≫ 

Košarkaše Srbije pogodila priča o jednom od najvećih heroja Košara: Dobili su jak motiv pred SP!

Herojska priča je najbolji motiv za dres Srbije

  • 8
Košarkaška reprezentacija Srbije Foto: Facebook.com/KC Predrag Peđa Leovac

Košarkaši Srbije na Kopaoniku se spremaju za Svetsko prvenstvo, a tamo je iskorišćena prilika da se oda počast herojima Košara.

Kulturni centar Predrag Peđa Leovac objavio je fotografiju sa Kopaonika, gde je održana tribini o Košarama, a tome su prisustvovali Orlovi sa Saletom Đorđevićem.

Njih je posebno pogodila priča o Predragu Peđi Leovcu, po kome je i KC dobio ime - bio je potporučnik i jedan od najvećih heroja Košara, koji je život dao u pokušaju povratka vrha Maja Glava.

Rođen je u Pljevljima 1975. godine, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Sa činom potporučnika 1998. godine izašao je sa Vojne akademije i prvo zaposlenje dobio u Đakovici na Kosmetu. Za vreme ratnih dešavanja bio je komandir u graničnoj četi 53. graničnog bataljona na karauli Košare.

Nakon što je ranjen na Svetu Petku 1998. godine, mogao je da ostane na bolovanju kod kuće. Geler od mine prošao mu je kroz donju vilicu, naneo teške povrede, ali srećom nije oštetio govor i sluh. Operisan je na VMA, a nakon sedam dana lečenja samoinicijativno je izašao iz bolnice, kako je govorio da ne bi zauzimao mesto drugima. Od povreda ranjavanja nije mogao normalno da se hrani, jeo je samo tečnu hranu. To ga nije sprečilo da već nakon nekoliko meseci, u februaru 1999. godine nedovoljno oporavljen, odluči da se vrati na Kosovo.

U sukobima sa agresorom, u rejonu karaule Košare, pokušavajući da se vrati granični kamen, C-4, sa kojeg je bila potisnuta VJ, 14. aprila, na samo nekoliko koraka kojim bi izvršio postavljeni mu zadatak, Leovac biva smrtno pogođen snajperom. Metak mu je završio u vratu, prekinuvši lančić sa krstom. Njegovi saborci su ga na šatorskom krilu doneli do karaule, a preminuo je na putu prema Đakovici, sa nepune 24 godine.

Pripadnik čuvenog interventnog voda 53. graničnog bataljona - Veselin Đokić iz Užica, inače, Peđin vojnik, govorio je o Peđinoj ličnosti, njegovom junaštvu i slavnoj pogibiji.

- Ispričao sam im samo deo o Peđi i to kakav je bio oficir. Tako su mirno slušali i sa uvažavanjem. Poruka svim reprezentativcima je bila da igraju srcem i da veruju da će osvojiti prvenstvo kao što smo i mi bili na ratištu. Iskreno vrlo ih je ganula priča o tome kako se Peđa žrtvovao za sve nas - rekao je Đokić, koji je bio i gost KC-a na tradicionalnoj vidovdanskoj manifestaciji, koja se organizuje Peđi u čast.

Dragutin Dimčevski i Aleksandar Đorđević Foto: Privatna arhiva

On se i fotografisao sa Aleksom Avramovićem, Stefanom Birčevićem i Aleksandrom Đorđevićem, a na tribini je govorio i pukovnik u penziji, Dragutin Dimčevski, koji je bio zamenik komandanta 53. graničnog bataljona. On je rekao da je dan Peđine pogibije bio jedan od bolnijih u životu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA