≫ 

Bertomeu o dodeljivanju "vajld karti" i koliko će biti teško da je neko iz našeg regiona dobije!

Direktor najjačeg košarkaškog takmičenja u Evropi govorio uoči starta nove 20 sezone

  • 14

Direktor Evrolige Đordi Bertomeu objasnio je u opširnom intervjuu koliko je ovo takmičenje postalo ozbiljan tržišni projekat i zašto pretenduje da se pozicionira među najbolje sportske događaje u svetu.

Bertomeu uvek priča otovoreno, ali se prava istina krije između redova koje on govori i zat tu treba uvek obratiti pažnju.

Tako je iskusno obelodanio da šampion ABA lige neće imati sigurno učešće u Evroligi sledeće sezone, da se niko nije ni pobunio. Jednostavno, u Evroligi već duže vladaju neka druga pravila, koja moraju svi da poštuju, a ima mnogo bogatih klubova koji ne igraju u ovom takmičenju.

20 GODINA TAKMIČENJA NOVE EVROLIGE

- Teško je poverovati da je prošlo već 20 godina, ali veoma me raduje to što su klubovi uspeli da pretvore svoju viziju u stvarnost.

- Posle 20 godina nema sumnje da je Evroliga solidan projekat i da se pozicionirala među najbolje sportske događaje u svetu. Prema zvaničnim podacima 'Sports Business', mi smo druga najbrže rastuća sportska imovina na tržištu, što dokazuje da i dalje postoji određeni potencijal ove lige - rekao je Bertomeu.

ABA Liga, Koktel, Đordi Bertomeu Foto: Marko Todorović

On je objasnio da je važnija grupa od pojedinaca i tim je sve rekao što se tiče klubova sa manjim finansijama.

TAKMIČENJE JE PARTNERSTVO

- Najvažniji izazov koji smo imali na početku bilo je to stvaranje ligaške kulture među timovima učesnicima, to je nešto što nikada nije postojalo u evropskom sportu, na međunarodnom nivou.

- Ono što smo postigli je razumevanje da su svi mali deo većeg projekta, da je grupa važnija od pojedinca i da se takmičenje mora transformisati u partnerstvo čim igrači izađu na teren. Taj uspeh je bio kamen temeljac za rast lige u ove dve decenije - objasnio je prvi čovek Evrolige.

Objasnio je i zbog čega je Evroliga odlučila da licence dobiju Asvel i minhenski Bajern, kao i zašto su uvedeni novi kriterijumi za dodelu specijalnih pozivnica.

KK Crvena Zvezda, KK Partizan Foto: Marko Jovanović

- Dodeljivanje licenci Asvelu i Bajerni je bilo potrebno zbog snažnog i stabilnog prisustva dva ključna evropska tržišta u Evroligi. Oni su se pokazali kao dva projekta koja potpuno odgovaraju filozofiji Evrolige na terenu i van njega, a te dvogodišnje licence trebalo bi da posluže kao test i za ligu i za klubove, pre nego što pređu u status stalne licence.

- Asvel ima stabilno vlasništvo koje predvodi Toni Parker i Olimpik Lion, dok je Bajern za kratko vrmee uspeo da stane rame uz rame sa najboljim evropskim klubovima".

KAKO IZ ABA DO EVROLIGE?

O novim načinima dodele "vajld-kard" Bertomeu je istakao da je to odlučeno zbog poboljšanja kvaliteta domaćih liga, a samim tim je i objasnio da klubovi u regionu(Zvezda, Partizan, Cibona, Budućnost itd) moraju da postanu nečije vlasništvo i da se finansiraju od svog rada i ulaznica, a ne od dotacija države.

Ove sezone je 18 klubova uz dve vajld karte koje su date Asvelu i Bajernu, čeka se London da ojača sa nekim klubom pa da bude primljen, možda već umesto šampiona ABA? Takođe  i Pariz je veliki grad a nema Evroligaša, iz Italije je samo jedan. Tako da će ubuduć možda biti jako teško da se dođe do Evrolige osim preko Evrokupa.

- Godišnje specijalne pozivnice pomoći će nam da osiguramo to da bilo koji kandidat za Evroligu ispunjava sve potrebne uslove za učešće u elitnom takmičenju - zaključio je Bertomeu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Partizanovac

    30. septembar 2019 | 23:43

    Djordi Bartomeu-kancer evropske kosarke.Covjek gleda samo pare,najvaznija mu je stvar da ukljuci Londonski klub za par godina,da bi i od Engleza profitirao

  • Drag

    1. oktobar 2019 | 07:34

    Ovaj se ocigledno samo razume u provizije i finansijsko poslovanje, kosarka mu je u poslednjem kutku svog jadnog zivota..Da je imalo pravde Srbija bi imala jednog ako ne i dva sigurna predstavnika u toj uranoj ligi..Cuj da London ima predstavnika, da Turska ima 4 ili 5 ne znam vise ni sam, sram te bilo bestidni covece..Sta je Srbija znacila Evropskoj kosarci a ti pisas po nama..Srbija treba da okrene ledja ovakvoj kosarci i za primer SVIMA cak i da osvoji Eurokup treba da odbije u znak protesta da igra $$EVRO$$ligu..Fuj

  • Aleksandar

    1. oktobar 2019 | 07:48

    Mora da se stane na put vise ovome. Isto je i u kosarci i fudbalu. Vreme je da se takmicemje vrati takmicenju. Ovako smisla vise nema. Samo su mu pare u glavi. FIBA bi morala da blokira ovakve stvari.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA