≫ 

Sve o našem novom NBA čudu: Hteli ga večiti, Real i Fener, Voriorsi dali milione za trejd! (VIDEO)

Voriorsi već dugo razvijaju Alena i ništa nisu hteli da prepuste slučaju

  • 3

Alen Smailagić je tiho obeležio noć NBA drafta, možda i najburniju za Golden Stejt. Vicešampioni NBA lige su učinili sve kako bi uz njegovo ime stajao grb kluba sa čuvenim mostom, a sve je počelo u KK Beko iz Koteža, gde je njegov razvojni put pratio direktor Damir Bogućanin.

Skromno, u skladu sa dosadašnjim karijernim putem mladog Alena, Damir je za Telegraf opisao početke Smailagića, kog pamti još kao bucka koji je sa košarkaškom loptom najavio velike  domete.

Alen Smailagić Foto: Privatna arhiva

Ponos je trenutno preovlađujuće osećanje u Beku, Bogućanin posebno ističe značaj trenera Nenada Petronića  i Vanje Budimića za Alenov razvoj,  usput nam otkrivši i da je nezvanična informacija da su Voriorsi posle 1.300.000 za trejd čak dali još dodatna 2 miliona dolara kako bi doveli Alena! Sve to dovoljno govori o fanatičnoj želji da ga dodatno razvijaju i dalje u svom jatu, pošto je do sada igrao za Santa Kruz, razvojni tim.

Pored toga, Alen je već bio u tefteru Klipersa, Sparsa, Hornetsa, Jute i Bostona, koji je imao pravo na četiri pika, po dva u obe runde.

- Mi smo jako ponosni na momka, prošle je godine otišao, a od 7. godine je tu u klubu. Igrao je juniorsku ligu i postao MVP, a sada smo u redovnoj komunikaciji i pratimo sve otkad je otišao, imamo dobre kontakte sa Amerikom, dosta je naših  prijatelja tamo. Očigledno je da je Golden Stejt ozbiljno rešio da ulaže u njega, bio je najmlađi u Dži ligi, koja nije baš do sada bila popularna za strance.

Alen Smailagić Foto: Privatna arhiva

Sada pokušavaju da se šire, šire se i mogućnosti, plate su povećane, a ranije nisu mogli stranci da konkurišu, sada se već regrutuju igrači čak od 12 godina kao zalog za budućnost. Imao je sjajnu sezonu, u principu 17-18 minuta u proseku,  ali kad se pogleda dublje, kroz minute je njegov protagonizam sjajan. Očito je bila namera da se ne eksploatiše previše, cilj je bio draft i da se Golden Stejt dočepa njega. Imali su nameru da ga draftuju kao 58, ali su potom "kupili" 41. mesto za 1.300.000 dolara. Hteo ga je i Sakramento kao 40. pika, pa su novi napor napravili da bi uzeli umesto Pelikansa, kao 39. pika. 

 

 
 
 
View this post on Instagram
☠️A post shared by Alen Smailagic (@smajli_9) on

Zanimljivo je i da je Alen od 1. aprila u Srbiji i sve vreme radi sa svojim starim trenerima, a tek sad ga čeka odlazak u Ameriku. Nije tajna ni da su ga Voriorsi praktično skrivali, o tome su i Amerikanci naširoko pisali.

- Vredno radi sa trenerima sa kojima se od 14. godine spremao za sve ovo, uskoro će otputovati u Ameriku i vratiće se u avgustu. Nije baš korektno reći sa moje strane da su ga skrivali, imamo sjajnu saradnju sa njima i ljudima koji su zaduženi za Evropu i skauting, poklonili su nam veliku pažnju kao klubu, ali podaci sami kažu da su to svesno radili sa minutažom, da su stvarno zagrizli za njega. Dve najbolje utakmice odigrao je protiv razvojnih timova Klipersa i Lejkersa, imao je neverovatnih 13-15 minuta, a dosta klubova je bilo zainteresovano, Juta, Klipersi, Sakramento, svi su bili u priči. 

Alen Smailagić Foto: Privatna arhiva

Da li je ovde bilo pokušaja Zvezde i Partizana da dođu do njega?

- Jeste, ogromno je bilo interesovanje i znate kako ide sa mlađima, pomerile su se granice nadole, menadžeri, agencije, veliki klubovi, svi vrše veliki pritisak na mlade momke. Mi kao klub imamo dobar program za mlade, rano ih uvlačimo da igraju seniorski. Klub je 2015-16, kad je Alen imao 15 godina, igrao B ligu. Tada je kao 15-godišnjak već igrao po 15 minuta. Klub ima veliki pogon, na Paliluli i Zvetdari imamo 600 dečaka i i taj pogon regrutujemo, imamo lepe uspehe u poslednjih 5-6 godina. Ideja je da momci naše škole igraju kao seniori, ali nema mnog sredstava, mladi smo i ispali smo u 3. ligu, mušku regionalnu. Ali momci imaju 18-19 godina maksimalno, a on je još kao 15-godišnjak bio u ekipi, to je retkost danas. Ono što je bitno, pružena mu je prilika, pažnja, zalaganje, data mu je šansa, što je najpotrebnije, mladom igraču. Takođe, Alen je bez obzira na visinu i raspon, igrao keca, što je košarkaška avangarda, dodatno se razvio igrajući na ovoj poziciji.

Alen Smailagić Foto: Privatna arhiva

Upravo zbog tih plejmejkerskih sposobnosti, može li se napraviti paralela sa Nikolom Jokićem?

- Jokić je gabaritniji, malo viši, ali imaju sličan raspon ruku, a zanimljivo je da je Santa Kruz Voriors, svesno ili nesvesno, stavio da je 208cm visok i 98kg težak. A on je 209cm i 107-110kg, stavili su kao da je "mršavi centar". Ima dobro telo za momka svog uzrasta, u avgustu će tek napuniti 19 godina.

 

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Alen Smailagic (@smajli_9) on

Kako je moguće da šira javnost toliko dugo nije čula za njega?

- Do 18. godine smo mi u klubu vodili računa o njemu, sve je prošlo bez uplitanja menadžera i agencija. Sa mnogim agentima smo imali negativna iskustva uglavnom, ne stavlja se na 1. mesto interes igrača, bavili smo se mi time, da napravimo razvojni put, samo u njegovom interesu. Kada je odlazio u razvojnu ligu, imao je daleko unosnije ponude Reala i Fenera, za pozamašne sume novca i za klub. Tada smo odlučili da on ispuni želju, hteo je Ameriku i da kao slobodan agent ode, iako je ovde imao ugovor.

Pošto Voriorsi više nemaju razlog da bilo šta kriju, imaćemo još jedan lep razlog za sitne sate uz NBA ligu! Naročito će neprospavane noći čekati ljude iz Beka, kluba koji je u porodičnoj atmosferi i okruženju došao do uspeha za ponos - dao je jednog igrača ekipi u kojoj igraju Kari, Tompson, Durent...

VIDEO - Telegraf u štali Jokića: Upoznali smo njegove mezimce i pratili trke u Somboru

(B. Vinulović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA