≫ 

Kad je teško, na udaru Filip Čović: Zašto je 2. plej dežurni krivac frustriranim navijačima Zvezde?

Krizni momenti u Zvezdi uvek se munjevito svode na prezime rezervnog pleja - to je bilo dovoljno da Branko Lazić "eksplodira", iako je dobar kredit protiv Barse potrošio Lorenco Braun

  • 64
Filip i Nebojša Čović Foto: Marko Jovanović

Susret Crvene zvezde i Barselone imao je i malu dozu simbolike. Sa druge strane terena bio je Svetislav Pešić, trener koji je bio na udaru navijača zbog Filipa Čovića. Ovaj put, na udaru je bio direktno košarkaš Crvene zvezde!

Filip Čović je obrnuo pun krug od osporavanja do obožavanja i nazad - ne tako davno, proletos, navijači Crvene zvezde videli su ga kao jednog od važnijih igrača u plej-ofu ABA lige na stazi povratka u evroligaško društvo.

Statistika je prevazišla očekivanja u plej-ofu, Čović je u prvom meču protiv Partizana imao 16 poena uz devet asistencija, u trećem 10 poena i i šest asistencija za 2-1 u seriji, a posebno je zanimljivo da je na osam utakmica završnice imao samo sedam izgubljenih lopti.

Filip Čović Foto: Marko Jovanović

Od toga, čak tri na poslednjoj utakmici, koja je munjevito dobila revijalan status, zbog potpune indolentnosti Budućnosti - posle prve dvocifrene razlike, Budućnost se više nije vraćala u igru. Sve to začinio je sa ukupno 50 asistencija, odnosno 6,25 po meču - prosek je pokvario u Podgorici, u 3. meču imao je 4 proigravanja, u 4. samo dve asistencije.

Na početku nove sezone, ovakve statistike nema i jasno je da je prelazak na evroligaški nivo za Čovića bio daleko najteži od svih igrača u kadru, zbog čega se ekspresno našao na udaru navijača u hali "Aleksandar Nikolić".

Ne radi se ni o čemu na šta Filip nije navikao, ali je za ekipu postalo prilično mučno svaku krizu igre i rezultata gledati kroz prizmu samo jednog igrača zbog prezimena. Crveno-beli bi mogli da budu zadovoljni da je problem samo u njemu, a ne dublji, u većem broju novajlija i činjenici da ne funkcionišu mnogi drugi od kojih se više očekivalo, a kojima bi Čović trebalo da bude samo pomoćni šraf u mašineriji.

Filip Čović Foto: MN Press

Čim ne ide, pritisak na njega dodatno raste i preliva se na celu ekipu, što se događalo još i u vreme mandata Svetislava Pešića. Čak su i legendarnom Kariju navijači dobacivali šta da radi tokom utakmica, na šta je i on odgovarao.

- Kada povedemo sa šest razlike, navijači traže da uvedem Cvetkovića, a petorica iza mene da pustim Nedovića. Govore za Filipa Čovića da igra zbog toga što je predsednikov sin. To je organizovano, smišljeno i nekorektno prema tom krasnom dečku, velikom profesionalcu koga svi vole i poštuju. Naravno, svi znamo da on nije ni Dražen Petrović, ni Dejan Bodiroga iz najboljih dana - govorio je tada Pešić, a mnogi su bili posebno kivni smatrajući da Nedović gubi minute.

Ovaj put, Zvezdina publika nije umela da pruži podršku ekipi kad je najteže, na kraju utakmice koja je izgubljena. Sudeći po masovnom napuštanju hale pre poslednjeg zvuka sirene - neko bi rekao da je ovaj put Zvezda izgubila od Krke, a ne da je parirala prvom favoritu za osvajanje Evrolige, samo dva dana pošto je ekipu za sada privremeno preuzeo dosadašnji asistent Andrija Gavrilović.

KK Crvena zvezda, KK Barselona Mnoga mesta i celi redovi su bili ispražnjeni pre kraja meča Foto: SK

I posle takvog ambijenta na tribinama koji su mogli da vide igrači u kritičnom momentu, ne čudi burna reakcija Branka Lazića - video je munjevito ispražnjene tribine, a od onih koji su ostali na mestima, mogao je da čuje  obračun sa Filipom Čovićem i rešio je da zaštiti saigrača.

I vrapcima na grani je jasno da Crvena zvezda ima veliki problem sa plejmejkerskom pozicijom, ali se i tu kreće prvo tek od Lorenca Brauna, za sada prilično nepredvidivog igrača u taboru crveno-belih, koji je sebe i ekipu doveo u problem protiv Barselone napravivši četvrtu ličnu već na startu treće deonice. Jedan od prilično slikovitih momenata je i njegovo interesovanje za završnicu meča protiv Makabija, što možete pogledati iznad, a pitanje je kako bi navijači Zvezde gledali na kraj utakmice da je Beron pogodio otvoreni šut za tri - taj šut mu je otvorio Čović dodavanjem iza leđa.

Njegov kobni faul od prethodne noći se poklopio sa padom cele ekipe protiv Barselone i tada je Čović morao da se vrati na parket i preuzme "vruć krompir" svestan šta ga čeka kada pogreši, ali se svakako čini da je ekipa zaslužila dostojniji ispraćaj posle ovakvog pariranja Kataloncima.

KK Crvena zvezda - KK Barselona Foto: Marko Jovanović

Već sada stvorena je atmosfera slična onoj iz 2012. godine, kada Čović sam otišao iz kluba.

- Dugo sam razmišljao i doneo sam odluku da odem iz Crvene zvezde i da svoju košarkašku karijeru nastavim u nekom drugom klubu. Pritisak, negativne komentare i uvrede više nisam mogao da izdržim. Ne smatram da sam zbog toga slabić, samo ih je bilo previše. Nije u pitanju samo pritisak, jednostavno nisam želeo više da na bilo koji način budem predmet za omalovažavanje moje porodice. Bilo mi je teško da se nosim sa svim tim problemima, a to se u nekoliko navrata negativno odražavalo na moje zdravlje i zato sam rešio da sve to prekinem i zaustavim. Takođe, želeo sam da na svaki način oslobodim Crvenu zvezdu, jer su mnogi pokušavali da klub tako bogate istorije i tradicije pretvore u mog taoca. To preteško breme neistine više nisam mogao da nosim i nisam želeo da trpim - rekao je Čović u oktobru 2012 kada je napustio klub.

Ne bi čudilo da ponovo povuče sličan potez, ali neće samim tim ništa odmah "procvetati" - za sada, samo stoji činjenica da je ovakvo "zakuvavanje" posle poraza od možda budućeg prvaka Evrope bilo najmanje potrebno ekipi, a naročito treneru koji je već na prvom i najtežem ispitu pokazao da zaslužuje barem šansu. Povratnu reakciju sa tribina nije dobio.

(B. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rola

    25. oktobar 2019 | 18:16

    Samo da mi je znati dali ima neko medju ove gance da je pismen pa da im objasni njihov klub je FMP jedan i dva a što se tiče Zvezde ona je ugašena zapamtite jedno šaneri.

  • Grobari

    25. oktobar 2019 | 17:02

    Pa na udaru je zato sto je njegov tata ugasio njihov klub. Smeta im sto decko igra u privatnom klubu svog tate a taj klub u svom imenu ima i deo imena kluba za koji su nekada navijali. Covic nije promenio klub kome ogra, oni jesu klub za koji navijaju pa svoju frustraciju lece na taj nacin. Pravda za Filipa.

  • Sin Dragan

    25. oktobar 2019 | 16:52

    Tataaa...jel tako!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA