≫ 

Zvezda se porazom vratila u Evroligu: Preskupi faulovi i prodate lopte, Kalatis razbio crveno-bele!

Nije pomogao ni sjajni Džejms Gist

KK Crvena zvezda Foto: ATA Images

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su kao gosti od Panatinaikosa na premijeri ovogodišnje Evrolige sa 87:82 (17:14, 18:23, 18:29, 29:21).

Zvezdi je presudila treća četvrtina i veliki broj faulova dve "petice" Džejmsa Gista i Majkla Odža. Prednost koju je srpski tim imao u skokovima tokom tvrdog prvog polvuremena je nestala u nastvku i Panatinaikos je u reketu potpuno potukao ekipu Milana Tomića.

Kada se tome dodala i loša organizacija napada Zvezde, te neiskustvo Filipa Čovića i Lorenca Brauna na evroligaškom nivou, bilo je teško očekivati da Nik Kalatis to neće surovo kažnjavati. Slično je u reketu činio i Dešon Tomas pa su njih dvojica bili najefikasniji u redovima pobednika.

Kalatis je ubacio 21 poen uz sedam asistencija, 18 poena je dodao Dešon Tomas i imao 11 skokova. U Zvezdi je Gist imao 22 poena i sedam skokova, Bili Beron je postigao 15 poena uz šest asistencija, a 15 poena je imao i Stratos Perperoglu.

Majkl Odžo Foto: Marko Jovanović

Prvo poluvreme obeležio je između ostalog jedan neverovatan podatak - Majkl Odžo je dobio pet faulova za samo osam minuta provedenih u igri.

Ta boljka je opteretila i drugog centra crveno-belih Džejmsa Gista koji je imao tri prekršaja, mada je od starta dominirao protiv svog bivšeg kluba.

Zvezda je povela sa 8:2, a onda i sa 17:8 posle čega je usledila serija Panatinaikosa. Bilo je jasno da igračima poput Filipa Čovića ili spomenutog Odža fali evroligaško iskustvo pa je prvi u pojedinim trenucima olako "prodavao" lopte, a drugi faulirao.

Nik Kalatis i Konstantinos Mitoglu su to kažnjavali u kontrama pa ja Panatinaikos na kraju prve deonice zaostajao tri poena, ali je po prvi put poveo ubrzo po početku druge nakon serije 12:0 s kraja jedne i početka druge četvrtine.

MICHAEL OJO, STRATOS PERPEROGLOU Foto: MN Press

Zvezda nije mogla ništa da pogodi u napadu puna tri mintua drugog perioda, Atinjani su zakucavanjem Papajanisa pokazali da će gostima biti vrlo teško ako tako nastave.

Novim kucanjem, ovog puta Mitoglua stigli su i do 24:19 i tek tada je Zvezda odgovorila poenima Dženkinsa, Berona i Gista. Beograđani su vratili prednost 26:24 i vodili do poslednja dva minuta, kada PAO preuzima kontrolu igre i odlazi na poluvreme sa plus dva - 37:35.

Jedna od svetlih tačaka tog dela igre bilo je osam ofanzivnih skokova, pa se trener PAO Argiris Pedulakis brinuo kako da iskontroliše skok pod svojim košem, a Milan Tomić kako da smanji broj izgubljenih lopti (devet).

NICK KALATHES Foto: MN Press

Drugo poluvreme je počelo na najgori mogući način po Zvezdu, četvrtim faulom Gista i desetom izgubljenom loptom. Gist je tim faulom praktično "ispao" iz odbrane pa je Dešon Tomas pod košem pravio dar-mar i uz Papajanisa zakucavao dok je prednost Panatinaikosa rasla.

Upravo je Papajanis kucanjem doneo prvu dvocifrenu prednost jednoj od ekipa kada je PAO poveo 52:42 sredinom treće četvrtine, a loša vest po Zvezdu bilo je i to što su se raspucali Fridet i Kalatis spolja.

Oni su trojkama doneli Panatinaikosu +14 na dva i po minuta pre kraja, a Grci od tog trenutka prednost nisu ispuštali do kraja treće. Zvezda je na startu četvrte malo zategla odbranu pa je posle ukradene lopte i zakucavanja Dobrića svela tu razliku na jednu cifru.

MILAN TOMIC Bili Beron u dresu Crvene zvezde, Foto: MN Press

Mo Faje je igrao zaista dobru odbranu i pravio razliku u tom segmentu igre kada je bio na parketu. Tajris Rajs je za PAO preuzeo organizaciju napada, pogodio je trojku, a onda kroz dvojicu igrača uposlio Vujukasa za poene na obruču i glavobolje na klupi srpskog šampiona.

Trojkama su svoj tim održavali upravo Faje i Stratos Perperoglu, raspucao se i Bili Beron pa je posle njegove trojke Zvezda prišla na 76:70, četiri minuta pred kraj meča.

U tim trenucima je srpski tim igrao odličnu odbranu, Beron je u napadu posle trojke išao na prodor i, čini se, dobio po ruci, ali nije dobio ni koš ni faul.

Nik Kalatis je nakon toga pogodio trojku sa osam metara uprkos dobroj odbrani Zvezde, pa nije pomogla ni trojka Perperoglua na minut do kraja, a Panatinaikos je u penal završnici ipak upisao pobedu.

Srpski predstavnik u Evroligi naredni meč igra protiv Fenerbahčea, desetog oktobra u Beogradu.

Četvrta četvrtina:

40. minut - Promašuje Papajanis oba bacanja, ulazi se u penal završnicu gde Panatinaikos uspeva da sačuva prednost iako je Zvezda dobila poslednju četvrtinu sa 29:21. Na kraju 87:82 za grčki tim.

39. minut - Trojke Kalatisa i Perperoglua Panatinaikos na ulasku u poslednji minut vodi 83:77.

38. minut - Dobra odbrana Fajea, pa faul nad Gistom - 78:72 za zelene.

37. minut - Au kakav promašaj Berona na polaganju! Konačno dobru odbranu igra Zvezda, nažalost samo na mahove. Dešon Tomas pogađa na drugoj strani za 78:70.

36. minut - Tomas opet na liniji bacanja posle nepotrebnog faula Fajea (76:67). Izvrsna odbrana Perperoglua na Fridetu koji izlazi u aut, Beron to koristi i trojkom vraća Zvezdu u igru - 76:70 za Panatinaikos.

35. minut -  Fauliran Perperoglu, daje oba bacanja, a Faje propušta veliku šansu da postigne trojku za svoj tim i približi Zvezdu (74:65). Kalatis je promašio trojku, a Beron iznudio faul za 74:67 u korist Grka.

34. minut - Perperoglu pogađa za tri posle poena rivala sa linije penala, crveno-beli i dalje "glavom iznad vode" koliko toliko - 74:63.

33. minut - Trojke Fajea i Rajsa, tamo se pod košem Panatinaikosa borio za loptu Gist posle promašaja Dobrića - 73:60 za Panatinaikos.

32. minut - Tomas pravi korake, Zvezda to ne koristi pa isti igrač poentira u narednom napadu - 68:57.

31. minut - Gist opet kupi otpadak Dobrića i vraća ga u koš, Dobrić posle udvajanja Vujukasa seče povratni pas i u kontri zakucava, dobar početak Zvezde u četvrtoj 66:57 za PAO.

Treća četvrtina:

MICHAEL OJO, STRATOS PERPEROGLOU Foto: MN Press

30. miunut - Vujukas siguran iz okreta posle "zidanja" pod košem (65:51). Perperoglu lepim potezom završava akciju svog tima poenima za dva, Tajris Rajs daje jedno od dva bacanja posle penala pa domaćin posle 30 minuta ovid 66:53.

29. minut - I Fridet ubacuje trojku za najveću prednost u korist grčkog tima do sada 63:49. Dženkins na drugoj strani ide na obruč - 63:51.

28. minut - Trojka Kalatisa, pa Stratos Perperoglu dobar u prodoru (58:49). Kalatis precizan iz teške pozicije pa njegov tim posle osam minuta treće četvrtine održava 11 poena - 60:49.

27. minut - Prekinuo je Gist mučenje svoje ekipe u napadu kucanjem, ali Tomas nastavlja da dominira. Faul Derika Brauna i poeni Tomasa uz to - 55:44. Gist opet dobar u napadu, ispravlja promašaj Perperoglua ofanzivnim skokom i poenima u napadu uz faul - 55:47 za PAO.

26. minut - Papajanis sam u reketu, novo zakucavanje i po prvi put dvocifrena prednost za jednu od ekipa - 52:42.

KK Crvena zvezda Foto: ATA Images

25. minut - Davidovac promašuje zakucavanje u kontri, Panatinaikosu se to nije desilo u sledećem napadu, pa Atinjani vode 50:42.

24. minut - Promašaj Davidovca sa osam metara, Beron strpljiv i precizan sa poludistance - 46:42 za Grke.

23. minut - Beron u prodoru polaže loptu na tablu, Papajanis je skida i poeni se priznaju iako lopta ne bi ušla u obruč (42:40). Kalatis šalje potom novi alej-up za Papajanisa, a Tomas hvata ofanzivni skok - 46:40 za PAO.

22. minut - Četvrti faul Gista, Tomić je uzalud tražio korake posle okreta i šuta Tomasa - 40:35. Prolazi potom i alej-up grčkog tima pa "zeleni" samo povećavaju suficit 42:35. Davidovac je to malo smanjio šutem za tri poena - 42:38 na isteku 22. minuta.

21. minut - Rešava PAO prvi napad u reketu, Zvezda iz pika u reketu gubi loptu pa Grci čuvaju prednost - 39:35.

Druga četvrtina:

KK Crvena zvezda Foto: ATA Images

20. minut - Faje pravi jeftin faul na Tomasu, ovaj pogađa oba slobodna bacanja (37:33). Braun u prodoru u napadu Zvezde zaustavljen nepropisno pa sa dva bacanja i Zvezda završava poluvreme 37:35 za Panatinaikos.

19. minut - Neverovatno! Peti faul Odža uz poene Kalatisa u prodoru! Lepo su kombinovali Beron i Dobrić pa je Ognjen položio za 35:33, ali vode Zeleni.

18. minut - Prolazi bekdor pas za Džimera Frideta, Odžo ga faulira (28:28). Čović opet baca loptu u ruke protivniku pa Kalatis u kontri lako rešava. Trojkom je odgovorio Braun, pa flouterom Fridet - PAO u prednosti 32:31.

17. minut - Mitoglu dobija faul Dobrića prilikom šuta (26:26). Ispravlja se potom Dobrić pogotkom sa poludistance - 28:26 za Zvezdu.

16. minut - Trojka Berona, pa rampa Odža! Odžo prelazi u fazu napada, dobija loptu od Derika Brauna i pogađa uz kontakt pa Zvezda vraća prednost na svoju stranu 26:24.

15. minut - Dženkins izlazi iz bloka i pogađa, a istovremeno je fauliran Gist dok je postavljao blok. "Đenki" su priznati poeni, na drugoj strani je Panatinaikos promašio dva slobodna bacanja.

14. minut - Gist posle promašaja Berona pogađa horog (20:19 za PAO). Mitoglu koristi blok u reketu i pogađa iz trka, a onda i u kontri zakucava pa Grci imaju prednost 24:19.

13. minut - Panatinaikos vodi! Četiri poena su vezali atinski zeleni, pa posle zakucavanja Papajanisa na asistenciju Tajrisa Rajsa vode 20:17.

12. minut - Imala je sreće Zvezda jer je Dešon Tomas promašio pod košem, Čović se onda izborio za loptu u gužvi, ali novi neiskorišćen napad za crveno-bele.

11. mnut -  Greška Čovića u prvom napadu druge deonice, Pao poentira preko Džonsona, ali nastavlja da promašuje trojke (1/8) - Zvezda o dalje u vođstvu 17:16.

Prva četvrtina:

Foto: kkcrvenazvezda.rs

10. minut - Perperoglu je promašio trojku, pa onda i za dva. Panatinaikos je u međuvremenu poentirao i smanjio zaostatak na 17:12. Trojku je potom promašio i Čarls Dženkins, a Kalatis je flouterom dodatno približio svoj tim na kraju prve četvrtine - Zvezda vodi 17:14.

8. minut - Serija Zvezde 9:0! Crveno-beli posle poena Gista odlaze na +9 i vode 178.

6. minut - Panatinaikos prilazi na poen zaostatka - 8:7.

4. minut - Panatinaikos se upisao na semafor, ali je Zvezda trojkom odlazi na 8:2.

2. minut - Bolje je ušla Zvezda u meč pa posle dva minuta vodi 5:0.

Uoči meča:

EVROLIGA, 1. KOLO

Četvrtak:

Panatinaikos - Crvena zvezda

19.00 Himki - Makabi

20.30 Bajern - Armani

21.00 Real Madrid - Fenerbahče

Petak:

19.00 Žalgiris - Baskonija

19.30 Efes - Barselona

20.00 Alba - Zenit

20.45 Asvel - Olimpijakos

21.00 Valensija - CSKA

Razvrstitve pripravlja Sofascore LiveScore

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NekoKo

    3. oktobar 2019 | 22:46

    Tomić je jako loš. Već drugu godinu ništa. Gori je čak i od Alimpijevića a ta lutanja u KK Crvena zvezda od strane Čovića su već preterana. Ni on sam ne zna šta hoće. Zbog čega je uopšte menjao Alimpijevića da bi doveo čoveka koji je lošiji trener i koji uz to ne ume da se ponaša. U Srbiji sedi jedno desetak trenera od kojih bi pomenuiti mogao bukvalno da uči zanat, a Tomić se ponaša kao da je Žejlko Obradović glavom i bradom. Elem, samo Faje nije prošao kompletne pripreme sa ovom ekipom tako da je strava i užaš na šta tim liči. Da li je moguće da njemu ali i Čoviću nje bilo jasno dok se radilo sa ekipom da su od svih stranaca jedino Gist i Beron pravi igrači. Faje, dečko koji igra na Mundobasketu za ekipu koja gubi po 50 razlike nije za srpsku košarku. Košarkaški nepismen, baš kao i Odžo. Kakve su to igre u prošloj sezoni preporučile Dženkinsa.? Čovek već dve godine igra jako slabo. Perperoglu, grčki veteran, koji se ispucava i iživljava a trener ga prosto obožava.? U pripremnom periodu je među vodeće igrače trebalo uvoditi Simanića i Dobrića i tako uigravti ekipu. Ipak za to trener mora da bude i neki stručnjak, koji će raditi na tome da igrači postaju vremenom bolji, posebno ovi uslovno rečeno mlađi i talentovani. Kod Tomića oni nazaduju. On ne zna kako da od njih napravi igrače, a ne zna ni od gotovih da napravi tim.

  • Sve ludo

    3. oktobar 2019 | 21:20

    t o m I c u O D L A Z I !!!!!!!!

  • Oki

    3. oktobar 2019 | 22:02

    E moj Tomicu ti si zalutao u vremenu i prostoru kao i Covic i Odo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA