≫ 

Zvezda želela Obradovića i Kokoškova, pa došla do alarmantnog saznanja: U Srbiji nestaju treneri!

Ovo u perspektivi može biti ozbiljan problem srpske košarke

  • 12
Saša Obradović Foto: MN Press

Usijala se "žica"na Malom Kalemegdanu poslednjih nedelja, potraga za trenerom nakon odlaska Milana Tomića bio je prioritet i nezahvalan zadatak u okolnostima koje nisu išle naruku Crvenoj zvezdi.

Predsenik kluba Nebiojša Čović je u opširnom razgovoru za navijački portal RSB govorio o tome kako je tekla potraga za Tomićevim naslednikom, kakvi su se potezi vukli, a otkrio je i koja su imena bila u opticaju za klupu Zvezde pre nego što je izbor pao na Dragana šakotu.

- Nije uopšte bilo lako naći trenera za Crvenu zvezdu. Prvo treba izanalizirati kakva smo mi sredina, kakav je naš ambijent, kakva je ABA liga i da li taj posao može da pokrije domaći ili strani trener. Neko naše razmišljanje je bilo da je mnogo bolje da to bude domaći trener - rekao je Čović, pa u detalje opisao kako je tekla potraga i ko je sve kontaktiran:

- Kad smo počeli da komuniciramo i da tražimo domaće trenere, počeli smo od Saše Obradovića. On je trener pod ugovorom u Monaku, tamo je do kraja ove sezone, ima izlaz tek na kraju sezone. Drugo, on je tamo čovek dao reč. Onda smo radili i razmišljali da angažujemo Kokoškova. Kokoškov je trener pod ugovorom sa Sakramentom, tada su krenuli i razgovori o njegovom angažovanju na mesto selektora Srbije, i njemu je odoboreno da može da preuzme reprezentaciju. Nakon toga smo pričali sa Duškom Ivanovićem koji je obećao i dao reč Bešiktašu, ni on nije mogao. Sve to smo u konsultacijama obavljali sa Pešićem i Maljkovićem, a moja ideja u jednom trenutku bio je Bogdan Tanjević. On se zahvalio, rekao da tu ipak treba neko mlađi.

Igor Kokoškov, NBA trener I igor Kokoškov je imao ponudu Zvezde, ali je prihvatio onu koja je stigla iz KSS-a Foto: Guliver/Getty Images/Tim Warner

Ni stranci nisu bili isključeni kao opcija, ipak u klubu je preovladalo mišljenje da bi samo domaći trener mogao da iznese zahteve kluba kakav je Zvezda.

- Paralaleno smo vodili razgovore i pregovarali sa stranim trenerima, Barcokasom, Pjaniđanijem, Ćavijem Paskvalom, Pedrom Martinezom, ali smo i prikupljali podatke kakvi su. Specifična je ovo sredina, i drugo, trener koji dođe dolazi na selekciju koju nije pravio. U toj analizi je bio i Šakota kao domaći trener, jer nam je trebao neko iskusan. Bilo je razmišljanje da uzmemo mladog trenera, pominjan je i Alimpijević, ali nisam želeo da pravim problem čoveku po drugi put, bolje rečeno da ga nezasluženo ubijamo drugi put. Jer ono što je on doživeo u Zvezdi, a uopšte nije imao loše rezultate kao mlad trener - 11 pobeda u Evroligi, finale ABA lige, čuveno finale sa čuvenim podgoričkim forama, milogorskim forama... Ne može on umesto Lesora da da zicer. Razmišljalo se i oko Vlade Jovanovića (trener FMP-a) kao mladog trenera, ali nije realno da bi on mogao svojim autoritetom ekipu koju nije selektirao da drži pod kontrolom. Ova ekipa traži veliku diciplinu. Ima imena koja jesu zvučna i koja moraju da se uklope u disciplinu Zvezde i da rade, i na kraju smo došli do Šakote.

Jasno je i da su finansije igrale važnu ulogu u izboru trenera, te je i to uticalo da se proba sa Šakotom, pre nego strancem, koji iziskuje daleko više "potrošnje". Otud je i jedno od pitanja za Čovića bilo na temu zahteva stranih trenera.

- Pa oni su, na standardnom nivou stranih trenera koje imate ovde prisutne, jel. Od 500.000 pa naviše, pričamo o evrima, ne o dinarima. Dobri automobili, dobri stanovi, ne mislim o dvosobnim od 50 kvadrata, već 80 pa naviše. A neki su onako, između redova pominjali, ne znam da li to neko ovde primenjuje, možda i primenjuje, da bi bilo dobro da im da se da neki procenat od transfera što u Zvezdi ne funkcioniše na taj način, niti mi imamo te pare, uz sva uvažavanja da tu ima zvučnih imena.

Potraga za trenerima, nimalo laka, navela je Čovića na zaključak koji u naredom periodu može postati suštinski problem srpske košarke.

- Na osnovu svega što smo prošli, ono što je sad postalo sasvim evidentno, Srbija je u deficitu sa trenerima i mi ćemo se sa tim problemom tek susresti u periodu koji je pred nama. Otišle su generacije trenera, a mi treba da radimo na tome da se obrazuje i formira što više mlađih trenera u Srbiji jer ih uskoro uopšte neće biti.

Dragan Šakota je pobedom nad Mornarom počeo svoj drugi mandat u Zvezdi, a večeras (19.00) ga čeka prvi izazov u Evroligi. U Beograd stiže Valensija koja ima pobedu više od srpskog tima, ali je domaćin favorit s kvotom 1,60. Dvojka na Špance je 2,55. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Zvezda - Valensija

Gostovanje Himkija u Istanbulu večeras (18.45) prava je prilika da vidimo da je Fenerbahče izašao iz zone sumraka pobedom nad Asvelom u prošlom kolu. Kvota na keca je 1,35, dok je kvota na pobedu tima čija je prva zvezda Šved 3,50. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Fenerbahče - Himki

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA