≫ 

Ko su najveći "varioci" srpske košarke? Ovi igrači Zvezde i Partizana su padali na marihuani!

Oni su rizikovali i nije im uspevalo da izbegnu kazne

  • 13
marihuana James Gist Rashawn Thomas Marcus Williams Foto: Tanjug/AP, MN Press, Marko Todorović, Guliver/Luis Licona/Getty Images

Hip-hop, basket i marihuana su sveto trojstvo za ogromnu većinu afroameričkih košarkaša, spoj sporta, muzike i lakih opijata je stil života i brojnih profesionalnih igrača koji su čak i karijere stavljali na kocku zbog uživanja u opojnom mirisu trave.

Partizanova ovoletošnja akvizicija Rašon Tomas poslednji je u nizu primera da između košarke i marihuane ima neka tajna veza, istina patrola okruga Geinsvila, Teksas, sem trave, pronašla je kod novog igrača crno-belih i ekstazi, te ulje kanabisa, što će mu sigurno otežati odbranu pred sudom kada za to dođe vreme.

Njegov slučaj je svakako daleko ozbiljniji od svih kroz koje su prolazile njegove kolege ranijih godina u evropskim klubovima, neki su dobro poznati i ovdašnjoj publici, a marihuana je za sve njih zajednički imenitelj.

Evropa, naravno, ima propisane strože sankcije prema konzumentima "džointa", to je i jedan od razloga što su NBA liga i podlige košarkaške asocijacije u Americi i dalje daleko primamljivije kao takmičenja za igrače koji dan ili nedelju ne mogu da zamisle bez "cima" za opuštanje.

Tomasov slučaj nas je vratio u ne tako davnu prošlost, setimo se da su i kroz srpske klubove prošli igrači koji su "padali" zbog marihuane, a neki od njih su se u međuvremenu vratili...

KK Panatinaikos – KK CSKA, Džejms Gist Foto: AP/Tanjug

Džejms Gist 

Ne znamo tačno kakve su mu bile navike dok je igrao za Partizan (2010-2011), ali se kasnije, po odlasku iz Beograda, saznalo za njegov porok. U Panatinaikosu je prvi put bio na tapetu zbog korišćenja marihuane, "pao" je na doping testu posle finala grčkog kupa 2015. godine, a grčki mediji tada su podsetili da Gistu to nije prvi incident ovakve vrste.

Isto mu se dogodilo 2011. godine kada je prešao iz Partizana u Fenerbahče. Tada su mu u urinu pronađeni tragovi kanabisa.

U Zvezdi su, naravno, svesni da su doveli igrača čije se navike van parketa kose sa striktnim sportskim životom, pa je sigurno da su odgovorni sa Malog Kalemegdana predočili iskusnom košarkašu da takvu vrstu ponašanja neće tolerisati kada krene sezona puna velikih izazova.

KK Crvena zvezda - KK Himki, Markus Vilijams Foto: Marko Todorović

Markus Vilijams

Miljenik Delija, čija je pasija, pored košarke, bila i marihuana. Jedan od najzaslužnijih za osvajanje "triple krune" bio je pozitivan na doping testu obavljenom nakon prve utakmice finala plej-ofa između Crvene zvezde i Partizana 2015. godine.

Vest iz tog perioda glasila je ovako:

- Rezultati analize, koja je obavljena u Beču, stigli u Košarkaški savez Srbije i u klub, koji će imati pravo da kazni igrača zbog disciplinskog prekršaja.

Zvezda je potom suspendovala Markusa na šest meseci, ali ni to ga nije odvratilo da nastavi "po starom". Nekon internog testa, pre utakmice ABA lige sa Zadrom, u Zvezdi su otkrili da je lucidni plej konzumirao opijate, te je usledio definitivan razlaz.

Stefon Lazme Foto: MN Press

Stefon Lazme

Još jedan stari znanac ovdašnje košarkaške javnosti. U Partizanu je igrao u sezoni 2008-2009.

Košarkaški savez Turske kaznio je Stefana Lazmea (33), tada člana Galatasaraja, sa čak godinu dana suspenzije jer je posle meča sa Karšijakom u maju 2016. godine utvrđeno da je koristio nedozvoljene supstance karboksi THC, odnosno, marihuanu.

Na sve to, bivši igrač Partizana koji je rođen u Gabonu morao je da plati i 50.000 dolara kazne.

Džerod Henderson Foto: MN Press

Džerod Henderson

Ipak, prvi koji je krenuo sa „varenjem” je Džerod Henderson. On je 2005. godine dobio otkaz u Kolosu sa Rodosa zbog trave, a 2006. se vratio u redove crveno-belih, s kojima je osvojio i kup. Nakon njega, uhvaćen je i Džejms Gist (29), koji je igrao u finalu plej-ofa u to vreme.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA