≫ 

Najluđi ABA derbi pripao Zvezdi: Dva i po sata spektakularne košarke, Beron junak produžetka! (FOTO) (VIDEO)

Junaci trijumfa crveno-belih Čović, Dobrić, Davidovac i Beron, za 1:0 u ABA polufinalu

Neverovatan derbi odigrali su Zvezda i Partizan u prvoj utakmici polufinala ABA lige, spektakl je blaga reč da opiše sve ono što se dešavalo u subotu uveče u "Hramu košarke", gde su crveno-beli, nakon dva i po sata, odneli pobedu 106:101 posle produžetka i poveli 1:0 u seriji koja se igra na dve pobede!

Naredni duel na programu je za sedam dana, kada će "Pionir" navijački biti sto posto crno-beli.

Tomićev tim do pobede su vodili Bili Beron sa 23 poena, definitivno njemu pripada epitet igrača utakmice. Dejan Davidovac je dodao 18, a Filip Čović 16 poena i 9 asistencija, ali se drugom pleju Zvezde mora pripisati najveća zasluga što je njegov tim "ostao u žvotu" u momentima najvećeg naleta Partizana, kada je prodorima, asistencijama i pre svega energijom trgao iz letargije saigrače i poveo ih ka preokretu.

Sjajan je na drugoj strani bio Vanja Marinković, prava noćna mora crveno-belih, sa 20 poena je zatrpao koš rivala (4/7 za tri), uz njega Lendejl sa 17 poena, kao i Renfro sa 14 - i poenima za produžetak dve sekunde pre kraja.

Utakmica je obilovala preokretima, uzbuđenja nisu jenjavala posle nešto tromijeg početka obostrano. Druga četvrtina usmerila je meć ka potpunom ludilu u nastavku sa vođstvom Zvezde 30:19. Negde u tom periodu povredio se prvi plej domaćeg tima Reglend, a Čović preuzeo komandu, mada je to ipak bio period kada je glavni utisak pripao najjačem udaru Partizana koji je krenuo da kruni vođstvo crveno-belih.

VIDEO: Pogrdni povici navijača Zvezde za povređenog Novicu Veličkovića

Osetili su tada Trinkijerijevi igrači da je rival i te kako ranjiv, liderskom energijom Veličkovića "ubacili su u petu brzinu" i već do poluvremena se približili Zvezdi (36:35).

Taj nalet dobro je uzdrmao igrače Milana Tomića, treća četrvtina donela je preslikan prizor iz finiša druge četvrtine - dominaciju Partizana!

Vođstvo crno-belih išlo je i preko deset razlike, sve je tada išlo na njihovu vodenicu u duelu sa najvećim rivalom. Zvezda je bila u nokdaunu. Marinković je trojkom i autoritativnim zakucavanjem ubrizgao dodatnu dozu adrenalina saigračima, crveno-beli su u tim trenucima delovali obezglavljeno, bez rešenja i ideje kako da se odgovori.

I tu je na scenu stupio Čović kome pripada sva slava sa ove utakmice.

Trgao je iskusni plej saigrače, povezao redove, u sprintu je kreirao akcije, a Davidovac i Dobrić su bili glavni egzekutori u tom periodu meča. Davidovac je pogodio dve vezane trojke nakon akcija Čovića, za prilazak na "-3", Marinković je bio neumoljiv sa osam metara, a onda je Dobrić odgovorio trojkom u poslednjoj sekundi 3/4 i primakao Zvezdu ponovo na tri razlike.

Foto: MN Press

Spektakularna borba se očekivala u periodu odluke, tako je i bilo, a Dobrić je prvi povukao. Nastavio je briljantnu seriju poenima iz prodora i novom trojkom, nadovezao se Čović još jednim dalekometnim hicem, pa je Zvezda ponovo imala situaciju u svojim rukama - 77:71.

Bio je to tek početak velike drame koja je usledila.

Oporavili su se crno-beli, uzvratili preko sjajnog Marinkovića i Sija, koji je iznudio četvrtu ličnu Cirbesa, ali je daleko veći peh zadesio goste usled povrede Veličkovića koja ga je momentalno eliminisala iz utakmice. Izgubili su crno-beli lidera na terenu, ali ne i energiju da odigraju na visokom nivou do samog kraja.

Završnica je bila za infarkt.

Davidovac je igrao simultanku, vezao pet poena za vođstvo 82:80, pa za 84:80, ali je Marinković 27 sekundi pre kraja pogodio trojku za muk crveno-belog "Pionira" - 84:83.

Trinkijeri je naredio da se faulira Čović, ovaj je pogodio samo jedno bacanje, pa je Partizan imao napad na dva razlike za Zvezdu, za pobedu ili egal, koji je poveo Renfro. Ostao je Amerikanac na Odžu, lako je rešio tu situaciju, za egal dve sekunde pre kraja, a Rivers, nakon tajm-auta Tomića, nije pogodio sa poludistance.

Produžetak!

Fanstastično je krenulo i u dodatnih pet minuta, poenima Lendejla i Sija na jednoj, te neverovatnog Čovića na drugoj strani, a onda su Zvezdu ka pobedi poveli Davidovac i Beron. Prvi je pri nerešenom rezultatu pogodio za dva i dodatno bacanje, uz peti faul Lendejla, da bi američki bek sa sedam uzastopnih poena stavio tačku na "ludu" utakmicu. U povoju te serije, naterao je Gagića na nameran faul, pogodio i dodatno bacanje i tu već polako "slomio" borbeni moral rivala.

Davidovac je na samom kraju garnirao sjajnu partiju sa linije slobodnih bacanja.

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 106:101 (21:11, 15:24, 24:28, 25:22, 21:16)!

CRVENA ZVEZDA: Reglend 6, Čović 16 (za dva 4/5, trojke 1/5, bacanja 5/6, 9as), Perperoglu 4, Davidovac 18 (6sk), Lazić 5, Faje 2 (5sk), Beron 23 (za dva 3/3, trojke 4/5, bacanja 5/5), Dobrić 8 (trojke 2/2), Simanić, Rivers 12 (za dva 3/5, trojke 1/5, 2as, 2ukr), Cirbes 6 (3sk), Odžo 6 (5sk, 3izg).

PARTIZAN: N. Janković 8, Pejdž 3, Si 9 (6sk), Marinković 20 (za dva 3/4, trojke 4/7, bacanja 2/3, 2as), Jaramaz 1, Veličković 11 (trojke 2/4, 5sk, 4as), Zagorac 10 (4sk), Renfro 14 (za dva 3/6, trojke 2/7, 3sk, 8as), S. Janković 4, Lendejl 17 (za dva 5/7, bacanja 7/7, 1sk, 2blk), Gagić, Nikolić 4 (3as).

Odžo zakucava pored Lendejla Foto: MN Press

Foto: MN Press

Foto: MN Press

Markus Pejdž napada reket Zvezde, Cirbes ga čeka Foto: MN Press

Foto: MN Press

Foto: Telegraf.rs

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Puritanac

    23. mart 2019 | 21:29

    Sto bi rekao Lola Smiljanic: “ Sad,neka uzmi titulu ako ih nije sramota.” Ovo je najveća kradja u istoriji sporta. Ovo je nešto najstrašnije i najnepravednijim sto sam u svom životu video. Bravo,crno-beli! Više nije ni bitno kako će se završiti sve ovo,za nas ste svetski šampioni. Bravo,momci,puno mi je srce!

  • mita

    23. mart 2019 | 20:50

    sad se krade i preko semafora..kradi vrijeme da mutant moze pobijediti..al nece..Gorostas se probudio..Grobari rasturaju u dvorani..to je Partizan to je ponos postene srbije..toooo

  • Grobar

    23. mart 2019 | 21:28

    Tri puta se gleda da li je nesportski.Bruka od sudjenja.Partizan je bolji od Zvezde i to se vidjelo,ne samo veceras.Nece ovakva Zvezda nigdje dogurati.Bog sve vidi,a u EL necete ici.Sramota ste za srpsku kosarku!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA