≫ 

Šta Štimac donosi Crvenoj zvezdi? Energija, borbenost, iskustvo!

Novi centar crveno-belih može da bude veliko pojačanje

  • 54

Vladimir Štimac (32,210 cm) po treći put u Crvenoj zvezdi! Srpski centar je već u Beogradu, prošao je preglede i trebalo bi da potpiše ugovor sa crveno-belima pošto mu je istekao ugovor sa Fenerbahčeom.

Inače, ovo će mu biti treći angažman u Zvezdi. Štimac je od 2008-2010. bio na Malom Kalemegdanu, potom i u evroligaškoj sezoni Zvezde 2015-2016. u sastavu moćne ekipe Dejana Radonjića.

Tokom bogate karijere, igrao je za Žalgiris, Ventspils, Crvenu zvezdu, Nimburk, turski Olin, Banvit, Unikahu, Bajern i Estudijantes".

Ovoga puta stiže sa malo više iskustva, jer je u međuvremenu sa Srbijom osvojio srebro na Olimpijskim igrama 2016. i Eurobasketu 2017. Štimac će biti treći centar tima uz Kuzmića i Odža, pa nema sumnje da će uz dolazak Jagodića Kuridže kao četvorke, doći do odlazaka iz tima nekog igrača na poziciji krilnog centra.

VLADIMIR STIMAC Foto: MN Press

Ali, bez obzira na to, treba analizirati šta Vladimir Štimac donosi Zvezdi u nastavku sezone, gde su najbitnije utakmice u ABA ligi. Štimac za razliku od 2015/16 ovoga puta dolazi iskusniji za igranje velikih takmičenja kao što su OI i Eurobasket, Evrokup i Evroliga.

Energija

Štimac je veoma energičan igrač, ne voli da gubi i igra uvek na maksimalnom nivou što navijači posebno cene, bodri druge saigrače i pomaže im da budu bolji. Osim toga, fenomenalan je kao čovek i za svlačionicu, što znači da nikada ne pravi probleme i može da se uklopi u svaku grupu.

RED STAR Foto: MN Press

Takođe, iskustvo i kvalitet u bitnim mečevima, poput finala ABA lige 2015/16 protiv Cedevite , Vladimir Štimac je bio ključni čovek u trijumfu u Zagrebu sa 17 poena (šut iz igre 7/10) i šest skokova i pružio partiju koja će se dugo pamtiti. Nedavno je isto uradio i Fenerbahču u Evroligi kada je ušao kao džoker i pomogao ekipi da pobedi Asvel. Za 23 minuta je ubacio 21 poena uz osam skokova.

Borbenost

Ako bi se dodeljivale nagrade na kraju sezone u ABA ligi za najborbenijeg igrača, Štimac bi sigurno bio u najužoj konkurenciji.

Kad god je na terenu baca se za svaku loptu, gine u odbrani, podiže navijače svojim zakucavanjima. Kad nije u igri, retko kada ćete videti da sedi mirno na klupi i gleda. On skače na svaki koš svoje ekipe, dobacuje, bodri saigrače celu utakmicu.

KK Crvena zvezda - KK Partizan, Vladimir Štimac Foto: Marko Todorović

Iskustvo i kvalitet

Nema sumnje da Vladimir Štimac ima kvalitet koji je potreban Zvezdi pogotovo u ABA ligi. Igrajući u jakim ligama proteklih godina stekao je i dovoljno iskustva.

Igrajući Evroligu sa Efesom 2017/18 je imao i najbolju sezonu u ovom takmičenju sa 9,4 poena po meču i 5,8 skokova. U Bešiktašu je u turskoj ligi u sezoni 2016/17 imao 12,8 poena i 9,2 skoka za 24 minuta u igri.

Prošle sezone je igrao za Turk Telekom iz Ankare i u Evrokupu je imao odličnu statistiku 15,4 poena, 7,1 skok po meču. Podsetimo, Partizanu je u Beogradu dao 21 poen..

KK Partizan Foto: MN Press

Zvezda mora da se podigne u ABA ligi i u narednih 10 utakmica obezbedi plej- of. Trenutno su na 6. mestu sa skorom 7-5 i dve pobede im beže rivali iz vrha Budućnost, Cedevita Olimpija i Partizan.

Odličan je u skoku u napadu, gde ume da pokupi takozvane "otpatke" i ubaci ih u koš. Sjajan je u pik en rol igri sa nižim igračem u kombinaciji, a pogotovo igra leđima košu gde ume da iskreira poen, ili da vrati povratnu loptu na šut spolja.

Video: Štimac i Nedović dobili ovacije delija u Pioniru, aplaudirao i Milan Kalinić

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • AHAB

    24. decembar 2019 | 22:56

    SAMO TI MAJSTORE, DONESI ONU ENERGIJU,KOJA POKREĆE,PA TAMAN I MAŠIO KOŠ....POKRENI USPAVANU EKIPU,OVI SU U NEKOM NEOBJAŠNJIVOM DOWNu.....U TURSKOJ SI KIDAO GDE GOD SI IGRAO, SEM U OVOJ NAJGOROJ EKIPI U EVROLIGI ( ŽEX TEAM )....

  • Vd

    24. decembar 2019 | 18:56

    Niste svesni koliko ce dobro Stime igrati !!

  • Geras

    24. decembar 2019 | 22:19

    Stimac ako čitaš komentare u telegrafu... Vidiš ovi komentari ispod koji te olajavaju....e pa to su ljudi koji verovatno sede u svojim foteljama nemaju posla, po ceo dan gledaju kvizove i misle da su najpametniji....igraj ti kralju za nas zvezdase ti nam trebaš pusti njih....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA