≫ 

Micić i Larkin razvalili Fenerbahče i odveli Efes u prvo finale Evrolige u istoriji kluba! (FOTO) (VIDEO)

Košarkaši Anadolu Efesa igraće za trofej Evrolige

  • 10

Najbolja defanzivna postava u Evropi i mašinerija Željka Obradovića nije imala leka za Vasilija Micića i Šejna Larkina!

Košarkaši Anadolu Efesa plasirali su se u finale Evrolige pobedom nad Fenerbahčeom 92:73 u prvom polufinalu elitnog takmičenja.

Tim Ergina Atamana je potpuno nadigrao ekipu Nikole Kalinića i Marka Gudurića fizički, šuterski i skakački od samog početka meča.

Dominirali su Šejn Larkin sa 30 poena, Vasa Micić je postigao 25 i njih dvojica su se smenjivali u serijama kada bi Fener pokušavao da se približi ili preotme vođstvo.

Micić je svom skoru dodao i pet skokova, a Larkin je imao čak po sedam skokova i asistencija. U Feneru su se istakli jedino Jan Veseli sa 14, Nikola Kalinić sa 12 i Erik Grin sa 13 poena, ali to nije bilo ni izbliza dovoljno za raspoložen tim Efesa.

Spain Euroleague Basketball Final Four Foto: Tanjug/AP

Već od prvih napada Obradović nije mogao da bude previše zadovoljan jer je tempo bio daleko brži od onoga koji odgovara defanzivno jakom Feneru.

Igralo se sa mnogo trčanja na obe strane, a to je igra u kojoj Larkin pliva kao riba u vodi. Upravo on je posle početnih 5:5 dao dve trojke u isto toliko napada i Efes je posle četiri minuta imao šest razlike.

Nikolo Meli je odgovorio šutem spolja, a aktivan je u organizaciji napada bio i Marko Gudurić koji je svoje prve poene ubacio sa linije za slobodna bacanja, a onda elegantnim polaganjem približava Fenerbahče na poen zaostatka 15:14.

Do kraja prve deonice ritam je opao onako kako odgovara žuto-crnima koji su trojkom Kostasa Slukasa u poslednjim sekundama završili prvu četvrtinu u svoju korist 20:19.

Spain Euroleague Basketball Final Four Foto: Tanjug/AP

Polovina druge pripala je Vasi Miciću. Igrao je raznovrsno, lagano i sa sedam uzastopnih poena učestvovao u seriji svog tima od 10:0.

Efes je poveo u tim trenucima 29:22, Micić je ubrzo izašao sa parketa, a Fenerbahče se za tridesetak sekundi približio sa dva dalekometna hica.

Ponovo se aktivirao Larkin, da bi Anderson trojkom uz faul doneo najvećih sedam razlike za Efes u poslednjem minutu prvog poluvremena.

Poslednju reč je u tom delu igre ipak dao Fenerbahče poenima Marka Gudurića sa linije penala i na pauzu otišao sa zaostatkom 45:40.

To je bio samo uvod u potpuno razbijanje u nastavku meča. Počeo ga je Larkin trojkom, nastavio Micić "minijaturom" i prvo prodorom kroz reket, a onda i trojkom za 57:49 sredinom treće deonice.

Spain Euroleague Basketball Final Four Foto: Tanjug/AP

Micić i Larkin su izgledali kao Dejmijan Lilard i Si Džej Mekolum iz Portland Trejlblejzersa, ali je Džejms Anderson u finišu te četvrtine postigao veoma važne poene, prvo spolja, a onda i sa linije za slobodna bacanja pa je Efes pri kraju treće četvrtine po prvi put došao do dvocifrene prednosti.

Na startu četvrte, Micić se podigao na trojku odmah po prijemu lopte, da bi nekoliko desetina sekundi kasnije opet otišao na prodor do obruča i poentirao za 73:57 na osam minuta do kraja i već tada je krah Fenera bio na vidiku.

Efes nije popuštao gas ni u narednim minutima, pa je Fenerbahče teško dolazio do poena i uglavnom za njih morao maksimalno da se preznoji. Na drugoj strani je sve klizilo kao mleko i Micić i ekipa su samo potvrdili pobedu u završnici susreta.

Oni u finalu čekaju boljeg iz okršaja CSKA i Real Madrida. Taj meč se igra u petak od 21 sat.

Četvrta četvrtina:

Spain Euroleague Basketball Final Four Foto: Tanjug/AP

40. minut - KRAJ, Efes je u finalu! Motum trojkom završava posao i potvrđuje ono što se videlo od početka drugog poluvremena, 92:73 na kraju.

38. minut Novi pogodak spolja Larkina, Efes probija i 20 razlike, 82:61. Veseli, Kalinić i Gudurić smanjuju zaostatak na 86:69.

36. minut - Neverovatan pogodak uz faul, Vasa Micić igra kao da je zreo za NBA! Nije dao slobodno bacanje ali njegova ekipa vodi 77:61 na četiri i po minuta do kraja.

35. minut - Larkin ne ubacuje trojku iz bloka, ali Micić hvata ofanzivni skok. Šejn u sledećem napadu gubi loptu, ali Meli neprecizan sa poludistance.

33. minut - Loš pokušaj Nikole Kalinića koji je na silu probao da ugura pod košem svog čuvara. Moerman u narednom napadu promašuje zicer, a Erik Grin precizasn sa poludistance 75:61 za Efes.

32. minut - Prodor Micića i poeni na obruču, srpski plej zaista igra neverovatno u polufinalu! 73:57 za njegov tim.

31. minut - Trojka Vase Micića odmah iz prijema! Fizički sjajno pariraju igrači Efesa Fenebahčeu i vode 71:57.

Treća četvrtina:

Spain Euroleague Basketball Final Four Foto: Tanjug/AP

30. minut - Larkin nastavlja da dominira, u prodoru niko ne može da ga čuva proleteo je samo pored Melija i Veselog za 68:55. Erik Grin je malo utanjio zaostatak na kraju treće deonice 68:57.

29. minut - Veseli lupa bananu Danstonu, Luiđi Lamonika pokazuje da je napravio faul pa Danston sa penala donosi prvu dvocifrenu prednost jednom od timova 66:55.

28. minut - Anderson daje novu trojku i Efes čuva prednost 62:55, a posle faula nad istim igračem plavi dolaze do najveće prednosti na meču od +9, 64:55.

27. minut - Novi prodor Šejna Larkina po desnoj strani. Prošao je i Gudurić pa vratio loptu za Veselog koji ne greši za dva 59:55 za Efes.

26. minut - Jan Veseli jedini uz Melija drži konce igre Fenera u svojim rukama i daje koš za 57:51, posle čega se kroz reket provlači i Bobi Dikson 57:53. Ovaj minut je obeležio i sudar Micić i Gudurića posle kog je Micić laktom udario u glavu Gudurića u začetku napada.

25. minut - Micić se prošetak kroz reket i položio u obruč. Iznudio je faul, a onda ostao sam na trojci i vezao pet poena za 57:49.

24. minut - Kalinić vraća trojku, Larkin promašuje iz teške pozicije. Nikolo Meli opet sa iste pozicije daje poene za 52:49 u korist Efesa.

23. minut - Trojka Larkina! Nezaustavljiv je igrač Efesa, iskoristio je tek pola metra prostora iz bloka da se podigne na šut i spas nije bilo za čuvare u žutom, 52:44.

22. minut - Meli pogađa iz ugla, Larkin posle jednog isforsiranog napada gde je probao da probije kroz sve igrače Fenera u sredini, opet poentira.

21. minut - Kako lagan prodor Larkina pa onda poeni Veselog, Fener drži priključak 47:42.

Druga četvrtina:

Spain Euroleague Basketball Final Four Foto: Tanjug/AP

20. minut - Veseli još jednom dobar posle mismeča sa Andersonom, Čeh u ovim momentima vraća svoj tim u igru (40:38), ali pogađa trojku uz faul Anderson za najveću prednost Efesa do sada 45:38! Poluvreme završava Gudurić slobodnim bacanjima 45:40.

19. minut - Brzu kontru povlači Larkin i baca dug pas za Motuma koji završava akciju na obruču za 40:34. Veseli ostavljen sam u reketu, Gudurić ga je posle pik end rola odlično uposlio i takve stvari se završavaju samo zakucavanjem kad Veseli igra (40:36 Efes).

18. minut - Kida mrežicu Larkin novom trojkom posle zakucavanja Melija i asistencije Gudurića. Simon pravi prekršaj nad Kalinićem na šutu za tri, a srpsko krilo sve svoje poene do sada daje sa linije bacanja 38:34 vodi Efes.

17. minut - Žustra igra Slukasa na Larkinu koštala ga je trećeg faula za kratko vreme, a Efes sa penala povećava prednost na 35:30.

15. minut - Brok Motum "gasi požar" koji je trajao tridesetak sekundi, trojkom za 32:28 u korist Efesa.

14. minut - Slukas i Meli trojkama približavaju Fenerbahče na 29:28.

13. minut - Micić precizan sa poludistance, Gudurić ne daje trojku, ali je pogađa Vasa koji u ovim trenucima sam predovdi Efes koji vodi 29:22!

12. minut - Džejms Anderson ne pogađa iz prve, ali pogađa iz druge: trojka za izjednačenje i ofanzivni skok Efesa zbog koga će se ljutiti Obradović. Efes potom lepim rolingom Micića i polaganjem vraća prednost 24:22.

11. minut - Smeč Melija i strašna blokada za žuto-crne, Kalinić u narednom napadu vrti pod košem i pogađa dva slobodna bacanja za 22:19.

Prva četvrtina:

KK Crvena zvezda - KK Fenerbahce,  Nikola Kalenić i Željko Obradović Foto: Telegraf.rs

10. minut - Micić spušta loptu za Plajsa pod košem, ovaj od zemlje dodaje Moermanu koji poentira na obruču (19:17 Efes). Moerman je nakon toga počeo u dva navrata da se razbacuje ciglama što je Kostas Slukas kaznio trojkom na četiri sekunde do kraja i vođstvo Fenera 20:19.

8. minut - Veseli fauliran, pa sa linije bacanja povećava prednost svog tima za poen (17:15), ali poravnava to Moerman lepim okretom i fejdavej šutem - 17:17.

7. minut - Stegao je odbranu Fenerbahče, Grin u napadu briljira i poentira za vođstvo Fenerbahčea 16:15.

6. minut - Bekdor pas Veselog za Grina koji se podvukao u skoku do drugog obruča. Gudurić u narednom napadu poentira u reketu, a Fenerbahče prilazi na 15:14.

Spain Euroleague Basketball Final Four Foto: Tanjug/AP

5. minut - Nikolo Meli daje trojku, a Vasa Micić naskače posle finte za dva (13:8 za Efes). U međuvremenu Gudurić fauliran na šutu pa zarađuje svoja prva slobodna bacanja i poene.

4. minut - Dve trojke Šejna Larkina uzastopno, Efes igra brzu tranziciju i ovo nije početak kakav odgovara ekipi Željka Obradovića - Efes vodi 11:5.

2. minut - Erik Grin i Muhamed Ali pogađaju, na drugoj strani Danston i Moerman za 5:5, za sada igra ide brzo na obe strane, ima grešaka, ali se igra tečno. Marko Gudurić vuče napade Fenera.

VIDEO - Real Madrid je šampion Evrope

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    17. maj 2019 | 20:37

    I sad je Zoc kao neki trener, puko od Efesa a dovodi sve najbolje sto Evropa ima?! Pa budimo malo realni ljudi!? Setite se samo onog SP kad je napustio repku zbog nediscipline pojedinih i kada je sve svaljivao na igrače ,pa izvini druže ali ti si taj koji mora da uspostavi disciplinu i red u timu! Bravo za Vasu, navijam za Efes u finalu naravno!

  • Nesa CZ

    17. maj 2019 | 20:55

    Navijao sam za Vasu, bolja su ekipa... Bravo

  • blagoje

    17. maj 2019 | 21:21

    Larkina u zvezdu, ali odmah

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA