobar razlog, je NBA vodi neverovatno računa o marketingu celog događaja. Ako je Luka već toliki magnet za navijače, možda je za ligu bolje da ga gledaju protiv mladih vršnjaka iz Amerike i tako popularizuju i ovaj meč.

3. IGRA U JEDNOM OD NAJLOŠIJIH TIMOVA LIGE REZULTATSKI GLEDANO

Dončić stvarno dominira ali u Dalasu koji nema ekstra Zvezdu i on faktički ima najviše prostora da se razmahne kvalitetom. To je zapravo i jedan od razloga zašto je došao u Dalas, jer više igra nego da je otišao bilo gde. Ekipa ima 23 pobede i 28 poraza i trenutno je pri dnu zapadne konferencije. Doduše ima i slabijih timova od Dalasa poput Njujorka, Klivlenda, Čikaga. Atlante, Orlanda, Memfisa, Finiksa.

Igra kao veteran a ima samo 19 godina Luka Dončić Foto: Guliver/Maddie Meyer/Getty Images

Moguće da treneri u toj konstalaciji ne vide Dončića kao nekog lidera jer nije puno doprineo da ekipa bude bolja i da pobeđuje, što pravi lideri rade, poput Jokića čiji Denver je u vrhu tabele, a najviše zahvaljujući mladom Somborcu.

Bilo kako bilo, Luka će morati da sačeka sledeću sezonu da pokuša da se nađe na Ol-staru, a za sada figurira za titulu rukija godine, ako mu i to ne izmakne volšebno.

Napište u komentaru šta vi mislite zašto se nije našao na Ol star utakmici ili popunite našu anketu u tekstu.

Rukiji na Ol staru u poslednjie 34 godine:

2011. - Blejk Grifin

2003. - Jao Ming

1998. - Tim Dankan

1995. - Grent Hill

1993. - Šakil O Nil

1992. - Dikembe Mutombo

1990. - Dejvid Robinson

1986. -  Patrik Juing

1985. - Majkl Džordan, Hakim Olajdžuvon

Kompletnu listu pogledajte OVDE.

VIDEO: Bivši igrač Zvezde opisao kako je otkrio Luku Dončića i doveo ga u Real

Efes ima priliku da večeras (20.30) nokautira Panatinaikos i sebe dovede vrlo blizu osvajanja 4. mesta. Kvota na dvojku je 2,30. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Panatinaikos - Efes.

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milos

    1. februar 2019 | 15:36

    Zato što nije pa pa amerikano. Zavidna su ta prekookeanska čeljad. Da je američki vunderkid, u nebesa bi ga dizali. Ali pošto je mešanac Srbina i Slovenke, ne mogu sebi da priznaju da ih trpa neko ko ima 20 godina.

  • Чика делија момак

    1. februar 2019 | 14:37

    Има времена, биће следеће године

  • Fljorent Jashari, fljashari@kosnet.ks

    1. februar 2019 | 18:26

    ...mnogo mi to sve primamo k'srcu, neka samo svi oni njima uzmu po par stotina miliona od NBA, klubova i sponzora, pa će biti puna kapa. A to posle koga će da glasaju i sa kojim zvezdama će da prave dva cirkuzantska tima "za jedno veče" to je najmanje bitno. Samo "prsten" i milioni !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA