Neverovatna priča heroja Toronta: Oca mu ubili kriminalci, očuh ga bičevao, spaslo ga rođenje sina

Uz Lenarda je Fred VanVlit bio jedan od najzaslužnijih za istorijsku titulu Reptorsa

  • 1
Fred Van Vlit Fred Van Vlit je u poslednjoj utakmici finala NBA lige isporučio Golden Stejtu 22 poena; Foto: AP/Tanjug

Toronto Reptorsi su osvojili svoj prvi NBA prsten u istoriji, pošto su napravili brejk na gostovanju Golden Stejt Voriorsima u 6. utakmici finalne serije i slavili sa 114:110.

Jedan od najvećih heroja tima iz Kanade, pored superstara ekipe Kavaja Lenarda, bio je Fred VanVlit, šesti igrač Toronta i heroj iz senke.

Bez njegove pomoći i fantastične igre u poslednjoj utakmici, u kojoj je postigao 22 poena, od čega čak 12 u poslednjoj četvrtini posle teških šuteva, kojima nije dozvolio Golden Stejtu da se odvoji.

EKSPLODIRAO U PLEJ-OFU

Fred Van Vlit Fred Van Vlit emotivno reaguje tokom utakmice finalne serije protiv Golden Stejta; Foto: AP/Tanjug

Fred VanVlit je tokom plej-ofa ove sezone bio užasan. Samo je u prvoj utakmici protiv Orlanda završio sa dvocifrenim učinkom, a prosečno je postizao 4 poena uz katastrofalne šuteve iz igre (25,6% ukupno, a 19,5% za tri).

Navijači su se pitali zašto mu trener Nik Nurs i dalje daje šansu, a onda se desio preporod posle rođenja sina.

VanVlit je između treće i četvrte utakmice finala Istoka dobio sina. Rođenje Freda Juniora bila je posebna inspiracija za VanVlita, koji ima od ranije ima i ćerku.

Od tog momenta, imao je neverovatan učinak. Prosečno je do kraja plej-ofa beležio 14.7 poena, uz 51,1 % šuta iz igre, a čak 52,6% za tri poena.

U finalnoj seriji je pogodio ukupno 16 trojki i time oborio rekord NBA finala za jednog igrača s klupe. Ipak, nije želeo da zasluge za preporod pripisuje rođenju svog sina.

Fred Van Vlit Bukvalno je krvario za tim na parketu; Foto: AP/Tanjug

- Više sam umoran i, istina, imam novu perspektivu na život. Sedeo sam u bolnici tada ceo dan, još kada računate vožnju avionom, imao sam dosta vremena za razmišljanje. Shvatio sam da se ne treba ubijati zbog loših utakmica, nego treba uživati u igri. Svejedno mu ne dajem zaslugu, mislim da sam bolji zbog nedostatka sna - rekao je prošle nedelje VanVlit, koji je bio skroman i posle prvog NBA prstena u karijeri.

- Za ovo sam radio celo leto. Imam samopouzdanja u sebe, saigrači su mi verovali i uspeo sam da pogodim neke važne šuteve.

OTAC MU JE UBIJEN ZBOG KRIMINALA, OČUH JE BIO STROG KAKO BI GA DISCIPLINOVAO

Fred Van Vlit, očuh Danvort i majka Suzan Danvort i Suzan, očuh i majka Freda Van Flita; Printskrin: Youtube/FVVTV

Otac Freda VanVlita ubijen je dok je on imao 5 godina, i dok je bio u obdaništu. a razlog je bio posao s kriminalom u koji je stariji VanVlit bio umešan.

Kada je njegov očuh kasnije oženio majku Freda VanVlita, bio je strog i nemilosrdan prema njemu, nije dozvolio da pođe putem svog biološkog oca.

Tukao ga je bičem, budio rano u 5.30, dok još nije svanulo, pa ga vozio u školu. Te duge vožnje bile su Fredu nešto najgore dok je bio klinac.

- Neću da sediš i budeš propalica! Nećeš biti prosečan, svako može biti prosečan! Bićeš neko! - govorio mu je Danvort.

Van Vlit je kasnije priznao da je mrzeo svog očuha kao mali.

- Mogao je da bude tako zloban. Tukao je bičem mene i moju braću, a ja to nisam razumeo. Samo sam bio dete. Verovatno se tada nisam mnogo smejao - govorio je VanVlit.

Fred Van Vlit Fred VanVlit u duelu sa Stefon Karijem; Foto: AP/Tanjug

Tako je i morao da postupa s njim u Rokfordu, koji je bio rangiran kao treći najmizerniji grad za život u Americi. Znak beznadežnosti lebdi iznad grada, stvarajućži napetost, koja dovodi do kriminala. U takvom ambijentu je Danvort čuvao red i znao je da ne sme dozvoliti svojoj deci da uplivaju u kriminal i odaju se drogi, kao što su radili mnogi njihovi vršnjaci.

- Droga, prostitucija, rođaci i prijatelji koji su bili upucavani... to se dešavalo oko mene. Čudno je kako ljudi reaguju kada im to pričam, za mene je to sve bilo normalno - objašnjavao je VanVlit.

Njegov očuh se pored posla policajca bavio i poslom košarkaškog trenera, pa je Van Vlit prve košarkaške korake, kao i njegova braća, počeo upravo pod uticajem svog očuha.

Tek kasnije, kada je sazreo, shvatio je koliko ga je zapravo on voleo, i da sva ona strogoća, nije bila iz mržnje, već zbog toga, da u surovoj sredini u kojoj je živeo, izraste u dobrog čoveka i ne skrene na stranputicu kriminala i droge, a za to se svojim roditeljima nedavno odužio kupovinom novog doma.

- Sada sve ima smisao. Sada razumem zašto si me toliko jako gurao. Ne bih bio ovde bez tebe. Volim te - bila je poruka koju je Fred Van Vlit poslao svom očuhu koji je sa suzama u očima gledao kako je njegov klinac, koga je prihvatio sa 5 godina, konačno uspeo da postane neko u košarci, u periodu kada je još bio u koledž košarci.

Sada može posebno da bude ponosan. Stvorio je NBA šampiona!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tamo neko

    14. jun 2019 | 11:47

    Kaže čovek, bičevao me očuh, to je prava demokratija. Rezultati se vide, ipak je batina iz raja izašla, i znam da će sada biti milion minusa, ali to je moje mišljemje. Svaka čast za porodicu i neka su živi i zdravi i dogodine prsten i za ćerku da obezbedi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA