• 18

Čobani u Pioniru "ubili" vuka, devojke zasijale u nošnjama: Ovacije za srpski ples na Noć veštica!

Od "Veštica" ni traga, a i Himki je izdala snaga

  • 18

Zanimljiv i sadržajan kulturno zabavni program Košarkaški klub Crvena zvezda upriličio je za svoje navijače, ali ne kako je to osmislila Evroliga za "Noć veštica" - u Pioniru se igralo, sviralo i pevalo po srpskim taktovima i narodnim običajima, a vrhunac je usledio na poluvremenu.

Na terenu su se pojavili mladići i devojke u srpskoj nošnji, uz ples i performans sa ubijanjem vuka izmamili aplauze pred drugi izlazak igrača oba tima na teren.

Za Noć veštica, Srbija je nekako uvek podeljena oko ovog praznika. Jedni smatraju da je ovo dobar način zabave i ispoljavanja kreativnosti, dok drugi tvrde da ovo nije pravoslavni praznik, te da je ideja "maznuta" od praznika koji se zove Bele poklade.

Poklade su narodni praznik rasprostranjen u Evropi i Americi. Njegovi koreni su paganski i vezani za obeležavanje kulta Sunca i dolaska proleća. Obično smatraju za vreme neobuzdanog uživanja u hrani, piću i proslavama pod maskama, poznatim kao karneval, koji se proslavlja nekoliko puta godišnje - 11. februar, 18. februar, 2. i 3. jun i 27. novembar.

Narodna verovanja su povezivala period poklada sa povećanom opasnošću od zlih sila i veštica, od kojih se narod štitio na simbolične načine, recimo belim lukom ili paljenjem obrednih vatri. Na Bele poklade je postojao običaj da se gata, naročito pomoću jaja...

Evo kako su se mladići i devojke u narodnoj igri predstavili navijačima u Pioniru.

KK Crvena zvezda - KK Himki

Foto: Marko Jovanović

KK Crvena zvezda - KK Himki

Foto: Marko Jovanović

KK Crvena zvezda - KK Himki

Foto: Marko Jovanović

KK Crvena zvezda - KK Himki

Foto: Marko Jovanović

KK Crvena zvezda - KK Himki

Foto: Marko Jovanović

KK Crvena zvezda - KK Himki

Foto: Marko Jovanović

Komentari

  • Vandalsi1987

    Hahhahahhahahaha!!! Standardno, srbi grupno na jednoga

  • Grobar

    Samo se mali klubovi ovako blamiraju. :DDDD Regauj Bertomeu,izbaci cirkuzante iz EL!

  • Zoran

    Danas u ruskoj KHL ligi Rusi napravili spektakal za Noc Vjestica, sa maskama, zabava za publiku, djecu, itd. (bez Kalinke). Niko od njih ne vidi ugrozeno pravoslavlje. Ne treba mijesati zabavu, tradiciju, vjeru, itd. Promovisanje nase kulture, tradicije, itd. treba nastaviti. Ko je vjernik on se ne plasi zezanja i maski. Ionako Noc Vjestica ima keltsku tradiciju i nema veze sa djavlom, itd. A Kelti su nekad ziveli i na nasim prostorima, ne samo u Irskoj, itd. To sto Ameri komercjalizuju sve, to je druga stvar. Americka privreda obrne milijarde dolara za taj dan.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima