≫ 

Brutalna partija Bogdanovića: Bek Kingsa "samleo" Litvaniju u dramatičnoj pobedi Srbije! (VIDEO)

Kakva završnica meča i koliko bitna trojka Simonovića!

  • 97
Bogdan Bogdanović Foto: Marko Jovanović

Košarkaši Srbije pobedili su Litvaniju u revanšu prijateljskog susreta dve selekcije u Kaunasu 95:91.

Srbija je igrala promenljivo tokom meča i mogao je da joj se obije o glavu veliki broj skokova Litvanije i još veći broj slobodnih bacanja za domaći tim, ali je Srbija imala neverovatnog Bogdana Bogdanovića koji je zatrpao koš Litvanije sa 27 poena.

Međutim, sav njegov trud bi verovatno bio uzaludan da u neizvesnoj završnici i pri rezultatskoj klackalici u poslednja dva minuta Marko Simonović iz uigrane akcije nije pogodio trojku iz ćoška.

Pored Bogdana je odličan bio i Nikola Jokić sa 14 poena i 5 asistencija, a Nemanja Bjelica je "spustio ručnu" našeg tima trojkama u poslednjoj četvrtini i na kraju završio sa 11 poena.

U timu Litvanije Jonas Valančijunas je imao 18 poena, Marijus Grigonis 17, a Mantas Kalnijetis 15.

Srpski košarkaši su vodili samo u prvih nekoliko napada i onda je meč počeo da se odvija slično onom u Beogradu. Litvanci su poveli nošeni Jonasom Valančijunasom i Sabonisom napravili seriju 9:2 i poveli 11:6.

Orlovi su olako gubili lopte u napadu, a u odbrani su za prvih minut i deset sekundi napravili tri faula pa su u nastavku prve četvrtine morali da budu mekši.

Litvanci su to koristili sve do sedmog minuta kada su imali +7. Bogdanović je na poene Kalnijetisa odgovorio trojkom, Jokić je maestralno pod košem odložio iz ruke u ruku za Raduljicu koji je zakucao i Srbija je za tili čas napravila mini-seriju od pet poena.

Centar Denvera je nakon toga dobro pronašao i Simonovića koji je bio fauliran pa je Srbija serijom 7:0 poravnala na 20:20. Domaćini su na pauzu između prve i druge četvrtine ipak otišli sa dva poena prednosti posle kucanja Sabonisa.

U drugoj četvrtini je bila drugačija slika od sredine tog dela igre. Jokić i Bogdanović su počeli da prave razliku, a Bogdan je sa dve uzastopne trojke iz tranzicije i u ranoj fazi napada doneo Srbiji 40:32 u 19. minutu.

Litvanci su uspeli da smanje zaostatak sa slobodnih bacanja u samom finišu poluvremena. Srbiji je ostalo samo 5,8 sekundi do kraja, lopta je nekako stigla do Micića, a Vasa je pogodio tešku trojku od table sa zvukom sirene za 45:37 nakon prvih 20 minuta igre.

Raduljica je na početku drugog poluvremena pogodio sa poludistance za prvu dvocifrenu prednost Srbije 47:37, ali je nakon toga usledio pad u igri Srbije. Litvanci su napravili seriju 6:0 i održavali priključak.

Razigrao se Bogdanović koji je pogađao u seriji i čuvao prednost Srbije, a asistencijama je pomagao i Nikola Jokić pa je Srbija posle šest minuta treće deonice vodila 58:53.

Jankunas je trojkom potpuno istopio prednost naše selekcije za 62:61 u korist Orlova na dva minuta pred kraj treće četvrtine, a već u sledećem napadu Kalnijetis je pogodio uz faul i slobodnim bacanjem je vratio prednost Litvaniji 64:63.

Pogodio je nakon toga i srećnu trojku, na suprotnoj strani se aktivirao Raduljica ali je domaćin u četvrtu četvrtinu ušao sa dva poena prednosti 71:69.

Poslednju deonicu je Grigonis otvorio trojkom, a Srbija je vrlo brzo nizala i jedan za drugim faulom. Litvanci su opet došli do sedam poena viška pre nego što je Bjelica dao trojku za 76:72.

Promašili su nakon toga Bogdanović i Jović za tri, a Bjelica je trojkom odgovorio na pogodak Kuzminskasa. Beli je u jednoj od narednih akcija krenuo do koša, povukao na sebe igrača i onda dodao loptu Jokiću koji je ostao sam i primakao Srbiju na -1, 80:79.

Od tog trenutka usledila je prava drama i rezultatska klackalica. Srbija je meč prelomila trojkom Marka Simonovića nakon čega je sjajni Bogdanović samo potvrdio pobedu poenima sa linije za slobodna bacanja.

Srbiji sada sledi put u Atinu gde će tim Aleksandra Đorđevića igrati na Akropolis kupu protiv Grčke, Italije i Turske. Italija će biti i rival Srbije u grupi na Mundobasketu zajedno sa Filipinima i Angolom.

Mundobasket počinje 31. avgusta, a trajaće do 15. septembra. U nastavku teksta možete pogledati tok meča od prvog do poslednjeg minuta.

Četvrta četvrtina:

Boban Marjanović, Nikola Jokić Foto: Marko Jovanović

40. minut - Flouter Grigonisa i poeni Bogdana sa penala, Orlovi rešavaju pitanje pobednika u neizvesnoj završnici 95:91!

39. minut - Ponovo bacanja i ponovo vode Litvanci 89:88, ali onda Simonović iz uigrane akcije pogađa trojku za 91:89 u korist Srbije!

38. minut - Mačijulis baca er bol, Bjelica precizan sa linije bacanja. Grigonis iz driblinga daje trojku za 87:86 u korist Litvanije. Milosavljević promašuje, ali Jokić skače na ofanzivnom skoku i asistira Gagiju za 88:87 za naš tim.

37. minut - Mnogo faulova olako dobijaju Litvanci i mnogo slobodnih bacanja. Sa njih Mačijulis daje četiri poena i vraća prednost Litvaniji 84:82. Bogdan odlično prodire do koša za 84:84.

Marko Simonović Foto: Marko Jovanović

36. minut - Sjajna kombinacija Bjelice i Jokića pod košem, prišla je Srbija na 80:79! Trojka Bogdanovića! Opet Bjelica, Jokić i Bogdanović prave razliku, Srbija vodi 82:80!

35. minut - Igrao je Bogdanović na niskom postu, izbacio van u korner za Bjelicu, odakle je ovaj pogodio trojku za novi priključak 79:75 za domaće. Lekavičijus je dobio faul, iskoristio jedno bacanje, Jokić je pogodio oba za 80:77.

34. minut -  Kuzminskas daje trojku, Bjelica ju je promašio i Litvanci opet idu na plus sedam,. 79:72.

33. minut - Jović je promašio trojku, a pre toga je isto učinio i Bogdan pa je Srbija propustila šansu da skroz priđe rivalu.

32. minut - Jankunas ubacuje 13. poen za 76:69, Bjelica odmah daje trojku za 76:72.

31. minut - Grigonis trojkom otvara četvrtu četvrtinu za 74:69-

Treća četvrtina:

Miroslav Raduljica Foto: Marko Jovanović

30. minut - Novi lepi poeni Raduljice  za egal 67:67. Bjelica potom pravi faul, Litvanci sigurni sa linije za 69:67. U konfuznom napadu Srbije Simonović izvlači faul za novo izjednačenje 69:69. I Simonović je bio agreisvan na Grigonisu, a ovaj je bio hladnokrvan za 71:69.

29. minut - Kalnijetis vraća prednost Litvaniji! Zaleteo se u prodor sa sredine i položio uz faul za vraćeno vođstvo domaćinu 64:63. Raduljica daje teške poene iz okreta, ali Kalnijetisova lopta sa trojke se od obruča vraća unutra i Litvanija na minut i po do kraja vodi 67:65.

28. minut - Jovič utrčava u reket iz drugog plana, Jokić ga pronalazi za lagane poene, Jankunas uzvraća od table, a onda i pravi faul na Jokiću za 62:58. Trojka Jankunasa za 62:61.

27. minut - Po promašena trojka na jednoj i drugoj strani, ali Litvanci potpuno prilaze posle dva faula Srbije, prvo Jokića, a onda i Gudurića. Na tri i po minuta do kraja treće Srbija je imala samo 58:56.

Vasilije Micić Foto: Marko Jovanović

26. minut - Bjelica pronalazi Jokića pod košem, Niola se lepo okrenuo i položio u koš. Kalnijetis je bio precizan sa pet metara za 56:53. Jokić pronalazi Gudurića koji pogađa na obruču uz faul 58:53.

25. minut - Jokić dobro ubacuje za Bogdanovića koji postiže svoj 15. poen za 51:46. Mačijulis je dao trojku nakon izgubljene lopte Bogdana, koji se i sam iskupio trojkom u narednom napadu za 54:49.

24. minut - Seibutis pogađa sa poludistance posle finte i nastavlja seriju 6:0 za Litvaniju koja prilazi na 47:43. Bogdanović konačno odgovara prodoroom uz faul za 49:43. Valančijunas je potom uhvatio lob pas i zakucao uz faul Jokića za 49:46.

23. minut - Zakucavanje Valančijunasa nakon što je odgurnuo Micića. Vasa gubi loptu u narednom napadu, a Litvanci poentiraju i smanjuju zaostatak na 47:41.

22. minut - Raduljica je imao šansu da poveća razliku, ali je onda sam promašio sa razdaljine slobodnog bacanja.

21. minut - Raudljica pogađa sa poludistance za 47:37 i prvu dvocifrenu prednost Srbije u meču.

Druga četvrtina:

Boban Marjanović, Nikola Jokić Foto: Marko Jovanović

20. minut - Sabonis lupa bananu Birčeviću na tabli u kontranapadu Srbije, ali Litvanci gube loptu i ne koriste to. Jokić je promašio pod košem nakon toga, Litvanci su sa penala smanjili, ali ih je za preostalih šest sekundi šokirao Vasilije Micić trojkom od table za kraj poluvremena i 45:37!

19. minut - Nova trojka Bogdanovića za maksimalnih +8 u korist Srbije do sada 40:32! Sabonis je dobro pogodio horog pored Jokića uz faul za 40:35. Jokić uzvraća penalima za 42:35.

18. minut - Jokić je "otresao" Sabonisa u reketu, okrenuo ga desnom rukom i položio u koš. Bogdanović u narednom napadu naskače iz tranzicije i pogađa trojku za 37:32 u korist Srbije!

17. minut - Bjelica promašuje trojku iz ćoška iako je bio otvoren. Grigonis faulira Jokića na ofanzivnom skoku, a Jokić slobodnim bacanjima vraća prednost Srbiji 32:30. Grigonis je odmah zatim poravnao sa linije.

16. minut - Valančijunas pogađa dva penala posle faula. Marko Gudurić je u narednom napadu odmah krenuo na koš iz prodora, ali je fauliran pa je i on otišao na liniju bacanja 30:30.

Bogdan Bogdanović Foto: Marko Jovanović

15. minut - Bogdan ne pogađa trojku, Litvanci gube loptu, a Micić pronalazi Simonovića u kontri za 28:28. Nova izgubljena lopta Litvanaca, Kuzminskas faulira Bjelicu posle čega Orlovi igraju Raduljicu koji promašuje fejdavej.

14. minut - Sedma izgubljena lopta Srbije, Jović je loše bacio Bjelici, Grigonis je to iskoristio i posle finte se podigao na šut za dva i novo vođstvo Litvanije 28:26.

13. minut - Grigonis je promašio flouter, ali je Bjelica promašio zicer u kombinaciji sa Raduljicom. Imala je Srbiju priliku da povede. Kuzminskas je sa penala povećao razliku na 26:23, ali je onda Beli pogodio trojku za egal 26:26.

12. minut - Ulanovas promašuje trojku, pa mu Simonović krade loptu. Raduljica pravi korake u kontri i propada još jedna akcija Srbije.

11. minut - Cepa mrežicu Jović trojkom, pre toga je i Grigonis ubacio flouter, a Srbija kaska poen za Litvanijom 23:24.

Prva četvrtina:

Boban Marjanović Foto: Marko Jovanović

10. minut - Dobra akcija Srbije mogla je da bude završena poenima Raduljice koji greši i pravi korake. Sabonis pored Raduljice pravi roling i zakucava za 22:20. Simonović je dobio tehničku grešku, ali je Grigonis promašio penal, a onda i trojku.

9. minut - Jokić proigrava i Simonovića koji je fauliran ali realizuje oba slobodna bacanja za 20:20. Serija Srbije je 7:0.

8. minut - Bogdanović vraća trojku i smanjuje zaostatak na 20:16. a Jokić fenomenalno odlaže pod košem za Raduljicu koji zakucava. Lepa asistencija centra Denvera, Litvanija vodi 20:18.

7. minut - Raduljica precizan sa poludistance, Valančijunas je dobro izgradio poziciju pod košem. Pogodio je nakon toga i Milosavljević, ali odbrana Srbije ima probleme jer Kalnijetis ostaje sam na trojci za 20:13.

6. minut - Seibutis prolazi uz čeonu liniju na drugi obruč i polaže u koš za 15:9.

Košarka, Srbija - Litvanija Foto: Marko Jovanović

5. minut - Milosavljević se namešta na šutu za tri i pogađa prvu trojku za naš nacionalni tim. Nekoliko ofanzivnih skokova zaredom Litvanije. Raduljica i Birčević nisu mogli da uhvate loptu pa je Sabonis pogodio za 13:9.

4. minut - Fantastično dodavanje, lob pas za Marjanovića koji samo nije zakucao ali je lagano položio u koš. Odmah je uzvratio i Valančijunas novim poenima, a onda i Sabonis za 11:6 za Litvaniju pred prvi tajm-aut Đorđevića.

3. minut - Boban Marjanović se sjajno okreće i horog pogađa za izjednačenje. Valančijunas je potom ostao sam na trojci i pogodio je. Marjanović nije hteo da izlazi na taj šut, 7:4 za Litvaniju.

2. minut - Kalnijetis fula trojku, ali Litvanci hvataju ofanzivni skok. Srbija je za svega minut i deset sekundi napravila tri faula. Micić je dobro zatvorio Kalnijetisa posle faula, ali je Mantas pogodio za dva i prvo vođstvo Litvanije 4:2.

1. minut - Lepo je iskoristio blok i stvorio sebi prostor za šut Bogdan sa visine penala za prve poene Srbije. Izjednačio je Valančijunas sa slobodnih bacanja 2:2.

VIDEO - Izjava Bogdana Bogdanovića posle pobede nad Litvanijom

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ćoravi

    12. avgust 2019 | 21:01

    Ha, pa da nema grobara Bogdana, Jokica, Milosavljevica gde bi nasa reprezetacija bila. Pa na dnu lestvice.

  • kujtozi

    12. avgust 2019 | 21:06

    BOGDAN je sila nad silama

  • Mane

    12. avgust 2019 | 21:50

    A govore kako bogdanovic pojma nema jeste da masi ali pogodi kad je najpotrebnije prosli put nas je sam vukao do finala sada ima pomoc jokica micica bjelice samo napred.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA