≫ 

Da je moj otac rekao "ne", sad ne bih bio na vrhu sveta: Divac otkrio kako ga je jedna reč poslala u legendu (FOTO) (VIDEO)

Mnogima mora da zahvali na ulasku u Kuću slavnih, ali prvo najrođenijima

  • 3

Bivši košarkaš Sakramento Kingsa, Los Anđeles Lejkersa, Šarlot Hornetsa i reprezentativac Jugoslavije Vlade Divac opisao je kako je njegov otac bio jedna od ključnih figura na putu do NBA i Nejsmitove Kuće slavnih u Springfildu.

Informaciju da je Divac primljen za 2019. godinu, preneo je američki novinar Adrijan Vojnarovski. Divac je znao za to nedelju dana unapred, ali je morao da veliku počast zadrži za sebe.

- Svi smo dobili pozive pre nedelju dana i svi smo dobili težak zadatak da ćutimo o tome, bilo je teško i suzdržati emocije, neverovatno je sve to što se desilo. Teško mi je bilo kažem svojoj ćerci jer ona voli da priča - kaže Divac za ESPN.

Divac je tokom karijere imao više od 13.000 poena, 9.000 skokova, 3.000 asistencija i 1.500 blokada i samo je jedan od sedmorice igrača kojima je to pošlo za rukom.

Foto: Guliver/Rick Stewart /Allsport/Getty images

Međutim, veliki deo njegovog razvoja pripada i reprezentativnoj košarci s kraja osamdesetih i tokom devedesetih godina.

- Bilo je vrlo važno, Dino Rađa koji je prošle godine primljen u Kuću slavnih je takođe bio deo tog tima. Bila je to odlična grupa momaka gde su jedni druge činili boljima, mnogi su stigli i do NBA i otvorili vrata drugima. Danas imamo 25 odsto međunarodnih igrača u NBA. Ponosni smo na svoje korene, košarka je globalni sport i drago nam je da smo imali uticaj na nju - priča Divac.

On kaže da nije zamišljao da će uticaj Evropljana u SAD biti toliko jak, ali su Džeri Vest, Don Nelson, Greg Popovič imali drugačiju viziju, pa su Divac, Aleksandar Volkov, Žarko Paspalj i Dražen Petrović postali pioniri među stranim igračima u NBA.

- Lejkersi su bili otvoreni, Pet Rajli je tada bio trener, pomogao mi je i Medžik i mnogima moram da se zahvalim - izjavio je Vlade i jednu osobu posebno istakao.

- Mnogo ljudi mi je pomoglo da budem to što jesam danas. Počelo je sa mojim ocem, kad sam bio dečak od 14 godina. Odlučio sam da se preselim u drugi grad da bih igrao košarku i da je on rekao "ne", ko zna šta bi se desilo. Ali rekao je "da" i evo mene na vrhu sveta - objasnio je Divac.

Otkrio je šta mu je pričinjavalo posebno zadovoljstvo tokom karijere.

- Rekao bih da je mnogo mojih saigrača igralo na ol-staru, ja sam timski igrač i drago mi je da sam i ja nekima pomogao da ostvare svoje ciljeve - zaključio je Divac.

VIDEO - Dag Kristi za Telegraf o Bogdanoviću, Divcu, Stojakoviću i Kingsima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA