≫ 

Želim da budem čovek koji će šokirati svet! Đorđević poručio Amerima šta da očekuju od Srbije u Kini

Nema dileme ko je i dalje prvi favorit za osvajanje zlatne medalje na Mundobasketu, a isto tako se ne postavlja pitanje ko je prvi na listi da ugrozi Amerikance na putu do trona

  • 12
Aleksandar Sale Đorđević, Bogdan Bogdanović Foto: Nikola Tomić

"Uradiću sve da što mogu da postanem čovek koji će šokirati svet". Ovim rečima se selektor srpskih košarkaša Aleksandar Đorđević obratio američkom novinaru Krisu Šeridanu, autoru teksta posvećenom timu za koji veruje da je najveća pretnja Amerikancima na Mundobasketu u Kini.

Odgovor koji mu je servirao Đorđević pokazuje čvrstu rešenost i veliku želju našeg tima, što smo mi već znali, da se ide do kraja u Kini, sa sastavom koji garantuje borbu za zlatnu medalju.

- Jake reči, eh? Došle su iz usta Saše Đorđevića, selektora srpske reprezentacije u utorak, pošto je odradio drugi trening sa igračima van NBA na planini (Kopaonik) koja je udaljena tri sata vožnje od Beograda - kaže Šeridan, pa dodaje:

- Top tema pred Mundobasket je odustajanje najvećih zvezda američke reprezentacije sa spsiska Grega Popoviča, gotovo na dnevnoj bazi, pa šanse ostalih selekcija za osvajanje zlata značajno počinju da opadaju iako je Amerika i dalje favorit za osvajanje prvog mesta.

I kvote u američkim kladionicama za sportsko klađenje, tek odnedavno legalizovanih na teritoriji SAD, Srbiju stavljaju u red najvećeg rivala Amerikanaca za medalju. Iza Srbije je Kanada, koja je prepuna NBA igrača.

- Ne mislim da će biti toliko otvorena borba za zlato, i drugi najbolji tim SAD je i dalje prilično jak - smatra bivši trener Kanade Džej Trijano.

Đorđevićev stav se po tom pitanju ne menja...

- Amerikanci imaju mnogo velikih imena, veliki broj "ol-star" igrača, i oslabljeni će uspeti da skupe 12 igrača koji će biti favoriti sa dobrim razlogom - kaže Sale i ne ostavlja dilemu o imenu prvog favorita za zlato.

Aleksandar Sale Đorđević Selektor reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević Foto: Nikola Tomić

Autor teksta podseća da su Olimpijske igre, a ne Mundobasket, primarno internacionalno takmičenje za Amerikance, pa otkazi koji su zadesili reprezentaciju ne predstavljaju neko veliko iznenađenje, niti udarac po njihove ambicije.

- Kod NBA igrača je motivacija upitna kada dođe do Mundobasketa. Svetsko prvenstvo u košarci za Amerikance je po značaju daleko iza glamuroznih olimpijskih igara. Košarkaška federacija SAD nema problem po tom pitanju, zbog toga je generalni menadžer reprezentacije Džeri Kolanđelo i sastavio dinamičnu ekipu, sa imenima koja se menjaju na dnevnoj bazi. Posle otkaza udarnih imena, nova su preuzela njihova mesta: Eron Gordon iz Orlanda, Markus Smart i Džejlen Braun iz Bostona, Di Anđelo Rasel iz Golden Stejta i Džulius Rendl iz Njujorka su poslednji u nizu koji su priključeni timu.

Đorđevićev problem na putu ka medalji nisu samo NBA igrači iz Amerike koji će, nadamo se, izaći Srbiji na crtu u finalu, već i NBA pravilo po kome nijedan igrač iz najjače lige ne može da krene u timski trenažni proces duže od mesec dana pre velikog takmičenja.

To stvara određene poteškoće u radu našeg selektora čije treninge samo kao gledaoci prate Bogdanović, Bjelica, Jokić i Marjanović.

- Trebalo je da ih puste da treniraju, ali opet, NBA klubovi su mnogo novca uložili u te igrače i ne žele ništa da rizikuju. ali, ako ih ne puštaju da treniraju, ovi neće biti u najboljoj formi, tako da je to njihovo pravilo malo kontradiktorno - smatra Đorđević.

Srbija je na Mundobasketu u grupi D sa Angolom, Italijom i Filipinima, a drugu fazu otvoriće protiv prvog iz grupe C, gde su Španija, Portoriko i Tunis. Naravno, pod uslovom da Srbija završi svoju grupu kao prva.

VIDEO: Sale o nepozivanju Kalinića i Nedovića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA