≫ 

Zvezda više nema pravo na kiks: Raspored i istorija ABA lige donose joj strepnju u borbi za plej-of!

Crveno-beli su već previše bodova prosuli na jadranskom frontu!

  • 69
Dragan Šakota, Čarls Dženkins Foto: Marko Jovanović

Košarkaši Crvene zvezde su 6. u ABA ligi sa 6-5, što je daleko drugačija situacija nego u prethodnim sezonama.

Tim sa Malog Kalemegdana, koji već dugo dominira na Jadranu, naročito u ligaškom delu takmičenja, već sada na pola sezone ima više poraza nego u prethodne dve sezone ukupno (4).

Zato će u narednom periodu Zvezda morati da spreči ovakve trilere i neizvesne završnice, iako neće biti lako zbog povreda i forme u kojoj se pojedini igrači još "traže".

Nema Stratosa Perperoglua i Lorenca Brauna, Derik Braun je i dalje u procesu povratka nakon preduge karijerne pauze, koja se dodatno odužila na početku ove sezone u klubu.

Početak je ove godine propustio i Ognjen Kuzmić, iza kog je takođe bila duga povreda u Realu, pa i dalje nije na svom maksimumu. Ipak, crveno-beli će sve to morati da prevaziđu u narednom rasporedu, koji neće biti nimalo milostiv.

KK Zadar - KK Crvena zvezda Meč koji Zvezda sebi više ne sme da dozvoli Foto: aba-liga.com/Zadar/Zvonko Kucelin

Kakva je novija istorija ABA lige?

Primera radi, prošle godine je Zvezda ligaški deo završila sa 21-1, a Partizan je u plej-of ušao uz učinak 14-8, ispod crte su bili Mega Bemaks i FMP sa 10-12.

U sezoni 2017-18, situacija je bila slična. Crveno-beli su sa 19-3 zauzeli vrh, Budućnost i Cedevita su došli do 17-5, a Mornar je u plej-of ušao sa 14-8, dok je Partzian sa 11-11 ostao ispod crte.

Godinu dana ranije, u ciklusu 2016-17, igralo se  sa dva kluba više nego sada, ali je Zvezda i tada dominirala sa 25-1, druga je bila Cedevita sa 20-6, treći Partizan sa 19-7, dok je Budućnost sa 18-8 overila nokaut fazu takmičenja, sledeća je bila Igokea sa 13-13.

Dragan Šakota Težak zadatak pred Šakotom Foto: Marko Jovanović

U sezoni 2015-16, Budućnost je bila prva sa 23-3, Zvezda je došla do 20-6, Cedevita do 19-7, a Mega Leks je imao 17-9. Partizan je u ovoj sezoni bio peti, ali sa negativnim učinkkom sa 12-14.

Čak i u prethodnoj godini, 2014-15, četvrtoplasirani tim nije imao više od osam poraza, bio je to Partizan sa 18-8, koliko je imala i Cedevita, Budućnost je bila ispred sa 19-7, Zvezda na vrhu sa 24-2.

U čuvenoj sezoni 2013-14, u kojoj je Cibona senzacionalno pokorila Jadran, zagrebačka ekipa je bila iznad crte plej-ofa sa 17-9. Partizan je bio drugi sa 18-8, Cedevita ispred sa 19-7, a Crvena zvezda na vrhu sa 22-4.

Godinu dana ranije, senzacionalne uspehe zabeležila je Igokea, bila je prva sa 20-6, pratili su je Crvena zvezda (18-8), Radnički (17-9) i Partizan (16-10), ispred Budućnosti sa istim učinkom, ali je međusobni skor odlučio o završnici.

Kori Valden Derbi će biti najveći ispit Foto: Marko Jovanović

Kakav je raspored Zvezde do kraja?

Malo ko je mogao da očekuje da će Zvezda posle 11 kola imati učinak 6-5. To se dogodilo, fenjeraški Zadar je naneo težak udarac Šakotinoj ekipi, pa je jasno da Zvezda nema još mnogo prava na luksuz sa kiksevima.

Već u 12. kolu, 23. decembra će Zvezda gostovati Primorskoj, u narednom kolu će 30. decembra igrati u Podgorici protiv Budućnosti.

U Beograd dolazi Krka 6. januara, pa Zvezda gostuje Mega Bemaksu sedam dana kasnije, da bi u 16. kolu rival bila Cibona u Beogradu 20. januara.

Igokea čeka Zvezdu 27. januara, zatim sledi večiti derbi protiv Partizana, crveno-beli su formalni domaćin 3. februara.

Lorenco Braun, Zvezda Primorska Primorska je već Zvezdu šokirala u ABA Superkupu Foto: ABAliga/Crvena zvezda mts

U Baru protiv Mornara, Šakotin tim će igrati 10. 2, pa će onda dočekati Cedevitu Olimpiju 1. marta. Za kraj, Zvezda gostuje FMP-u 9. marta, pa čeka Zadar 16. marta.

Neće biti lako već na gostovanjima Primorskoj i Budućnosti, a treba imati u vidu i da će raspored uz evroligaške mečeve biti dodatno otežan.

Zvezdi će od olakšavajućih okolnosti rasporeda biti to što čeka Efes u Beogradu 31. januara, pa ima više vremena da se spremi za utakmicu protiv Partizana 3. februara - dva dana kasnije će opet igrati u Beogradu, protiv Panatinaikosa.

Video: Katastrofa u Zadru, Faje promašio Zvezdin napad za pobedu

(B. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PAOK

    16. decembar 2019 | 20:54

    Zvezda ne postoji, imamo samo dva fmp-a, prvi i drugi. Ovaj drugi sam sebe, zbog socijalnog mira, zove zvezda. Sto rece njihov vlasnik: "Niko ne moze da zabrani FMP-u da se zove kako hoce". Sve jasno.

  • Pfc

    16. decembar 2019 | 20:54

    Hahah pa vi i dalje mislite da Zvezda moze do Fajnal Fora??? Gotovo je sa Drzavnim projektom i u Kosarci i Fudbalu, nemoze do Veka da namestate. Sad gubite i od poslednjeg na tabeli kad nemate svoje sudije. A u fudbalu je Derbi pokazao kakvo je stanje izmedju 2 kluba. Prate strani mediji i tekako, nebi Monaco dao preko 10 miliona za Pavlovica

  • Rola

    16. decembar 2019 | 21:44

    Ako FMP-2 nema više prava na kiks onda po uzoru na Zvezdu u fudbalu sredite da sudije moraju svirati tehničku protivniku za svaki pogled ili dodir. Kako vas nije sramota da gurate taj propali državni projekat,prava je sreća što se ne pitaju samo funkcioneri iz Srbije inače Ćovićevi FMP-i igrali bi stalno u finalu ABA lige. Dzaba vam novci džaba duhovi i Čovići ove godone vam niko nesme pomoći jer bliže se izbori niko nesme da rizikuje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA