≫ 

Poslednji Vejdov ples: Priča o čoveku koji je Lebrona Džejmsa pretvorio u šampiona (VIDEO)

Legenda Majamija oprostila se od profesionalne košarke

  • 2

''One last dance'', glasio je slogan poslednje igračke sezone Dvejna Vejda. Prvo je odigrao svoj poslednji ples kod kuće, a onda je ovog jutra poslednji put pokazao magiju na košarkaškom terenu.

Za 36 minuta i 13 sekundi ubacio je svojih poslednjih 25 poena. Sa scene je sišao kraljevski, tripl-dablom (25 poena, 10 asistencija i 11 skokova).  Njegov Majami je ipak izgubio (113:94 za Bruklin), što je možda i sumbolično jer je i na debiju Vejd sa Majamijem poražen. Međutim, sve između je bilo fantastično.

Veoma emotivna dva dana u životu Vejda i njegovih prijatelja i porodice na poslednjem meču u pubici su bili njegovi prijatelji iz generacije, Lebron Džejms, Karmelo Entoni i Kris Pol.

Foto: Tanjug/AP

Veče pre, na oproštaju od Amerikan Erlajns Arena u Majamiju, predstavio je svog sina Zaira Vejda, koji se slikao sa ocem i dresom Hita sa brojem 2.

Foto: Guliver/Michael Reaves/Getty Images

ŠESNAEST GODINA OD ČUVENOG DRAFTA

Godine 2003. viđen je možda i njjači draft kada su prvi pikovi bili Lebron Džejms, naš Darko Miličić, Karmelo Entoni, Kris Boš i Dvejn Vejd.

Svi već godinama pričaju o Džejmsu kao najboljem igraču današnjice, kao nasledniku neponovljivog Džordana, čak su mu dali i da isti film snima (Svemirski basket 2) kao njegovo Leteće visočanstvo, ne bi li mu se približio. Svi su već zaboravili i Kobija Brajanta. O Dvejnu Vejdu se nije toliko pisalo, nije toliko privlačio medijsku pažnju kao ''kralj'', ali D-Vejd je imao nešto što retko koji sportista, pogotovo u današnje vreme ima, poštovanje i ljubav svih.

Današnje generacije se možda ne sećaju početka te čuvene generacije 2003. Vejd je već tad imao i šut i dribling i neviđenu asistenciju. Videlo se da je timski igrač koji ume i te kako da napuni koš protivnika.

Na NBA debiju, 28. oktobra protiv Filadelfije, njegov Majami je poražen, ali je D-Vejd ubacio 18 poena i podelio 4 asistencije. Te prve, ruki sezone, prosečno je beležio 16,2 poena, 4 skoka i 4,5 asistencija po meču. Odličnu ruki godinu završio je u polufinalu plej-ofa.

Bio je veran vojnik Majami Hita, zbog toga je  danas legenda kluba, možda i najveća. Lakoća sa kojom je igrao nije mogla da ostavi nikoga ravnodušnim. Trinaest vezanih godina, plus poslednje dve, uz tri osvojena prstena.

Igrač zbog koga su drugi dolazili, a ne koji je odlazio kod drugih. Nije morao da menja klubove, da odlazi u skupe ekipe sa puno zvezda kako bi osvajao trofeje, sve što je bilo dovoljno je da se dođe u njegovu kuću i njegov Majami i on će vas povesti na ples do uspeha i pehara.

Foto: Guliver/Michael Reaves/Getty Images

Možda i poslednji ''old school'' tip igrača. Igrač finte i trika, a ne samo fizikalije i teretane. Igrač asistencije i timske igre, a ne spektakularnog kucanja i trojki sa pola terena. Kada je trebalo, preuzimao je odgovornost na sebe, ali nije ''rešavao'' utakmice u prve tri četvrtine. Kad god je trebalo mogli ste se osloniti na Vejda.

Pogađao je neviđeno, asistirao je bez gledanja. Asistencija mu je nekada bila preča od ličnog koša i zbog toga je bio možda poslednji izdanik stare škole gde nije bilo toliko bitno pumpati ličnu statistiku, nego razigravanje cele ekipe i vođenje do titula. Zbog toga je možda Dvejn Vejd jedan od najvećih jer je dve različite generacije Majamija vodio do 3 prstena. Zato što mu medijska eksponiranja nisu bila važnija od igre.

Ostaće velika praznina odlaskom ove legende u zasluženu penziju.

PRSTEN i MVP 2006.

Iako je bio u zapećku Lebrona i Entonija od samog početka, pored toga što su mnogi analitičari govorili da je tada Vejd bio i možda najkompletniji igrač u odnosu na celu generaciju, prvi je uspeo da se okiti šampionskim prstenom i titulom MVP-a.

Foto: Guliver/Doug Benc/Getty Images

Maestralno je vodio svoj tim do finala plej-ofa, a tamo su ih čekali teksaški kauboji, ekipa Dalasa. Iako je u ekipi imao veličine poput O'Nila, Pejtona i Melouna, Vejd je bio glavni.

Ako je neko osporavao Fleša do tad, nakon treće, četvrte i pete utakmice svi su morali da se slože da je zvezda rođena.

Iako su gubili sa 2-0 u seriji, preokrenuli su na 2-4 i došli do prstena zahvaljujući Vejdovim bravurama od 42, 36, 43 i 36 poena u poslednja četiri meča.

Pored prstena, skroz zasluženo je proglašen za najboljeg igrača lige.

VELIKA TROJKA  2010.

Lebron je 2010. došao kod Vejda u Majami, onda im se pridružio Kris Boš, tako je nastala, sada već legendarna velika trojka.

Oni su 2008. godine osvojili zlatnu medalju na Olimpijskim igrama, 2010. Vejd je bio proglašen za MVP-ja Ol-star utakmice, našao se u najboljoj petorci lige, kao godinu dana ranije.

Foto: AP/Tanjug

Prva sezona velike trojke je bila uvodna, da bi onda dve godine zaredom bili suvereni vladari. Prvo je 2012. pala Oklahoma u finalu sa 4-1. Lebron je poneo titulu MVP-ja, a Vejd je bio zadužen da ''puni'' kralja asistencijama.

Sledeće godine videli smo neverovatno zanimljivo finale između San Antonija i Majamija. ''Matorci'' su se dobro držali i skoro do samog kraja su pokazivali da su oni glavni, ali im je na kraju ipak presudio neverovatni trio.  Jedno od legendarniih finalnih serija gde su nijanse odlučivale između Dankana, Parkera i Đinobilija sa jedne i Vejda, Džejmsa i Boša sa druge strane.

Ovom titulom Majami je postao tek 6 tim koji je uspeo da odbrai titulu.

KADA KUĆA NIJE KUĆA - KRATAK IZLET PA POVRATAK

Uprava Hita je odlučila da pusti svoju zvezdu 2016. Hteli su da podmlade ekipu, a Vejd je želeo da se oproba u svom rodnom Čikagu. Međutim, nije se slavno završila ta avantura pa je narednu godinu, na poziv Džejmsa došao u Klivlend, ali u te dve sezone to nije bio taj Vejd kojeg smo svi voleli i koji nas je uvek oduševljavao svojim potezima. Niti je Vejdu išlo u karijeri, a ni Majamiju nisu baš cvetale ruže u te dve godine. Povratak je bio neminovan.

Foto: Guliver/Jonathan Daniel/Getty Images

U svoj Majami vraća se 2018. Živnuo je, počeo je da igra i ta magična hemija je ponovo proradila. Na kraju te sezone saopštio je da če mu sezona 2018-2019 biti poslednja u karijeri. Zaplesaće svoj ''poslednji ples''.

Tokom karijere Fleš je imao dosta problema sa povredama i to je jedan od razloga zbog kojeg je u jednom trenutku njegova karijera bila dovedena u pitanje, zbog čega možda nije uzeo još koji prsten i zbog koga nije svrstavan u onu najelitniju grupu igrača u istoriji NBA lige.

Svakako, Vejd će ostati jedna od najvećih legendi Hita i možda poslednji idol generacija rođenih '90. Čovek koji je igrao onu košarku danas.

Kathy Willens

Ko bi reko da je prošlo 16 godina. Kao juče da je bilo kada je mlađani Dvejn kročio na vreli parket NBA lige i na debiju se zaigrao sa Alenom Ajversonom.

Foto: Guliver/Michael Reaves/Getty Images

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA