≫ 

Dva ključna detalja rešavaju pobednika: Šta Denver i Portland moraju da urade za finale Zapada?

Nagetsi moraju da ograniče Lilarda i ekipu na manje od 33 odsto ubačenih trojki, dok je posao Portlandovih centara da ograniče poene Jokića s obzirom na to da ga ne mogu zaustaviti

  • 4

Dvocifren broj godina košarkaši Portlanda (19) i Denvera (10) čekaju da zaigraju u finalu Zapadne Konferencije NBA lige, a sudbina je htela da do tog ''ostvarenja'' povede barem jedan od ova dva kluba! Ko će to biti, saznaćemo posle lude polufinalne serije koja počinje u noći između ponedeljka i utorka (04.30)!

Zanimljivo, ova dva tima su poslednji međusobni duel u plej-ofu imali davne 1986. godine, a ovaj su počeli na različit način. Portland je posle utakmica (4:1) eliminisao Oklahomu, dok je Denver sa 4:3 u seriji savladao San Antonio.

Najviše zahvaljujući srpskom košarkašu Nikoli Jokiću kom je kroz sedam mečeva protiv Mamuza falilo 0.9 asistencija za tripl-dabl zbirni tripl-dabl učinak - 23 poena, 12 skokova i devet asistencija! Učinak iz regularnog dela sezone mu je takođe dobar - 20 poena, 10 skokova i 7.3 asistencija.

Foto: Tanjug/Ap

Upravo će zaustavljanje Jokića biti jedno od gorućih pitanja za Portland koji, da su ih pitali, verovatno bi najmanje želeli da igraju baš protiv Denevra za prolaz u finale. Jer, Nagetsi su jedan od tri tima koji su u regularnom delu bili bolji od Blejzersa sa skorom 3:1. Drugi je Majami, a treći Oklahoma!

Međutim, eto baš protiv Oklahome su igrali četvrtfinale i pomeli su ih sa terena. O tome kako su to uradili i čime prete Denveru u polufinalu - govorićemo malo kasnije! Sada ćemo se fokusirati samo na Nagetse.

I pticama na grani je jasno da je Jokić ključni igrač Denvera, ali bitnu ulogu bi mogla da odigra i klupa ovog tima.

Tačnije, Monte Moris i Markus Bizli koji su zajedno imali procenat šuta 40.7 odsto. Pol Milsap je imao na svom kontu oko 70 utakmica što je skoro duplo više u odnosu na prethodnu sezonu i NBA stručnjaci smatraju da je to jedna od razloga što je Denver sada u vrhu.

Majkl Meloun - trener Denvera Foto: Tanjug/AP

Kao i to što Heris iza sebe ima dobru sezonu, pogotovo u odbrani.

- Koliko sam samo srećan što pored sebe imam igrače kao što su Plamli, Barton, Bizli i Moris - rekao je trener Denvera Majkl Meloun.

Za Denver će biti veoma bitno kako budu igrali odbranu, jer su prošle sezone ''pali'' zbog velikog broja primljenih trojki. Ako se gleda statistika, Denver bi mogao da uspe u ovoj seriji ako protivnika bude držao na 32.8 odsto poena ( i manje) u šutu za tri poena.

To automatski povlači pitanje da sva pažnja Nagetsa mora biti usmerena na neverovatnog Demijena Lilarda koji je trojke u plej-ofu pogađao sa ''parkinga.''

Dilema Denvera - kako zaustaviti Lilarda? Foto: Tanjug/AP

Oklahomi je u jednom meču ubacio 50 poena, a kroz plej-of mu je prosek bio 33 poena po utakmici. Ali, protiv Denvera na tri utakmice nije baš bio toliko ''rečit'' na terenu.

Iz igre je šutirao 33.3, za tri poena 20.8 odsto, a na kraju je imao prosek 18.3 poena po utakmici. često je pomenuta odbrana Denevra terala Lilarda da dodaje lopte, a 7.7 asistencija na tim utakmicama nije nešto što hrabri navijače Portlanda. Dakle, svima je jasno da Lilard mora da zatrpa koš Denvera ako žele u finale.

- Lilard je igrač koji trenutno igra ne nekom drugom, znatno višem nivou. Kao i momak kog zovu Džoker. Ne mogu da budem srećniji zbog Jokića - rekao je Meloun.

Ključno pitanje za Portland je i to koliko će Enis Kanter biti spreman, odnosno da li njihovi visoki igrači mogu da zaustave Jokića?

Pitanje je da li će Kanter uopšte i igrati Foto: youtube/NBA league

Jusuf Nurkić je duže vreme povređen, sada je i Turčin pod znakom pitanja, tako da će veliki teret pasti na Mejersa Lenarda i Zeka Kolinsa. Opet, njih dvojica imaju nešto što Nurkić i Kanter nemaju - dobar šut za tri poena. A već smo ranije pomenuli da je Denver imao problema kako da ih brani...

Pored odbrane Denvera nad Lilardom, stručnjaci su duel Jokića i Kantera okarakterisali kao najvažniji duel ove serije. S tim da su Turčinu pridodali pomenutog Kolinsa koji, prema njima, mora više da igra u polufinalu.

- On neće zaustaviti Jokića, ali će morati da zadrži Srbinove brojke donekle podnošljivim - njihov je komentar.

Hoće li u tome uspeti, videćemo kroz jednu, nadamo se, ultra-zanimljivu polufinalnu seriju koja bi i te kako mogla da bude propraćena u Srbiji. Kao što je neko rekao - vreme je da se ponovo budimo i gledamo NBA ligu, kao nekada zbog Peđe i Divca i Sakramenta.

(M.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vvv

    29. april 2019 | 13:45

    Povredio se i Kanter, nakon Nurkica.. Sigurno da je apsolutno za Jokica i Plamlija koji su centri Denvera, znatno olaksana situacija.. Ali ne smeju da potcene nikako protivnika

  • Neki Tamo Pametnjakovic

    29. april 2019 | 15:13

    Razbice ih Portland sa 4-0 cepajte kladionicu slobodno na Portland sve

  • Mane

    29. april 2019 | 17:06

    50-50

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA