≫ 

Kako je moćna Zvezda poklekla pred debitantom u ABA? Taktičke greške, loše veče pojedinaca...

Iako su važili za ubedljivog favorita u utakmici sa debitantom u ABA, crveno-beli su razočarali svojim izdanjem

  • 22
KK Crvena zvezda, KK Primorska, superkup aba lige četvrtfinale Foto: Aba-liga/Cibona/Željko Baksaj

Košarkaši Crvene zvezde obrukali su se na startu Superkupa Aba lige porazom od debitanta Primorske 88:82 čime su izbegli duel sa Partizanom u polufinalu u subotu. Tako su ispustili priliku da odigraju veliki srpski košarkaški derbi usred Zagreba.

Ali, to i nije toliko važno koliko sama igra Zvezde na ovom meču. Crveno-beli su angažovali veliki broj vrhunskih igrača, prekaljenih asova iz Evrolige, uz ostanak prošlogodišnjih Berona, Fajea, Odža, Perperoglua..pa se očekivalo da lagano preskoče prvu prepreku na Superkupu.

PODIZANJE FORME ILI LOŠE VEČE

Međutim, stara košarkaška izreka kaže ne igraju igrači na papiru, nego na terenu. Košarkaški pravougaonik je jedino merilo i utakmica tog dana. Zato je sport zanimljiv, jer nema veze ako si bio šampion, ili odigrao odlično prošle nedelje protiv Olimpijakosa, ako tog dana protiv Primorske ne pokažeš pravu igru - gubiš.

- Prosto rečeno, košarkaški su nas prebili - rekao je trener  Zvezde Milan Tomić posle meča.

Video: Senzacija na startu: Novopečeni abaligaš raspršio Zvezdine snove o ABA Superkupu

Strateg Zvezde je u pravu, Primorska je fizički jako ušla u meč i odmah pokazala da se neće predati unapred, što je donekle i pokolebalo igrače Zvezde, pa su u nastavku odigrali mlako.

Poraz kao poraz nije toliko ni važan, jer treba izvući pouke, ali zabrinjava igra kvalitetnih pojačanja Zvezde koji se nisu snašli na promenu odbrane rivala. Ekipa Primorske je iz odbrane čoveka na čoveka lako prelazila u zonsku odbranu 2-3, ili na meč up zonu,  na koju se igrači Zvezde nisu adaptirali kako treba, ili nisu ni primetili.

Jer, inače ne bi forsirali individualna rešenja na zonsku odbranu, već se to rešava opterećivanjem strana dodavnjima i ekstra pasovima.

KK Crvena zvezda, KK Primorska, superkup aba lige četvrtfinale Ivan Marinković (desno) bivši igrač Zvezde zaustavlja Derika Brauna Foto: Aba-liga/Cibona/Željko Baksaj

Takođe, odbrana Zvezde, naročito timska, ali i individualna, nije pokazala ništa posebno, nikakva iznenađenje, pa je jedan prosečan igrač Marko Jagodić Kuridža izdominirao sa 18 poena i 9 skokova pored  Gista, Derika Brauna i Odža. Kao i kad Lorenco Braun ne podugne ruku našutu za tri poena Bariča.

- Fizički smo ušli u kontakt, nismo ih precenili i verovali smo u svoje mogućnosti. Zvezda je došla ovde sa igračima koji imaju po pet, deset godina Evrolige i ne znaju nijednog igrača suprotne ekipe. Došli su malo "lako ćemo". Ali onda, kad tako uđeš, teško je se vratiti - zaključio je trener Primorske Jurica Golemac.

PRILIKA ZA OSVETU VEĆ SLEDEĆE NEDELJE

Sa druge strane, moguće je da postoji i objašnjenje (mada mi ne znamo šta se dešavalao) da je Zvezda možda odradila jak trening dan pred utakmicu, da su možda danima u fazi jačih treninga, pa ni ne mogu da odigraju na maksimalnom nivou, jer ih u četvrtak čeka Panatinaikos i otvaranje Evrolige.

Zanimljivo je da sa Primorskom igraju ponovo u nedelju 6. oktobra u Beogradu u 1. kolu ABA lige što je prava prilika za slatku osvetu.

KK Crvena zvezda, KK Primorska, superkup aba lige četvrtfinale Gist u pokušaju da zaustavi Šiška iz Primorske Foto: Aba-liga/Cibona/Željko Baksaj

Možda je stručni štab procenio da će se i u toj situaciji pobediti Primorska, pa da se onda podiže nivo igre za polufinala. Takođe, nije ni logično da se odmah a startu sezone igra jako dobro, ali gledajući kvalitet timova Primorska se morala pobediti, makar i uz lošu igru. Opet, tu je i stara dobra varijanta pritiska jer se igra samo jedan meč, a ti si apsolutni favorit itd..

Sve u svemu, šta god da je bilo treba da bude za nauk za ubuduće. Zvezda je osim taktički loše igre u napadu i odbrani, podbacila i u šutu. Samo 41% ubačenih za dva poena, dok je trojke šutirala 50%, a Primorska je bila bolja i u skoku 29 prma 21, kao i u asistencijama 19 prema 13. Sve to mora mnogo bolje za start sezone, a ima dovoljno vremena za to.

Video: Senzacija na startu: Novopečeni abaligaš raspršio Zvezdine snove o ABA Superkupu

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😂

    27. septembar 2019 | 13:59

    O kojem to mocnom klubu govorite? Ime koje provlacite ugaseno je jos 2011 god. Ako mislite na fmp2 to je skup penzionera koji ce se grcevito boriti za cetvrto mesto u Aba ligi i za 15-to u EL.

  • Hogar

    27. septembar 2019 | 13:11

    Namerno izgubili da ih Partizan ne opegla

  • Bas

    27. septembar 2019 | 11:46

    Cuj kako pa nije bogom dato da Zvezda mora da pobedi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA