≫ 

Pola NBA zrelo za psihijatriju: Vojska stručnjaka od naredne sezone radiće sa igračima

Veliki broj igrača u najjačoj ligi na svetu ima određenih mentalnih problema,

  • 0

Profesionalni sportisti sve više su izloženi stresu, a NBA kao jedno od psihofizički najzahtevnijih takmičenja svakako prednjači u broju aktera kojima je potrebna manja ili veća stručna pomoć. Verovali ili ne, čak 40 posto igrača u najjačoj ligi sveta imaju određenih mentalnih problema, tvrdi bivši američki košarkaš i član stručnog štaba Hjustona Džon Lukas. 

Mada to nije najveći problem, već činjenica da samo pet posto od tog broja zatraži pomoć stručnih lica.

To će se, prema navodima američkih medija, uskoro promeniti, i to već od naredne sezone, pošto je NBA, svesna značaja psihološke podrške igračima, uvesti klubovima obavezu da u "stafu" imaju barem dva psihijatra.

- Nije važno da li ste Bil Gejst ili ste neki tamo besposličar. Svakome se ona može dogoditi - rekao je ne tako davno bivši NBA igrač, od naredne sezone član Barselone Aleks Abrinjes, aludirajući na depresiju koja pogađa veliki broj igrača.

Abrinjes je jedan od njih, a poznat je i slučaj NBA šampiona Kevina Lava koji se dugo vremena borio sa ovom bolešću, propuštao i veliki broj utakmica u vreme dok je bio u najvećoj krizi.

Goga Bitadze Bivši igrač Mege Goga Bitadze od naredne sezone igraće u NBA, u ekipi Indijane Foto: Tanjug/AP

Sa velikim pritiskom i očekivanjima kluba, navijača, raste i broj mentalnih poremećaja kod igrača, a NBA je ozbiljno pristupila ovom problemu, pa će klubovi od naredne sezone svakodnevno, posredstvom stručnjaka koje će angažovati, raditi sa igračima.

O ozbiljnosti ove inicijative organizcije govori i podatak da svaki klub mora da ima definisan plan u slučaju da nekom od igrača bude potrebna urgentna pomoć. Nacrt postoji, a svi detalji biće uokvireni 12. septembra na sastanku u Čikagu.

Najvažniji zahtev Asocijacije igrača upućen klubovima je zaštita privatnosti za košarkaše sa psihičkim problemima.

Poslednjih godina, pored Lava koji je otvorio dušu o svom zdravstvenom stanju, sa istim ili sličnim poteškoćama suočavali su se Pol Pirs i Kris Boša, od poznatijih imena.

Pirs je 2000. godine izboden 11 puta u jednom noćnom klubu i od tada je imao paranoične napade, dok je Boš svojevremeno otkrio da se teško nosio sa pritiskom pošto je potpisao unosan ugovor sa Majamijem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA