≫ 

Šta su to Amerikanci uradili Jokiću u NBA da u dva dana odigra 100 minuta na vrhunskom nivou?

U Evropi, a posebno u Srbiji ne možete naći igrača koji može da odigra 25 minuta po meču tri puta nedeljno

  • 2

Opšte je poznato da je NBA najjača košarkaška liga na svetu, ali ne samo zato što igraju najbolji igrači, već zbog čitavog sistema organizacije i tehnologije treninga.

Zato je i moguće da igrači odigraju čak 82 utakmice u regularnom delu, preko 100, ako se igra plej-of, kao i da u tri dana odigraju više od 100 minuta na parketu i ostvare neverovatne učinke.

KOLIKO NIKOLA MOŽE JOŠ DA IZDRŽI?

Nikola Jokić je pre dva dana odigrao neverovatnih 65 minuta za Denver koji je izgubio posle četiri produžetka od Portlanda sa 138:137. Jokić je ubacio 33 poena, 18 skokova i 14 asistencija.. Posle meča mnogi na društvenim mrežama su se zezali sa našim asom i time što je na kraju meča od umora promašio nekoliko šuteva i slobodna bacanja.

Čak se i pričalo da će dva tima da odlože novi meč koji je bio zakazan za manje od 42 sata. Nisu ga odložili a naš as je odigrao 40 minuta i postigao novi tripl dabl 21 poen, 12 skokova i 11 asistencija.

Ovo zvuči neverovatno kada se zna da Jokić nije neki atleta koji igra na fizikalije, već na čistu inteligenciju i talenat. Pa, kako je onda moguće da za dva dana posle 65 minuta na terenu, odigra 40 i opet napravi tripl dabl?

Foto: AP/Tanjug

ŠTA SE TO RADI U NBA?

Da li to u NBA koriste neke čudotvorne napitke za oporavljanje ili ne daj bože doping sredstva? Ne, odgovor leži u činjenici da je ono što je tokom sezone najvažnija stvar u NBA ligi nešto što evropski treneri zapostavljaju vrlo jednostavna stvar.

To nije taktika, tehnika, šut, dribling, već jednostavno OPORAVAK.

Na pitanje šta je radio u međuvremenu između dve utakmice Jokić je odgovorio:

- Jeo sam dobro, gledao sam seriju, pa sam opet dobro jeo, spavao sam. Nisam razmišljao o utakmici. - rekao je Jokić.

To je ono u čemu Amerika beži odstalom delu sveta 20 godina ispred. U oporavku. Da li su to krio komore,  masaže, posebne hiperbarične komore ili samo ishrana i odmor, ne možemo da tvrdimo tačno, ali čak je i Miloš Teodosić po povratku iz NBA to isto zapazio.

Foto: Pixabay.com

Kada su ga saigrači iz reprezentacije Srbije pitali, kada se u februaru vratio u Evropu, šta je to što je zapazio u NBA, a da je drugačije od Evrope, Teodosić im je kratko rekao - OPORAVAK.

Između utakmica se samo radi oporavak igrača, dobra ishrana ( presvashodno meso i to biftek sa pirinčem, dobar san,) malo šut i gledanje video materijala protivnika. Nema tu jakih teških treninga, jer je svaka utakmica teža od treninga. Da bi na svakoj dao maksimum, moraš biti spreman i odmoran.

KAKO SE OPORAVITI DO SLEDEĆEG MEČA, TRKE, TAKMIČENJA?

Oporavak sportista u suštinskom smislu predstavlja vraćanje homeostaze organizma, a time i sposobnosti sportiste na početni nivo. Oporavak je suprotan proces od zamora, ovde je reč o anaboličkoj fazi, dok se pri zamoru odvijaju katabolički procesi.

Vraćanje na normalni-početni nivo (niz fizioloških, biohemijskih i drugih procesa, time i sposobnosti svim organima i sistemima), nije istovremeno.

Ovo neistovremeno vraćanje ili uspostavljanje homeostaze naziva se heterohronost procesa oporavka i pripada jednoj od zakonitosti sportskog treninga.

Potpuni oporavak neke sposobnosti, koja je u radu bila najviše uključena, podrazumeva njeno vraćanje na početni (potpuna kompenzacija) ili na viši nivo (superkompenzacija ili nadoporavak) ( info sa savremenisport.com)

Sredstva oporavka se dele na trenažna, psihološka i medicinska ali o tome u narednom tekstu.

EVROPA KASKA ZA AMERIKOM PO PITANJU TEHNOLOGIJE TRENINGA - VIŠE NIJE BOLJE

Upoređujući sa Evropom, tačnije Evroligom, koja je najjače takmičenje, prosto čudi činjenica da u Evroligi igrači imaju problem kada igraju dva puta nedeljno (Evroliga i domaće takmičenje) a pogotovo kada se igra tri puta nedeljno ( period kada ima dva meča Evrolige u jednoj nedelji) Dobro se vidi da su igrači iscrpljeni, da teško vezuju dve dobre utakmice, da ekipa pada od meča do meča.

U Evroligi igrači igraju u proseku oko 25 - 30 minuta po utakmici. Najviše na parketu provodi, 30 minuta u proseku Nik Kalates iz Panatinaikosa. Vasilije Micić iz Anadolu Efesa je igrao u proseku 27 minuta a to je na 30-35 mečeva ako se igra plej of.

Sa druge strane Jokić ove sezone igra u proskeu 31,3 minuta na 80 mečeva, plus 40 minuta na proteklih 11 mečeva plej ofa.

Krio komora za oporavak sportista Foto: Instagram.com/bogdanbogdanovic

To je zato jer se mnogo trenira. Većina trenera gaji onaj stari stil iz prošlog veka od dva treninga dnevno od po dva sata ( da ne pričamo da je Vujošević znao i da po 7 sati drži igrače na treningu). međutim, ima sve više trenera u evropskoj košarci koji su se oduprli toj dogmi od dva treninga dnevno i smanjili su obim treniga svog tima na nedeljnom nivou.

kada se trenira dva puta dnevno igrači umorni dočekuju utakmice i umesto 100% daju 80% jer nisu sposobni za više. Ne radi se samo o fizičkom umoru, već i mentalnom, što je još i važnije. Zamor CNS-a centralnog nervnog sistema je opasniji od zamora mišića. Jer CNS zapravo diriguje mišićma kako će da se kontrahuju i da rade. Ako je on zamoren, onda nema ništa od pokreta i igranja.

Sa druge strane. činjenicva je da u Americi postoji i bolja trenažna suplementacija, da su proizvodi koji su dodaci ishrani bolje iskoristljiviji i to takođe može da utiče na oporavak.

VIDEO: Jokić nije jedo burek dva meseca:

Tako da, ako bar nešto mogu da nauče srpski i evropski treneri iz primera Denvera i Portlanda i Nikole Jokića je to da je oporavak igrača najbitniji za igranje u sistemu kada ima mnogo utakmica za kratko vreme.

To je posebno uočljivo na evropskim i svetskim takmičenjima u košarci kada se odigra i po 9 utakmica za 16 dana. Nadamo se da će Jokićevo telo izdržati sve napore i da će uspeti da se posle sezone odmori i da se odazove pozivu za reprezentaciju Srbije.

VIDEO: Kreteni su prozivali Jokića! Danilović veruje da će as Denvera igrati za Srbiju

Jokić je do sada odigrao 93 utakmice za 6 meseci. Teoretski može da odigra bar još desetak što dovodi do fantastične brojke od preko 100 mečeva. Pitanje je koliko će njegovo telo biti u stanju da se oporavi tokom leta (ako dogura do finala NBA završiće sezonu 20. juna, a okupljanje reprezentacije će biti oko 30 jula.)

Videćemo koliko će i zamora tu biti, pre svega mentalnog i da li će želja da se igra na Mundobasketu biti jača. Međutim, mlad je i bez povreda pa bi verovatno bilo moguće da se oporavi, ali treba sačekati kraj sezone

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA