≫ 

Nisam očekivao lak meč, ali ni da jurimo rezultat: Šakota posle FMP-a otvoreno o problemima Zvezde

Trener Crvene zvezde Dragan Šakota je posle utakmice s Panterima govorio i o povredama igrača

  • 12
Nebojša Čović, Dragan Šakota Foto: Marko Jovanović

Šakota nije očekivao baš ni da će se sve lomiti u produžetku, kada je Dejan Davidovac trojkama i slobodnim bacanjima prelomio rezultat (95:89) i pitanje pobednika u desetom kolu ABA lige.

Zvezda je tokom treće četvrtine i četvrte konstantno zaostajala, tek sredinom poslednjeg dela igre je stegla odbranu i tada je uspela da povede. Okben Ulubaj je dao trojku za 77:77 i produžetak.

- Ekipa FMP-a je dosta dobar tim i zasluženo se nalazi tamo gde se nalazi, do sada je bila ispred nas na tabeli. Možda su i jedno prijatno iznenađenje prvenstva. Mi nismo očekivali lak meč, ali malo su nas poremetile i povrede igrača, pa sam morao da rizikujem sa plejmejkerom malo više u igri. Nedostaje ta energija, kad se igra Evropa imaš tri dana, kada je ABA liga, samo dva dana u pripremi i tu tačno fali svežine. Imamo razloga da iskoristimo utakmicu da se kritikujemo, ali ono što je najvažnije za nas je da smo dobili. Nisam očekivao laku, ali ni da ćemo da jurimo rezultat. Mislio sam da ćemo to malo svesnije i odgovornije odigrati u drugom poluvremenu - prokomentarisao je Šakota na konferenciji posle meča.

FMP je na pozicijama krilnih centara i centara pravio velike probleme Zvezdi, baš na mestima gde bi crveno-beli trebalo da budu posebno jaki. Marko Pecarski i Stefan Đorđević su odlično sarađivali sa svojim plejevima i u piku često poentirali.

- Teoretski kad gledaš, svi nešto misle da mi imamo prednost sa visokim igračima, ali kad oni nemaju učinak, pokušavaš da se snađeš. Sve je kasnilo, u rotaciji je sve kasnilo. Ili nekom provokacijom, izmenama pokušavaš da dođeš do ritma, ali su promene u odbrani bile neko rešenje koje mi pokušavamo da imamo kao našu odbranu. Mnogo je vremena bilo ostalo do kraja pa smo čekali do poslednih pet, šest minuta da malo to pokušamo da igramo... riskantno je bilo, izgubili smo i nekoliko skokova u napadu jer nismo dobro rotirali, ali se na kraju rizik isplatio. Posledice su velike minutaže nekih igrača, ali ćemo narednih dana videti kako da ih oporavimo - kaže Šakota.

Ocenio je da je sa praktično jednim plejmejkerom igrao celu utakmicu u limitiranoj rotaciji, a govorio je i o tome kako je jedan od glavnih izazova moderne košarke to što treba podići ekipu posle utakmica u nizu.

- Niti se radi o nekom nesportskom životu, ili tako nečemu... momci su ok i sve to, dobro treniraju. Sve je to izvan nekih ljudskih moći. Mnogo puta me ljudi pitaju kako smo izgubili. A ja ih pitam: a kako smo dobili? Imate dva pravca. Ti treba da daš nekad i više nego što možeš da bi dobio utakmicu, da bi se smatralo kako je normalno da smo dobili, a ovo je sad nenormalno da izgubimo? Da budemo realni, nije baš tako - priča Šakota.

On je nedavno na mestu trenera zamenio Andriju Gavrilovića i dobro mu je krenulo. Zvezda je u Evroligi pobedila poslednja tri meča, ali u ABA lgi ima "štucanja".

- U svakoj utakmici nešto novo doživljavam. Iskusniji sam od svih njih, ali nemam iskustva sa njima. I pokušavam da saznam koliko su čvrsti karakteri, u koga možeš i kada da se pouzdaš i ko, šta može da uradi u kojoj situaciji da bi sve to rasporedio. Tu je uvek nešto novo, to je trenerski posao pogotovo za nekog ko ovako upada i pokušava da pomogne. Na početku sam, pa snimam, pa ćemo praviti korekcije. Nije to ni toliko loše, mi smo u nekoj seriji, sa problemima se mučimo, samo povrede ne bih želeo da imam.

Dragan Šakota Foto: Marko Jovanović

Zvezdin trener je svestan limita svoje ekipe, ali je rekao da će probati svuda da pobedi koliko je moguće. Odgovorio je i na pitanje o Nemanji Nenadiću i Nikoli Jovanoviću koji nemaju prostora u rotaciji već neko vreme.

- Ja na treningu vidim jednu dobru energiju i sve to. Treba da vidimo šta ćemo sa njima, ali s druge strane je konkurencija na tim pozicijama jača. Meni je uvek bilo žao kada mladi igrači nemaju pravu šansu. Od onih sam trenera koji je uvek gledao da da šansu mladima. Dođeš pa probaš da središ nešto, a onda moraš da znaš da je to ipak u drugom planu. Naigraće se oni košarke, dobri su, nego mi treba ovde da vidimo šta ćemo. Možda je neko od njih mogao danas da se skine, ali ne znam da li bi drugačiji tok utakmice bio - jasan je Šakota.

Strateg crveno-belih se nada da će Branko Lazić narednih dana početi da trenira, ali nije sigurno hoće li biti spreman za Baskoniju (12. decembar).

- Nadam se da će trenirati od sledećeg dana. Nismo ga ni spomenuli sada, jer su povrede deo stvarnosti, ali je to i šansa nekim drugima da se pokažu, osim na pozicijama gde stvarno imamo manji broj igrača. Danas je to iskoristio Davidovac, donekle i Dobrić, nešto smo od toga izvukli. Povreda Stratosa će već potrajati - istakao je Šakota.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir

    8. decembar 2019 | 22:08

    Kako vas nije samo sramota komentarisati utakmicu? Imate li obraza? Pa treneru FMP da nije naredjeno da izgubi nikada pobjedili ne bi. Zasto je Pecarskog drzao na klupi?

  • Milos

    8. decembar 2019 | 22:42

    Cista namestaljka, a COVIC se PREKO telefona domungjava s ocem. CIRKUS.

  • Krivi tip

    8. decembar 2019 | 21:53

    Namjestena utakmica!Na 3 razlike ne prave faul nego pustaju fmp da puca tricu i dolazi X!Sakota umetnice

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA