≫ 

Partizan odveo na fajnal for Evrolige, Divcu napravio karijeru, a ovaj mu doneo medalju iz Seula. Sada je preuzeo legendarni beogradski klub!

Košarkaški klub Radnički sa Crvenog krsta želi da se vrati na staze stare slave i zato je angažovao legendarnog trenera

  • 5

Osim Crvene zvezde i Partizana, Beograd je imao još dva kluba koja su osvajala titule šampiona stare Jugoslavije u košarci. Da, bila je to ona najjače liga u Evropi 70. i 80. tih godina prošlog veka.

Ta dva kluba su OKK Beograd i Radnički sa Crvenog krsta popularni "romantičari" zbog košarke koju su gajili. Šampioni su bili 1973. predvođeni Slobodanom Pivom Ivkovićem, a do 90.tih su se držali u elitnom rangu lige Jugoslavije, pa Srbije i Crne Gore. Od razlaza sa Crnogorcima su pali i sada igraju Drugu mušku srpsku ligu (liga ispod KLS, koja je ispod Superlige, koja je ispod ABA lige). Što realno znači da igraju četvrtu ligu.

ROMANTIČARI ŽELE DA SE VRATE NA VRH

Međutim, žele povratak na vrh pa su posle Žarka Vučurovića koji brine o mlađim kategorijama doveli i bivšeg trenera KK Partizan Milovana Kimeta Bogojevića, koji je 1998. odveo crno-bele na fajnal for u Barselonu i zauzeo četvrto mesto.

Bogojević je preuzeo tim od Miroslava Nikolića Mute koji je zaređao sa porazima, promenio je psihologiju ekipe zaređao pobede i u plej ofu TOP 16 faze (tada se igralo tako da iz dve grupe prvi igra sa četvrtim, a drugi sa trećim za četvrtfinale) Olimpijakos u osmini finala pobedom u Atini. Samim tim je preuzeo od njih prvo mesto u plej ofu i imao prednost domaćeg terena. To je iskoristio i preko CSKA prošao na fajnal for. To je bila generacije Dragana Lukovskog, pokojnog Harisa Brkića, Aleksandra Čubrila, Dejana Tomaševića, Predraga Drobnjaka

Milovan Kime Bogojević Milovan Kime Bogojević na rukama košarkaša Partizana posle plasmana na fajnal for Foto: MN Press

Iskusni stručnjak će preuzeti brigu o kadetskoj selekciji koja je i najtalentovanija jer u klubu žele da se oslone na stvaranje igrača, što je nekada bio prioritet jugoslovenske škole košarke. I ovaj primer treba da bude svim klubovima, da treneri mladih budu iskusni stručnjaci, a ne neobrazovani klinci bivši igrači od 20, 21. godinu što je slučaj u većini klubova.

Inače, Milovan Kime Bogojević je najzaslužniji za karijeru Vlade Divca. Divac kao 15-godišnjak odlazi iz Prijepolja i po nagovoru trenera Milovana Bogojevića Kimeta koji je radio u Kraljevu i započinje profesionalnu karijeru u kraljevačkoj Slozi.

Milovan Kime Bogojević Uvek smiren na terenu Milovan Kime Bogojević Foto: MN Press

Za klinca impresivne visine i izuzetne košarkaške inteligencije, videvši ga na terenu, Kime je odmah izjavio da će, bude li vredno radio, 1988. igrati za Jugoslaviju u Seulu. Njegove reči su realizovane u formi srebrne medalje na Divčevim grudima, koju mu je nakon dolaska s Olimpijskih igara i poklonio.

- Nisam ni sanjao da moje igre u Prijepolju posmatra i Milovan Kime Bogojević, tada trener kraljevačke Sloge. I dok sam ja igrao da osvetlam obraz babi i dedi, pridobijem publiku, naročito žensku, Bogojević je pažljivo beležio svaki moj pokret i već obavestio članove kluba i uprave da je "naleteo" na vanserijskog talenta - rekao je Divac u jednom intervjuu.

Milovan Kime Bogojević i Vlade Divac Foto: MN Press

VIDEO: Danilović o svađi sa Saletom Đorđevićem i kako su se pomirili kad je bilo najvažnije za Partizan

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Volim ga ko oka dva.

    10. maj 2019 | 10:59

    E ovo se zove bogata istorija.

  • Žuća

    10. maj 2019 | 17:55

    Kime Bogojević je rođeni Kraljevčanin.Napravio je jednu od najboljih ekipa Sloge, juniori generacije 66,67,68,69. Bili smo treći na državnom juniorskom prvenstvu 85., posle Jugoplastike i Budućnosti.Divac je najpoznatiji...Odličan izbor!

  • ΓΑΥΡΟΙ ΜΟΥΝΙΑ

    10. maj 2019 | 12:40

    Šta ti je kad imaš istoriju iza sebe, i sa toplinom oko srca čitaš vesti i imaš čime da se ponosiš , dok ovi iz zeleznika i dalje veličaju svoje "legende" dobro znamo ko tu spada i diču se uspehu iz 76' (dok su postojali) onim "uspehom" gde su od 18 ekipa bili 16😂😂😂🔐🔐🔐

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA