≫ 

Tehnička Tomića, kriminalni Rivers i raspoloženi stranci Budućnosti: Ovih 5 stvari obeležilo je meč Zvezde i Podgoričana (FOTO) (VIDEO)

Zvezda je odlično krenula, imala je i desetak poena prednosti, ali je serija u 3. deonici uticala na preokret

  • 15

Posle poraza crveno belih od 84:80, košarkaši Crvene zvezde i Budućnosti odigraće 5. meč finala plej-ofa ABA lige koji će odlučiti prvaka, ali i učesnika Evrolige sledeće sezone. 

Za razliku od prethodnog susreta u kojem je bilo svega, od pljuvanja i napada, do izbacivanja navijača Zvezde i  ispražnjenih prvih redova zbog kazne, na ovom susretu dva tima, atmosfera u hali Morača je bila podnošljivija za igru.

Najvatreniji navijači Varvari, apelovali su na sportsko navijanje rečima da "ni žene ni deca nikog ne gađaju", pa je i pored uzavrele atmosfere, pažnja većine bila usmerena samo na košarku, u kojoj je prava drama viđena do poslednjeg sekunda susreta.

Ekipe seu igrale u serijama, smenjivale se u vođstvu, a ovih pet stvari je obeležilo 4. meč velikog finala:

Navijači Budućnosti u hali Morača; Foto: aba-liga.com/Budućnost VOLI

SKOK ZVEZDE I UNUTRAŠNJA IGRA

Za razliku od brojnih mečeva koje je tokom sezone Zvezda počinjala šutevima za tri poena, na ovom susretu se od početka insistiralo na uspostavljanju "veze" sa centrima. Iako je Odžo prva dva šuta promašio, treći je pogodio, što je i njemu i saigračima dalo dodatni motiv da se i u narednim napadima insistira na mirnom i izgrađenom napadu.

Takva igra crveno-belih, uz odabrane šuteve za tri poena, davala je rezultat sve do 3. deonice i preokreta Budućnosti. Kada je reč o centrima, valja istaći da su tokom čitavog meča, i Odžo i Cirbes imali aktivnu ulogu u igri, naročito u skoku u kojem je ostvarena potpuna dominacija koja nije adekvatno materijalizovana. Naime, Zvezda je imala čak 40 skokova, naspram 28 Budućnosti.

Odžo nadskače Barovića; Foto: aba-liga.com/Budućnost VOLI

RASPOLOŽENI BERON I PROBUĐENI FAJE

Ako išta može da raduje, posle poraza crveno-belih, to je igra Mohamed Fajea. Čekali su i dočekali navijači Zvezde poslednjih meseci da Faje nastavi sa partijama iz prvog dela sezone kada je bio jedan od najboljih pojedinaca kluba i kada je prosto leteo po terenu. Da su kojim slučajem crveno-beli dobili ovaj susret, on bi svakako bio jedan od igrača utakmice. Od samog početka, u kojem je Tomić insistirao na strpljivoj igri, Faje je bio sveprisutan.

Samo tokom prve deonice Faje nanizao 9 poena, uz 4 skoka i jednu blokadu, i to, uz dve pogođene trojke i samo jednim promašenim šutem za dva. Upravo je on bio faktor koji je uspevao da stabilizuje igru svog tima, naročito u momentima kada su stranci Budućnosti rešetali koš crveno-belih.

Zanimljivo, sredinom druge deonice, Tomić je prvi put u plej-of seriji u igru ubacio Marka Kešelja. U igri je bio samo nešto više od minuta. Dovoljno, da se Faje odmori i vrati u igru. Do kraja sakupio je 14 poena, uz 7 skokova i 4 asistencije. Upravo bi njegov uspon forme mogao da bude od presudnog značaja za poslednji meč finala.

VIDEO: Zakucavanje Fajea utišalo Moraču

Takođe, Bili Beron dominirao je i ovoga puta. Postigao je 24 poena. Dostojno je menjao Filipa Čovića na poziciji plejmejkera, a ono što donekle, kvari utisak, i što je moglo i moralo bolje, jeste 5 izgubljenih lopti, od ukupno 14 koliko je Zvezda imala do kraja.

Na sebe je preuzeo veliku odgovornost, i trpeo veliki pritisak, a u videu možete pogledati samo jedan od momenata u kojem je udaren u lice.

VIDEO: Šamar usred akcije, Beron na podu

BITADZE - MVP KOJI TO NIJE I RASPOLOŽENI PODGORIČKI STRANCI 

Zvezda regularnog dela sezone Goga Bitadze od prelaska iz Mega Bemaksa, gde je često postizao i više od 20 koševa po meču, u Budućnost ne može da se pohvali blistavim partijama. Tako je naročito u finalnoj plej-of seriji, u kojoj je, manje-više, nevidljiv, od prvog do četvrtog susreta redom postizao, 6, 9, 4, pa 2 poena.

Na ovom susretu, i pored dobijene minutaže, nije se proslavio. Tako je košarkaš koji je projektovan za NBA, potpuno zakazao i , samim tim, ostavio svoje saigrače na cedilu jer ni na koji način nije doprineo rezultatu svog tima. Koliko je bio nevidljiv i nervozan videlo se i na kraju 3. četvrtine kada je dobio svoj 4. faul,a potom zbog 5. izašao iz igre pre regularnog dela meča.

Goga Bitadze na meču sa Zvezdom; Foto: aba-liga.com

Košarkaš, od kojeg se mnogo očekivalo, "izgubio" se u Morači, pa će barem posle ove serije, ostati upamćen i kao neko ko posle poraza u Beogradu nije želeo da sportski pruži ruku treneru Zvezde Milanu Tomiću.

Za razliku od njega, ostali stranci Budućnosti bili su na visini zadatka i postigli najveći deo poena Podgoričana. Tako je Kol postigao 31 poen, Džekson 23, a Klark 15.  Koliko je ova trojka bila dominatna govori i podatak da je ostatak tima upisao svega 15 poena.

VIDEO: Bitadze izbegao da se rukuje sa Tomićem, pravio se da ga ne vidi

TEHNIČKE GREŠKE TOMIĆA I ILIĆA- MOMENTI KOJI SU PRELOMI MEČ

Bez obzira na sve viđeno u Morači, možda i presudan momenat bila je tehnička greška treneru Zvezde Milanu Tomiću. Sredinom treće deonice Tomić je potpuno poludeo posle odluke sudija i zbog toga dobija tehničku grešku pri rezultatu 53:46 za crveno-bele.

To je ujedno bio period kada Budućnost vezuje 7 brzih poena i potpuno anulira Zvezdinu prednost. Prvo su Podgoričani postigli 4 poena, da bi Klark na asistenciju Džeksona ubacio novu trojku za 53:50. Bio je to period u kojem su se nizali poeni domaćih, što serija od 9:0 i potvrđuje.

Upravo je ta 3. četvrtina bila i najkritičnija za crveno-bele koji su u jednom momentu vodili i 10 poena razlike, a potom dozvolili potpuni povratak Podgoričana, neizvesnu završnicu, i na kraju, pobedu.

VIDEO: Tomić psovao sudije zbog tehničke greške

Još jedna situacija koja je mogla da odluči susret jeste i tehnička greška klupi Zvezde. Sve to dogodilo se na samo tri minuta pre kraja. Reakcija "pobesnelog" Tomića i komentari upućeni  sportskom direktoru Nebojši Iliću posle odluke sudija, sve govore.

VIDEO: Tehnička greška koja je izludela crveno-bele

TRAGIČAR RIVERS

Ne računajući prvo poluvreme 3. susreta u Podgorici kada je Rivers podsetio na partije zahvaljujući kojima su timovi u kojima je igrao nastupali, ili osvajali, Evroligu, i ovoga puta, bio je u kontra ritmu. Njegova igra, najblaže rečeno, nije bila dostojna dresa koji nosi.

Za više od 21 minuta u igri upisao je samo 3 poena, i to sa slobodnih bacanja. Svih 6 šuteva iz igre je promašio, a na samom kraju meča izgubio je možda i ključnu loptu posle koje je bilo jasno da će se pobednik finala tražiti u Beogradu.

VIDEO: Ova greška Riversa donela je Podgoričanima peti meč u Beogradu

Posle svega viđenog, možda je i najrealnije da upravo majstorica odluči ko će osvojiti ovogodišnju titulu prvaka, ali i "čekirati" kartu za Evroligu sledeće sezone.  Budućnost je, posle dve vezane pobede i "povratka" u igru, u psihološkoj prednosti. Sa druge strane, Zvezda igra pred svojim navijačima, pred kojima je ubedljivo slavila u prva dva susreta i nada se povratku Reglanda i Perperoglua na teren.

U svakom slučaju, u ponedeljak od 19 sati, biće sve jasno. Poraženi će morati dugo da anlizira greške i nađe način da se oporavi, dok pobednik sve zaboravlja.

(Saša G.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boba

    19. april 2019 | 22:32

    DA BI SMO DOBILI U PODGORICI MORAMO PRI OVAKVOM SUDJENJU DA BUDEMO BOLJI ZA 15 POENA.KADA GOD SMO POVELI VECOM RAZLIKOM SUDIJE JAVORCI PETEK SU IZMISLJALI NAMERNU,TRI SEKUNDE,TEHNICKU A FAUL NAD BERONOM PRECUTAN I TO JE NAJMANJE 10 POENA.BICE MNOGO TEZE U MAJSTORICI,SUDICE OPET "NARUCENE" SUDIJE

  • Miljkos

    19. april 2019 | 21:55

    Zvezda je igrala lose, ali posle ovakvog sramno sudjenja znalo se da se igra 5.utakmica. Samo slepac nije video sta je su radili drvo Javor i Majkic. U Beogradu do bice 30 razlike. Osim ako ne sude u drvo, Pukl i Majkic.

  • TOP

    19. april 2019 | 22:22

    Nije Cirbers dobio tehnicku, nego Nesa Ilic...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA