Počeo međunarodni festival sportskog filma posvećen košarci!

Festival organizuju opština Čajetina,Turistička organizacija Zlatibor, užički “Maja film” i Sportski centar Čajetina

  • 1
Košarkaška reprezentacija Jugoslavije Jugoslovenska košarkaška reprezentacija 1968. godine. Sleva nadesno: Ivo Daneu, Dragoslav Ražnatović, Dragutin Čermak, Trajko Rajković, Vladimir Cvetković and Petar Skansi. Foto: Wikimedia Commons/Ipos

Na Zlatiboru je počeo 8.Međunarodni festival sportskog filma koji je ove godine posvećen košarci. Festival je u tu čast otvoren premijerom filma “Zlatni momci sedamdesete” o prvoj svetskoj košarkaškoj tituli reprezentacije tadašnje Jugoslavije, predvođene legendarnim trenerom Rankom Žeravicom.

Autor filma Ivica Vidanović kaže da je košarka koju je jugoslovenska reprezentacija igrala u to vreme otvorila novu eru istorije tog sporta.

- Želeli smo da prikažemo tu priču o velikoj ljubavi i velikom prijateljstvu. I puno smo se igrali, pravili solo akcije, neke stvari koje čak nisu ni dramaturški opravdane, samo da bi odali veliku počast ljudima koji su utemeljili košarku kao sport kod nas - rekao je Vidanović na otvaranju festivala.

Jugoslovenski košarkaški reprezentativci, Ranko Žeravica, Radivoj Korać, Dragoslav Ražnatović Foto: Wikimedia/Public domain

Vladimir Stanković, ovogodišnji predsednik žirija, istakao je da je ovo jedini festival dokumentarnog sportskog filma i da čuva deo prebogate istorije jugoslovenskog i srpskog sporta.

- Zlatiborski festival je postao i deo međunarodne priče, tako da će se najbolja ostvarenja sa ovogodišnjeg festivala takmičiti na svetskom finalu u Milanu.To je dodata, a osnovna vrednost festivala je da kroz film čuva od zaborava velike ljude i događaje i dočara novim generacijama ono što je najplemenitije u sportu: samopregor, istrajnost, hrabrost, drugarstvo i ljubav”, naglasio je Stanković.

Na svečanom otvaranju uručene su nagrade za životno delo Borislavu Bori Stankoviću, Bogdanu Tanjeviću, Branislavu Simiću, Dobrivoju Tanasijeviću Den Tani i Gojku Mitiću.

Ovogodišnji dobitnik povelje heroja sporta i života “Nataša Kovačević” je Goran Nikolić.

Mundobasket 2014, Košarkaška reprezentacija Srbije, osvajači srebrne medalje,  Vladimir Štimac, Raško Katić, Miroslav Raduljica, Nenad Krstić Košarkaši Srbije vicešampioni sveta iz 2014. godine Foto: AP/Tanjug

Bogan Tanjević bio je trener Bosne kada su 1979. godine postali prvi evropski šampion za prostora bivše Jugoslavije.

Film o tom uspehu biće prikazan na zlatiborskom festivalu.

- Bilo je to u francuskom gradu Grenoblu. Pred 12.000 navijača KK Bosna je pobedila italijanskog šampiona Emersona s rezultatom 96:93. Bio je to najveći uspjeh bosanskohercegovačke, ali i jugoslovenske klupske košarke. Film je tu da spase to od zaborava. Neke sekvence sam i ja zaboravio, a sada me film podsetio. Ja na primer nikad nisam video tu finalnu utakmicu pošto se ona odigrala, dok nije počeo rat u Bosni  - priča Tanjević.

Na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu sportskog filma, koji traje do 2.jula, u novom Kulturnom centru na Zlatiboru biće prikazano 42 dokumentarna filma iz Kanade, Kine, Australije, Austrije, Španije, Uzbekistana, Rusije, Irana, Srbije i zemalja u regionu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA