≫ 

Srbi ponovo vole Nikolu: Jokić nestvarnim brojkama u plej-ofu oduševio navijače, hoće li mu sada oprostiti reprezentaciju? (FOTO) (VIDEO)

Srpskom internacionalcu nedostaje 0.9 asistencija da u NBA doigravanju ima tripl-dabl učinak

  • 6

Srpski internacionalac Nikola Jokić svojim nastupima u Denveru, basketaškim fintama, trojkama, asistencijama, tripl-dablovima, i naravno, igrama u plej-ofu protiv San San Antonio Sparsa, potpuno je zaludeo Ameriku i čitav svet.

Takođem i u Srbiji većina divi, a "oprašta" onaj deo "navijača" kojima je zasmetalo što je zbog individualne pripreme i ugovora od preko 150 miliona dolara odlučio da propusti jedno reprezentativno okupljanje.

Jokić, Marjanović, Trinkijeri i Greg Popović u Beogradu na kampu Košarka bez granica; Foto: Telegraf

Ono što je sigurno, sve veći broj ljudi u našoj zemlji ponovo ne spava tokom plej-ofa, a utakmice popularnog Džokera polako počinju da dobijaju obrise legendarnog Sakramenta i Peđe i Divca zbog kojih smo bili zakucani uz TV i analizirali "kako će Kingsi protiv Stoktona i Melouna", i "kako će Vlade da zaustavi Šeka".

Posle žestoke borbe sa San Antoniom i pobede od 4:3 u seriji, Nikola Jokić i Denver u polufinalu Zapada kreću na Portland predvođen maestralnim Demijenom Lilardom. Kec na Nagetse u prvom meču je 1,65, a dvojka je 2,50. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Denver - Portland (04.30)

I sam sam, kao i generacije klinaca, kasnio na časove zbog Srba u NBA i umeo da dobijem opravdanje, uz prepričana dešavanja sa utakmice, koje je gledao i profesor. Slične slike verovatno se i ove godine ponavljaju negde u Srbiji koja sada ima Nikolu kao novi legitimni razlog nespavanja.

VIDEO: Stojaković za Telegraf: O povratku u NBA i srpskim košarkašima

Tokom sedam mečeva sa legendarnim Sparsima Jokić je upisao prosečno 23.1 poen, 12.1 asistenciju i 9.1 skok. Impozantne broje imajući u vidu da se radi o momku koji ima samo 24 godine i koji je do skoro vodio bitke u dresu Mege na abaligaškim terenima "od Vardara do Triglava".

Uz to, Nikola je Ol star, Nikola ima medalju sa Olimpijskih igara. To su činjenice, koje niko ne može da ospori. Uz to Nikola je dobar momak i neko koji će tek pokazati šta i koliko može.

IMPRESIVNE BROJKE U PLEJ-OFU SA SAN ANTONIO SPARSIMA

Iz meča u meč, Nikola je bio sve opušteniji i bolji:

1. Denver vs. San Antonio Spars: 10 poena, 14 skokova, asistencija

2. Denver vs. San Antonio Spars: 21 poen, 13 skokova, pa 8 asistencija.

3. San Antonio Spars vs. Denver: 22 poena, 8 skokova, 7 asistencija

4. San Antonio Spars vs. Denver: 29 poena, 12 skokova, 8 asistencija

5. Denver vs. San Antonio Spars: 16 poena, 11 skokova, 8 asistencija

6. San Antonio Spars vs. Denver: 43 poena, 12 skokova, 9 asistencija

7. Denver vs. San Antonio Spars: 21 poena, 15 skokova, 10 asistencija

Zanimljivo, Nagetsi su se posle 5 godina dokopali doigravanja, a  uz to su uspeli da prvi put posle sezone 1984/1985 izbace San Antonio iz plej-ofa. Najveće zasluge za ovaj rezultat idu srpskom centru o kojem su NBA zvezde, trener, saigrači i protivnici imali samo reči hvale.

- Jokića je uživanje gledati. Jako je dobar. Dugo nisam video nekog centra da igra na takav način, lepo je to videti. Nikola je bejbi superstar. Mlad i sjajan igrač, ali još može napredovati. Impresionirao me je - rekao je legendarni centar Šekil O`Nil i poručio kako će Denver na krilima Jokića u polufinalu Zapada sa 4-2 izbaciti Portland.

Legendarni Šek nahvalio Jokića; Foto: Youtube.com/Sports Warehouse

- Svaki put kad ga izvedem iz igre, pravili su seriju. Kao da smo davljenici dok ga ne vratimo u igru. On je MVP kandidat sa razlogom - konstastovao je trener Denvera Meloun

Jokićev saigrač Huančo Ernangomez  na svojoj crnoj majici odštampao je frazu popularnu prethodnih godina: keep calm (samo smireno, samo polako)...

- Smirite se, mi imamo Nikolu Jokića. Sedma utakmica bejbi - napisao je na Instagramu Španac, uz print granica Srbije u bojama naše zastave, iznad natpisa "keep calm, we got Nikola Jokic".

Uz to, stigle su pohvale i od trenera Sparsa Grega Popoviča.

Uvek mi natera osmeh na lice. Uvek se sjajno zabavlja na terenu... - počeo je Greg Popović priču o vođi Denvera.

Moram reći da Jokić nije običan košarkaš, rekao sam već da izgleda pomalo debeljuškasto bez ikakve mišićne definicije. Uopšte ne izgleda kao atleta. Ne trči gore-dole na terenu, ne visi stalno u teretani, a onda te 'ispraši po dupetu' jer je toliko vešt i mudar. Neverovatno je koliko nije sebičan i kada to sve iskombinujete - uživanje je igrati s njim - zaključio je Greg

Nepisano je pravilo da se većina NBA superstarova probudi u plej ofu, a oni koji to nisu uglavnom "potonu" zajedno sa dobrim učinkom koji su imali tokom klupske sezone. Još jedna potvrda koja ide u prilog Jokiću je i ta da je i na ovaj način zapušio usta kritičarima koji su očekivali "da će se pogubiti" i ispasti sa Denverom već posle duela sa velikim Gregom Popovičem.

Umesto toga, u američkim medijima se piše o tome hoće li Greg ili ne u penziju, a neće naravno, dok Denver gleda ka polufinalu Zapada sa Portlandom u kojem ima sve šanse da se domogne finala i, u žestokoj konkurenciji, uđe najmanje među 4 najbojla tima lige.

Ovo predviđanje ima opravdanost u tome da mladi Somborac ima prosečno bolji učinak tokom plej ofa, nego tokom sezone u kojoj je postizao 20.1 poen, 10.8 skokova i 7.3 asistencije.

SRBI PRAŠTAJU JOKIĆU

Pored odličnih partija koje pruža u Americi, još uvek nije poznato hoće li se Jokić naći u avionu za Kinu gde će košarkaši Srbije igrati na Svetskom prvenstvu. Nikola je istakao da je "još uvek rano" i da će " o tome razmišljati kada se završi sezona sa Denverom".

Nikola Jokić u duelu sa Kajrijem Irvingom na Olimpijskim igrama; Foto: Tanjug/AP

Ipak i pored toga sve su glasnije priče da će verovatno najbolji igrač Orlova u ovom momentu biti sa ekipom i krenuti u pohod na medalju. o tome je govorio njegov menadžer Miško Ražnatović kao verovatnom ishodu.

Svoju želju i nadanja da će tako biti potvrdio je i predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović za Telegraf.

VIDEO: Kreteni su prozivali Jokića! Danilović veruje da će as Denvera igrati za Srbiju

Iz nezvaničnih razgovora sa ostalim reprezentativcima, jasno je da Nikola nije "izopšten". Momci su u stalnom kontaktu, međusobno se čuju i podržavaju, a "nadanja", "želja", "verovatnoća" da budemo kompletni kao tim sve je veća i kod navijača i kod košarkaša, iako se pojedinačno Nikola još nije izjasnio. Možda i razumljivo posle prozivke koje je dobio zbog prošlog prvenstva.

Ono što je zanimljivo, blistave partije u Denveru "ućutkale" su brojne kritičare kojih je sve manje. To pokazuju i pozitivni komentari navijača koji prate tekstove o pobedama Jokića. Po svemu sudeći, Džokermanija se zahuktava. Priliku za nove bravure Nikola ima koliko u noći između ponedeljka i utorka od 4.30 po  našem vremenu, a novi protivnik je Portland.

Na nama ostaje da navijemo satove, uživamo, navijamo i budemo ponosni na sve naše košarkaše, među kojima je i Jokić pred kojim je mnogo pobeda i medalja.

Marjanović i Jokić pored spomenika Rokiju Balboi u Filadelfiji; Foto: Instagram.com/Boban
Printscreen: Telegraf.rs
Printscreen: Telegraf.rs
Printscreen: Telegraf.rs
Printscreen: Telegraf.rs
Printscreen: Telegraf.rs

VIDEO: Mačvan o Nikoli Jokiću i šansama da Srbija bude kompletna na Svetskom prvenstvu

VIDEO: Nisam jeo burek dva meseca: Jokić nasmejao novinare

VIDEO: Bogdan Bogdanović o savetima koje je dobio od Jokića

(Saša G.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA