≫ 

Partizan NBA poluvremenom i brutalnom partijom Jaramaza osvojio Superkup ABA!

Partizanu prvi trofej u sezoni

Kosarka Cedevita, Partizan, Basket Foto: aba-liga.com

Košarkaši Partizana osvojili su Superkup ABA lige pobedom 99:77 nad slovenačkim timom Cedevita Olimpije.

Pobednika je odlučila neverovatna druga četvrtina Partizana i neviđeno samopouzdanje Ognjena Jaramaza. Partizan je u drugoj četvrtini ubacio rivalu 35 poena u utakmici koja je imala pravi NBA ritam.

Na drugoj strani, Cedevita Olimpiji nisu pomogle ni dobre sekvence Jake Blažiča (18 poena) i Marka Simonovića (11 poena), kao ni jako dobra igra Kodija Miler-Mekintajera (11 poena) i Rajana Boutrajta (15 poena).

Prvo poluvreme se može maltene sumirati u dve reči - Ognjen Jaramaz. Bek crno-belih je od prvog napada i prvih sekundi na parketu pokazao neverovatnu energiju koju je, što trojkom, što sa linije penala i asistencijom za Parahuskog, preneo i na ostale saigrače.

Meč je završio sa 20 poena i pet asistencija. Pratili su ga na smenu Kori Volden, Rašon Tomas sa po 13, te Nemanja Gordić i Žanis Pejners sa po 12 poena, dok je Nikola Janković dodao 11.

Kosarka Cedevita, Partizan, Basket Foto: aba-liga.com

Dok je Jaramaz za samo minut i po ubacio šest poena Cedevita Olimpiji, njegov tim je posle nepuna tri minuta ubacio 12, a jedine za slovenački tim u tom trenutku je postigao Edo Murić van linije 6,75.

Međutim, Partizan je nakon toga ušao u seriju loših napada, što su znali da kazne Jaka Blažič i Kodi Miler-Mekintajer, pa je Cedevita Olimpija na sredinom tog dela igre dvojkom Slovenca uspela potpuno da anulira -9 i povede 16:15, ali je prva deonica završena 20:20.

U drugoj četvrtini se na parketu opet pojavio Jaramaz iz prve četvrtine. Ponovo je pokrenuo igru Partizana, a kada su se tome pridružili Žanis Pejners i Rašon Tomas, crno-beli su počeli da "gaze".

Kosarka Cedevita, Partizan, Basket Foto: aba-liga.com

Igrala se jača odbrana, odakle su polazile kontre koje su rešavali Tomas, Jaramaz i Nemanja Gordić i beogradski klub je ušao u neki ritam, daleko brži od uobičajenog abaligaškog.

Posle trojke Marka Simonovića za 44:38, usledila je izgubljena lopta Blažiča odakle kreće serija Partizana. Predvodili su je Kori Volden i Rade Zagorac uz odbranu Jaramaza.

"Sevale" su trojke, pozicionog napada kao da nije ni bilo, pa ne čudi što je Partizan već posle 18 minuta ubacio rivalu 50 poena, a od poluvremena svih 55 uz 35 samo u drugoj četvrtini.

Kosarka Cedevita, Partizan, Basket Foto: aba-liga.com

Treću četvrtinu je obeležio trojkaški šou pred kraj tog dela igre. Jaramaz je nastavio da rešeta, Boutrajt je na drugoj strani čuvao nadu Cedevita Olimpije teškim šutevima za tri u tranziciji ili iz driblinga.

Baš kada je delovalo da će Partizan prelomiti meč pri vođstvu 80:66 usledile su dve brze trojke Boutrajta i Krušlina i minut pred kraj treće Slovenci su prišli na -8.

Međutim, odmah zatim je Pejners ostavljen sam na šutu za tri, pogodio je uz faul i time zatvorio ludu završnicu treće četvrtine.

Kosarka Cedevita, Partizan, Basket Foto: aba-liga.com

U četvrtoj je Cedevita Olimpija potpuno poklekla. Bilo je jasno da će teške trojke prestati da ulaze, napad je bio očajan i kod jednih i kod drugih i kada je na kraju proradio kod Partizana, razlika je sve više počela da raste, a pobednik je postao jasan.

Partizan je treći osvajač trofeja Superkupa, pošto su u prva dva izdanja ovog takmičenja pehare podizali košarkaši Cedevite i Crvene zvezde.

Četvrta četvrtina:

Kosarka Cedevita, Partizan, Basket Foto: aba-liga.com

40. minut - Do kraja nijedna od ekipa nije postigla više nijedan poen pa crno-beli ubedljivo pobeđuju i osvajaju ABA Superkup!

38. minut - Trojka Markusa Pejdža! Partizan vodi 99:77.

37. minut - Gordić fauliran i precizan oba puta sa linije za slobodna bacanja - 96:77. Murić je u međuvremenu napravio faul u napadu, a Cedevita Olimpija je postigla samo četiri poena za sedam minuta.

36. minut - Auto-koš Rašona Tomasa, pa poeni Nikole Jankovića - 94:77 za srpski tim.

34. minut - Teški poeni Gordića u prodrou do koša, lepo je naslonio loptu na vrh table - 89:73 za Partizan.

33. minut - Tomas od koša do koša! Kontra Partizana i poeni za 87:73.

32. minut - Partizan sa linije penala polovičan, ali Pejners posle puna dva minuta ubacuje prvi poen crno-belih - 85:73.

31. minut - Volden ne pogađa u prvom napadu poslednje četvrtine, ne pogađa ni Jaramaz u narednom napadu posle kontre koju je povukao Tomas.

Treća četvrtina:

Kosarka Cedevita, Partizan, Basket Foto: aba-liga.com

30. minut - Boutrajt vraća trojku iz driblinga, pa onda posle tehničke Jaramazu Krušlin ubacuje još jednu (80:72). Pejners potom daje trojku uz faul, a Partizan posle 30 minuta vodi 84:73.

29. minut - Dva napada ne rešava Gordić, ali onda daje trojku iz ćoška. Jaramaz je zatvorio Boutrajta u odbrani i onda trojkom u lice istom igraču doneo Partizanu 80:66.

28. minut -  Napao je Jaramaz u prodoru Boutrajta, prošao pored njega i dobio faul Eda Murića (74:62). Usledio je manji pad koncentracije i trojka Boutrajta u kontri pred tajm-aut Trinkijerija - 74:66 za Partizan.

27. minut - Trojka Simonovića, pa poeni Voldena, Partizan ima potpunu kontrolu igre - 72:62.

26. minut - Ništa od trojke Birčevića u tranziciji, Boutrajt na drugoj strani koristi oba bacanja, ali Jaramaz čuva dvocifreni plus za crno-bele - 70:59.

Kosarka Cedevita, Partizan, Basket Foto: aba-liga.com

25. minut - Stipanović uspeva na niskom postu da se izbori za poziciju pod košem i spusti razliku Partizana na jednu cifru - 65:57. "Ispravio" je to Zagorac trojkom 68:57.

24. minut - Cedevita Olimpija trojkom spušta na deset razlike - 65:55.

23. minut - Trojka Simonovića, Tomas nastavlja da rešeta u trećoj četvrtini - 63:49 za crno-bele.

22. minut - Markus Pejdž precizan iz bloka za tri, Tomas dobar uz kontakt i faul za maksimalnu prednost Beograđana 61:46!

21. minut - Faul u napadu Partizana, dvojka Stipanovića, nešto bolji početak Cedevita Olimpije u nastavku - 55:46 za Partizan.

Druga četvrtina:

Kosarka Cedevita, Partizan, Basket Foto: aba-liga.com

20. minut - Miler-Mekintajer se snašao u teškoj poziciji, isto i Nikola Janković, nestvarnih 35 poena Partizana u drugoj deonici i ukupno 55 za poluvreme! Posle 20 minuta - 55:44 za crno-bele.

19. minut - Opet poeni uz faul, pa trojka Voldena, Partizan razbija Cedevita Olimpiju u ovim trenucima - 53:40.

18. minut - Zagorac u kontri pogađa uz faul, Kori Volden je prethodno u kontri na drugoj strani uzeo loptu Blažiču bez faula - 47:40 za Partizan.

17. minut - Jaramaz promašuje, Simonović ubacuje spolja iz drugog pokušaja i Slovenci opet prilaze na 44:38.

16. minut - Jaka Blažič pogađa u padu od table, Boutrajt u kontri trojku, ali odmah isto čini i Gordić - trojka za 44:35 u korist Partizana.

15. minut - Bolja odbrana Partizana, Janković i Jaramaz pretvaraju to u poene kroz kontre i Partizan vodi 11 poena prednosti - 41:30.

14. minut - Blažič opet pouzdan u napadu, ali pouzdan i Jaramaz! Brza i dinamična košarka, druga trojka Jaramaza i Partizan vodi pet razlike - 35:30.

13. minut - Poeni u kontri Rašona Tomasa, Pejners pre toga rešava iz reketa, a Partizan serijom vraća prednost 32:28. Ognjen Jaramaz se vratio u igru i počeo da pravi višak kao na početku meča.

12. minut - Stipanović iz uigrane akcije dobija loptu pod košem Partizana i lako rešava napad, Blažič daje trojku posle povratne lopte - 28:25 za Cedevita Olimpiju. Gordić je u međuvremenu atraktivno zakucao.

11. minut - Trojka Boutrajta iz driblinga, Mozli na drugoj strani poentira uz faul - 23:23.

Prva četvrtina:

Kosarka Cedevita, Partizan, Basket Foto: aba-liga.com

10. minut - Miler-Mekintajer prodire uz čeonu liniju i pogađa. Pejners odgovara horogom iz okreta na niskom postu pa Partizan i Cedevita Olimpija imaju 20:20 na kraju prve deonice.

9. minut - Pejners prekida u tranziciji niz loših napada Partizana pa Beograđani smanjuju zaostatak - 18:17.

8. minut - Sedam poena Miler-Mekintajera, novi poeni sa poludistance, Partiztan sve lošiji u napadu, pa to protivnici koriste - 18:15 za Cedevita Olimpiju.

7. minut - Stipanović i Blažič preokreću rezultat! Šut iz okreta Slovenca prolazi kroz obruč sa pet metara i Cedevita Olimpija prvi put vodi - 16:15.

6. minut - Serija Partizanovog rivala se nastavlja sa linije penala preko Jake Blažiča, konačno to prekida Volden trojkom - 15:12 za Partizan.

5. minut - Serija Cedevite Olimpije 7:0! Posle floutera, Miler-Mekintajer ubacuje trojku iz stepbeka i smanjuje prednost Partizana, pa mu se priključuje i Blažič dvojkom - 12:10.

4. minut - Tomas opet u kontaktu sa Simonovićem, ovog puta pravi faul u napadu. Cedevita Olimpija pre toga poentira preko Miler Mekintajera - 12:5 za srpski tim.

3. minut - Rašon Tomas pogađa uz faul Marka Simonovića, pre toga novi poeni Jaramaza u prodoru, pa onda i asistencija za kucanje Parahuskog - 12:3 za crno-bele!

2. minut - Kakvo zakucavanje Jaramaza u kontri! Bek Partizana je bacio na poster igrača Cedevite Olimpije, a onda u narednom napadu iznudio faul na polaganju i za minut i po ubacio šest poena - 6:3 za Partizan.

1. minut - Trojkom Jaramaza Partizan rešava prvi napad na meču, odmah Cedevita Olimpija uzvraća trojkom na početku - 3:3 na startu meča.

Sastavi ekipa:

Partizan: Volden, Zagorac, Pejdž, Gordić, Parahuski, Jaramaz, Veličković, Birčević, Janković, Tomas, Pejners, Mozli. Trener: Andrea Trinkijeri

Cedevita Olimpija: Krušlin, Boutrajt, Krampelj, Hopkins, Vujačić, Murić, Mulalić, Miler-Mekintajer, Blažič, Stipanović, Zagorac, Simonović. Trener:  Slaven Rimac

Sudije: Ilija Belošević, Tomislav Hordov, Milan Nedović

Hala: Dražen Petrović, Zagreb

Video: Ostoja Mijailović o rivalstvu sa Zvezdom i istorijskom večitom derbiju u Zagrebu

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • trener

    29. septembar 2019 | 23:17

    Znate šta? Bio je turnir, Partizan ga ubedljivo osvojio, i šta vam nije jasno. Dal je Tudjman, dal je Tito ili Aca, zabole me uvo. Partizan gazi!

  • Ujka Zitko PFK

    29. septembar 2019 | 22:06

    Sta kaze covic legenda,ponos svih limenkara?🤣🤣🤣🤣

  • Igor Grobar

    29. septembar 2019 | 21:40

    Bravo crno beli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA