≫ 

Od beskućnika do NBA šampiona: Kada ti život baci limun ti napravi limunadu!

Iako mnogi idu obrnutim putem, od NBA milionera do beskućnika, ovaj momak je uspeo zahvaljujući veri u sebe

  • 0
Kris Bušer Foto: Guliver/Jonathan Daniel/Getty Images)

Kanađanin Kris Bušer, član Toronto Reptorsa, aktuelnog šampiona NBA lige ima jako zanimljivu životnu priču.

Odrastao je na severnoj strani Montreala u teškom kvartu, gde je, kako kaže, „puno droge, puno kriminala, puno bandi.“

Njegov cilj je bio pronaći izlaz iz tog previranja i doći u blagostanje, a da ne mora da radi "ništa ludo."

Učinio je upravo to. To nije bilo lako. Njegovi roditelji su se rastali. Od 16. do 18. godina, morao je da bira između života sa majkom u novoj vezi sa čovekom sa kojim se ne slaže, ili vrlo strogim ocem koji nije izabrao nijedno, napustio je srednju školu i ostao je bez krova nad glavom - bio je beskućnik.

Trebao mu je pravac. Košarka mu je dala upravo to.

Nakon što je pokazao prirodni talenat za sport, negovao ga je pod trenerom Ibrahimom Apiahom na Alma Akademiji, školi koja je stvorena da pomogne tinejdžerima iz grada sa slabom perspektivom.

- Mnogo njih je odrastalo na Akademiji samo zato što mu im je to bio prvi put da imaju stabilnu situaciju - kaže Appia.

Bušer je igrao na nekoliko mlađih koledža gde bi impresionirao mnoge trenere, pa je primao ponude od dovoljno velikih programa na koledžima.

Na kraju je izabrao Univerzitet u Oregonu, gde će zajedno sa saigračima ući duboko u NCAA turnir, a Bušer je završio na naslovnoj strani Sports Ilustrejeda najavljujući ga kao buduću zvezdu. Draftovali su ga šampioni Golden Stejt Voriorsi 2017.

Ipak, niko nije mogao da predvidi pucanje ligamenta kolena sledeće godine zbog koje je Bušer pauzirao dok su njegovi  prijatelji i saigrači stigli do NBA lige. Nije klonuo, nastavio je da vežba i da se oporavlja, a san o NBA ligi ga nije napustio.

Kris Bušer Foto: Guliver/ Harry How/Getty Images)

Kada se oporavio Bušer je zaglavio u razvojnoj ligi NBA za Santa Kruz Voriorsw, odlučan da pokaže da nije izgubio korak sa najboljima.

Iako je tamo igrao samo 28 utakmica, u istoj sezoni postao je prvi igrač koji je osvojio MVP i titulu za najboljeg odbrambenog igrača G lige pre nego što su ga uzeli Toronto Raptorsi 2018. godine.

Reptorsi su Bušerom osvojili NBA prvenstvo 2019. godine. Sada, kad je stigao do vrha planine i od beskućnika postao NBA šampion Bušer kaže da je zahvalan razvojnoj ligi koja ga je vinula od povređenog igrača do NBA šampiona.

- Ponekad vam treba samo malo samopouzdanja i prilika i možete doći gde god želite - rekao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA