Zablistao novi Pionir sa 8.000 mesta: Telegraf prvi ušao u renoviranu halu "Aleksandar Nikolić"

Dvorana koja je simbol košarke i Beograda biće ponovo otvorena 1. oktobra

  • 21

Dvorana „Aleksandar Nikolić” dobila je, posle radova koji su počeli krajem juna, potpuno nov izgled, a portal Telegraf.rs prva je medijska kuća koja je imala priliku da uđe u renoviranu dvoranu. Hala sa proširenim brojem mesta spremna je za otvaranje 1. oktobra.

Posle završenih radova, oko 8.000 navijača imaće svoje mesto tokom sportskih događaja. Uloženi trud se isplatio, pa je tako, u odnosu na prethodnih 6.000, broj sedišta povećan za oko 2.000.

Samo na pokretnim tribinama iza koševa dobijeno je 1.225 mesta. Izbačena je novinarska loža, gde je takođe dobijeno oko 200 mesta, proširen je i parter, kao i gornji delovi tribina, a ono na šta će svaki ljubitelj košarke biti ponosan, a biće deo "novog Pionira", su mesta u hali posvećena tvorcu moderne srpske košarke, profesoru Aleksnadru Nikoliću, po kome je hala i preimenovana.

- Ispred će biti sređen plato, imaćemo poprsje Aleksandra Nilolića, ovde će biti jedna vitrina sa njegovim ličnim stvarima, beležnicom, trenerkom i "hol of fejm" odelom - objasnio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je pokazao i mesto na kom će biti postavljen kutak Aleksandra Nikolića, što možete pogledati od 07:24 minuta videa u vrhu teksta.

Prema rečima Vesića, hala sada ispunjava sve evropske standarde za održavanje najvećih sportskih manifestacija, ali je prevashodno pripremljena za košarku.

- Svi moramo da budemo ponosni na ovo. Svi su se čudili kako ovde može da stane više ljudi nego dosad, svi su me pitali kako je to moguće. Kao što vidite, može, biće 8.000 mesta. Razmišljali smo da radimo i za 10.000, nažalost to je podrazumevalo potpuno drugačije radove, izmenu konstrukcije, pomeranja, a to nije bilo moguće da se uradi. Zaustavli smo se ovde gde je moguće renovirati halu. Ova hala sad ispunjava sve uslove za održavanje evropskih takmičenja, kako košarkaških, tako i drugih, a u međuvremenu se sređuju svlačionice, sređuje se čitava dvorana i zaista smo svi srećni zbog toga - rekao je Vesić.

Goran Vesić

Foto: Beoinfo

Posebna pažnja je posvećena svakom delu hale, kako bi se povećao broj mesta i pri tom dobilo na komforu i udobnosti svakog posmatrača. Tako je pomerena VIP loža, a ubačen je čitav novi red sedišta, tzv. venac sedišta.

Novina je da su stari semafori zamenjeni novim, od kojih jedan ima video zid.

Vesić je, obilazeći završne radove na rekonstrukciji hale, najavio njeno otvaranje za početka oktobra, pošto budu dovršeno njeno "glačanje".

- Radovima je ostvarena veća kompaktnost, uz ispunjenje svih međunarodnih standarda. Postavljen je novi parket, zamenjena je rasveta i klimatizacija. Takođe, postavljena su nova sedeća mesta, nova loža i pokretne tribine, koje su ranije morale da se montiraju i do tri sata. Postavljena je nova protivpožarna zaštita, dok je i tavanica dobila potpuno novo lice - rekao je Vesić.

Goran Vesić

Goran Vesić, Nebojša Čović, Božidar Maljković i Milan Novović u poseti Pioniru; Foto: Beoinfo

Slika sa finala domaćeg košarkašog prvenstva, kada hala prokišnjava, više se neće ponavljati, jer je sada sa unutrašnje strane očišćen i sređen krov, premazan je sredstvom za protivpožarnu zaštitu i ofarban finalnom bojom. Shodno imenu hale, koja je dobila naziv po profesoru Aleksandru Nikoliću, zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je i radove izvan hale. Tako će biti potpuno sređen plato ispred dvorane, na kom će se nalaziti bista "oca moderne srpske košarke".

- Ovo je samo nastavak ulaganja države u sport. Rade se stadioni širom Srbije, kao i kompleksi za određene sportove. Grad Beograd se pridružio i uložio novac u rekonstrukciju dvorane „Aleksandar Nikolić”, dok ćemo sledeće godine uložiti novac u rekonstrukciju SC „Milan Gale Muškatirović”, SC „Mirko Sandić” na Vračaru i Starog DIF-a. Bez ulaganja u sportske objekte nema takmičenja, niti interesovanja navijača, kao ni uspeha sportista - zaključio je Vesić.

Goran Vesić

Goran Vesić zadovoljan je obavljenom rekonstrukcijom; Foto: Beoinfo

Predsednik Olimpijskog komiteta SrbijeBožidar Maljković potvrdio je otvaranje spomen sobe posvećene profesoru Aleksandru Nikoliću.

- Ovo što je urađeno izgleda fantastično. Kompaktnija je hala, akustika je dodatno pojačana - istakao je Maljković i dodao da se svako ulaganje u sport mnogostruko vrati. On je ukazao da je Srbija zemlja sporta, ali i upozorio da se samo 12 odsto naše omladine bavi sportom, od tog broja samo četiri odsto pod nadzorom trenera.

Direktor Sportskog centra "Tašmajdan" Milan Novović rekao je da je završeno 95 odsto predviđenih radova i ponovio da će hala za utakmice biti spremna 1. oktobra, a za treninge već naredne sedmice.

–Ostale su da se urade finese na uređenju terena, partera i dela ispred hale, uz postavljanje novih koševa. Bitno je istaći da kroz rekonstrukciju i povećanja kapaciteta hale nisu ugroženi tereni za druge sportove, pre svih za rukomet i odbojku, kao i za održavanje takmičenja u borilačkim veštinama - istakao je Novović i zahavalio se Gradu Beogradu i predsedniku Republike na realizaciji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • real madrid

    18. septembar 2019 | 18:44

    Mali klub u pioniru a veliki u areni

  • Pit

    18. septembar 2019 | 18:25

    Hahahaha, Vesić arhitekta - enterijerista. "Ovde ćemo vitrinu..."

  • mrdr

    18. septembar 2019 | 21:52

    Vesić i Čović skupa .... au brate mili...katastrofa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA