• 3

Otac košarke rođen je na današnji dan: Zbog njega i neverovatnih slučajnosti obruč je na 3.05

Brojna pravila koja je nejsmit uspostavio i danas važe

  • 3

Jugoslovenske i srpske košarke, gomile medalja i pehara, ali i NBA i Evrolige, fantastičnih poteza i brojnih legendi igre pod obručima ne bi bilo da dr Džejms Nejsmit  nije "izmislio" novi sport. 

Kanadski profesor iz Springfilda sa Univerziteta YMCA 1891. godine želeo je da svojim ragbistima nađe neku aktivnost uzimskom peroidu, pa je odlučio da u školskoj sali osmisli novu igru koja će biti kao popuna zimskog perioda.

Zanimljivo, uzeo je dve korpe za otpatke (na engleskom basket) i stavio ih je na dva kraja sale. Kako se na krajevima sale nalzio balkon za gledaoce, morao je da okači korpe na taj balkon. A balkon...na visini od tačno 3.05. Ispostavilo se da je upravo u tome i bila ta magična slučajnost. Od tada do danas, visina se nije menjala, i ispostavilo se je idealna, kako zbog šuta, odbrane, tako i zbog zakucavanja koja čine posebnu draž i atrakciju z anavijače širom sveta.

Još tada, Nejsmit je shvatio da je ismislio igru koja će ubrzo postati hit u svetu i zadržao je tu visinu i nadalje kada su napravljeni pravi koševi sa mrežicama.

Zbog svoje taktike, uzbudljivosti, neizvesnosti, raznovrsnosti tehnike mnogi i danas  košarku zovu i "kraljicom igara", a nje ne bi bilo da nije dr nejsmita koji se rodio na današnji dan 1861. godine.

Da podsetimo, košarku su u Evropu doneli američki vojnici, a izaslanik Crvenog krsta, Amerikanac Vilijem Viland 1923. je tu igru prikazao na kursu za učitelje u Beogradu.

James Naismith

Foto: Wikipedia/University of Kansas Medical Center

Video: Deandre Džordan ščepao rivala i nije ga pustio da se vrati u igru

U Bundesligi Bajernu ne ide dobro, zato je i smenjen Niko Kovač, ali u Ligi šampiona ima devet bodova iz tri meča. I priliku da večeras (21.00) protiv Olimpijakosa overi plasman u osminu finala. Kec je 1,20, a tip iz keca u kec, uz bar tri gola ukupno (1-1&3+) 1,62. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Bajern - Olimpijakos.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Vule

    Postaviti mu bistu ispred sportske dvorane u Beogradu. Mnogo radosti nam je doneo svojim izumom.

  • Boki

    3.05m je tacno 10 stopa

  • Doctor

    Hvala mu!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima