≫ 

Orlovi se opraštaju od Srbije, Saletove reči s tajm-auta najbolja pozivnica za punu Arenu! (VIDEO)

Malo više od dana otkako je Srbija pobedila Finsku i 24 sata od kada je objavljen skraćeni spisak putnika za Kinu, ostaju otvorena bar dva pitanja

  • 2
Foto: KSS

Prvo koje se logično nameće jeste - ko će biti još dvojica od 14 igrača koji će morati da izostanu sa konačnog spiska igrača za Mundobasket i odgovor na njega zna samo selektor Aleksandar Đorđević.

Drugo je šta smo tačno gledali u meču Orlova sa Fincima, odnosno šta možemo da očekujemo u nekim od narednih od momaka u plavim dresovima.

U četvrtak su sa spiska "istrimovani" Aleksa Avramović, Dejan Todorović i Nikola Jovanović i reklo bi se: donekle očekivano, jer su bili tu da bi trenirali sa timom i možda zadužili dres u nekim narednim ciklusima.

Uskoro ćete stići i do reči koje je selektor Srbije uputio svojim igračima na tajm-autu tokom utakmice pre nekoliko dana i već na startu priprema za Mundobasket je i igračima, ali i nama svima sugerisao šta očekuje do 31. avgusta i prve sirene na prvenstvu.

Košarkaška reprezentacija Srbije Foto: MN Press

Mada je rano da se iznose ocene nakon meča protiv ekipe koja nema zavidni košarkaški renome kakva je Finska, neke crte ipak mogu da se vide u našoj igri koje su dobre, ali i neke koje nisu.

Orlovi su u Zrenjaninu prilično lako izašli na kraj sa protivnikom 95:75, iako nije bilo nekih od najboljih igrača poput Bogdana Bogdanovića, Nemanje Bjelice, Nikole Jokića i Vasilija Micića.

Prva trojica su se timu priključila kasnije zbog ugovora sa NBA klubovima, ali su i košarkaši koji su igrali u Zrenjaninu u sredu uveče pokazali da su im dometi veliki.

Osnovno pitanje je samo koliko će to biti u stanju da pokažu za dvadesetak dana? I to koliko "žele" pre svega u odbrani. Napad za sada obećava...

Košarkaška reprezentacija Srbije Foto: MN Press

Kada se na parketu istovremeno nalaze dva domišljata pleja poput Teodosića i Jovića, to ima u startu stvara prednosti. Posebno kada neko igra pik end rol kao Nikola Milutinov.

Centar Olimpijakosa je već u jednoj od prvih akcija na meču pokazao koliko "gravitacije" vuče kada uradi rol ka košu. To je Jović iskoristio da pošalje pas za Teodosića, samog u uglu, jer su Finci morali da pokriju igrača koji je ispao u bloku.

Teodosić nije hteo da šutne sa distance, spustio je uz čeonu liniju za Milutinova i ovaj je lako zakucao. Zahvaljujući Nikoli se tako otvaraju bar dve opcije u napadu - otvoren šut ili spuštanje lopte na niski post.

U ovakvoj rotaciji je upravo Jović počeo meč kao primarni prenosnik lopte i organizator napada dok je Teo izlazio iz blokova i onda tražio rupe u ćoškovima.

Košarkaška reprezentacija Srbije Foto: MN Press

Srpski kapiten tek mora da se vraća u igračku formu budući da nije bio u takmičarskom ritmu mesecima unazad, ali je tranziciju igrao veoma brzo. Ovo je dobar znak jer su kontre na mnogim takmičenjima nedostajale našoj selekciji.

Kao što smo konstatovali, Micića i Bogdana tek treba videti na terenu u pripremama, ali je njihov "bluprint" u igri već poznat. Vasa je ove sezone dobio samopouzdanje kao nikada ranije i onda pogađao trojke i prolazio do koša daleko hrabrije nego pre.

Od igrača koji je uvek gledao da doda i libio se da šutira, ni pa će i dalje imati poneki isforsirani prodor gde neće znati šta će sa loptom, ali je donošenje odluka mnogo bolje nego pre. Bogdan se još pre dve godine iskristalisao kao vođa ekipe na Evrobasketu i od njega se očekuje da posle dve sezone u NBA samo pruži još bolji šut spolja.

U Sloveniji je zbog različitih nepovoljnih okolnosti igrao i pleja, sada će biti rasterećen, pa će moći više da se fokusira na praćku.

Milosavljević i Lučić odigrali kao da je meč bio pravi takmičarski, Miroslav Raduljica fizički tek treba da se poboljša narednih nedelja, ali je viziju za "bekdor" pas očuvao.

Košarkaška reprezentacija Srbije Foto: MN Press

Raduljica nema istu "silinu" kad izlazi iz bloka kao Milutinov, ali mu godi kada ima nekog kao što su Simonović ili Milosavljević koji prepoznaju kada treba da utrče prema košu uz čeonu liniju i dobiju loptu iz prve, ili samo fintiraju pa ostanu u uglu na šutu. Radulja prepoznaje te situacije, a ako za pas nema prostora, može da igra leđima.

Situaciju otežava kada je dalje od tri do četiri metra od koša, pošto za sada nije dovoljno okretan da fejdavej radi tečnije i preciznije. Jokić recimo pokriva i taj segment igre vanserijski.

Pozicioni napad bi ubuduće mogao da zaškripi ako protivnička ekipa ima dobre defanzivce spolja pa onda Jović i Teodosić budu zatvoreni.

U tom slučaju se prolaz do koša traži preko izlaska visokih igrača na prijem do linije trojke i tu šanse za izgubljenu loptu rastu.

Napad je protiv Finaca, kad mu se doda još malo procenata iz dalekometnih hitaca, bio zaista dobar, ali je bilo određenih poteškoća u odbrani. Stajala je plitko na šutu za tri poena pa su Finci držali priključak tim šutevima tokom čitave prve četvrtine.

- Pobijte se malo! Ne tražite spektakl u napadu, igrajte jednostavno, ali tražite spektakl u odbrani. Pobijte se malo, jedan na jedan preuzimanje neka bude agresivnije pa nek stave, neka nam daju iz driblinga. Sve "catch and shoot", dali su nam trojke tako - bio je selektorov poziv na otrežnjenje igračima pri kraju prve četvrtine.

Košarkaška reprezentacija Srbije Foto: MN Press

Kasnije je odbrana reketa pojačana i Finci su tu zaustavljeni. Mada je u napadu bilo nešto više izgubljenih lopti, razlika je počela da raste u korist Srbije.

Orlovi su tada probali i presing u polju napada što je malo uspaničilo rivale, ali ista reakcija se ne može očekivati od selekcija koje imaju plejeve poput Ljulja, Vokera...

Tokom treće deonice je usledio pad u igri našeg tima, ali je bilo jasno da je samo problem u štelovanju gasa posle jakog završetka prvog poluvremena. Nije tako dobar znak pred ozbiljnije izazove, ali daleko od toga da zabrinjava.

U nastavku je svoje minute dobio i Boban Marjanović koji se odmah pokazao kao čovek kome očito ne smeta što u Filadelfiji nije dobijao previše minuta na terenu.

Njegova igra dok drži loptu visoko jednom šakom otvaraju prostor za rotaciju bekovima ili jednostavno mogućnost da se Bobi okrene oko svoje ose i baci poluhorog.

Doduše, Finci su i "za broj manja" ekipa, jer se uglavom oslanjaju na napade spolja i niže igrače, pa je Marjanović za njih jednostavno preveliki, ali je lepo kada se vidi da igrači centarske linije imaju različite karakteristike, a svi su odlični igrači.

Foto: KSS

Milutinov je bio jedan od najboljih u Evropi, Jokić najbolji na svetu, Marjanović spram minuta gotovo nestvaran PER, a Raduljica iskusan, pouzdan i sve bolji šuter.  Ako u ovoj postavci odu u Kinu trebalo bi da budu noćna mora za apsolutno svakog rivala.

Na bekovima imamo dobar balans odbrane i napada sa defanzivnim Jovićem, napadačkim Teodosićem i dvosmernim Bogdanovićem. Marka Gudurića tek treba videti u akciji, Simonović se pokazao protiv Finaca kao "napast", dok Lučiću fale finese u završnici na obruču.

Uz taličnog Birčevića, Bjelica igra kao prvi krilni centar, ali je imao blokadu u vratu pa će na nastup ovog leta sačekati još samo malo... Na toj istoj poziciji može po potrebi da igra i Raduljica što radi i u Đangsuu, gde je krilni centar i centar, a ne isključivo petica.

U subotu je već naredni izazov Litvanija kojoj dugujemo još od Evrobasketa 2015. godine. Iako smo protiv Finaca videli deo potencijala koji posedujemo, sada očekujemo da vidimo bar za nijansu više.

Aleksandar Đorđević Foto: MN Press

Đorđević je protiv Finske tražio da njegovi košarkaši igraju spektakularnu odbranu, ali su i sa pola gasa u sredu u pojedinim momentima igrali sjajno i naveli su na pitanje - zašto nam i odbrana i napad ne bi bili izvrsni?

Jeste Finska slaba mera, posle koje se ne izvlači zaključak, daleko od toga, za sada ima samo nagoveštaja, ali su oni veoma obećavajući. Svakako, dosta novog sigurno će se videti protiv Litvanije u Areni, u subotu od 21.00.

Treba imati u vidu da je ovo poslednja prilika da gledamo Orlove pred odlazak na turneju i u Kinu - red je da ih ispratimo punim tribinama!

VIDEO - Ozbiljna poruka Saleta posle +20: Spustite zadnjicu na zemlju!

VIDEO - Srbija lagano pobedila Fince, ovo su najbolji momenti utakmice

(M.Ljubisavljević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA