≫ 

Očajna košarka u Kazanju, ali velika pobeda Zvezde: Beron i Braun jedini pogađali!

Sedmi trijumf

KK Crvena zvezda - KK Olimpijakos Foto: Marko Jovanović

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Zenit iz Sankt Peterburga u utakmici 16. kola Evrolige u Kazanju 65:58.

Loša košarka, "sila promašaja" i izgubljenih lopti, obruči su bukvalno plakali posle šuteva na obe strane i bilo je na mahove pravo mučenje gledati tvrdu i neefikasnu košarku u Rusiji.

Zvezda je pitanje pobednika u takvom meču rešila tek u samom finišu kada je Džejms Gist pogodio uz faul za 60:54 na dva minuta pre kraja.

Zenitu nije pomoglo ni nekoliko veoma bitnih šuteva Ostina Holinsa koji je u i završnici dao trojku za -3, ispostaviće se nedovoljnu, jer je Bili Beron trojkom posle finte na pola minuta do kraja stavio tačku na meč.

Lorenco Braun i spomenuti Gist su tada profunkcionisali, pa je uz solidnu odbranu Zvezda uspela da sačuva prednost i dođe do sedme pobede u 16 mečeva.

Najefikasniji je kod pobednika bio Bili Beron sa 26 poena, Lorenco Braun je ubacio 18, uz devet skokova i šest asistencija. U Zenitu je Ostin Holins imao 14 poena, a Vil Tomas 11.

Lorenco Braun, Čarls Dženkins Foto: Marko Jovanović

Bili Beron je u prvu četvrtinu ušao maksimalno nabrijan. Dva dobra prodora, pa trojka posle finte su uz brojne promašaje Zenita nagoveštavale dobro prvo poluvreme za Zvezdu.

Međutim, Zenit je više svojih promašaja hvatao pod košem Zvezde i Endru Albisi je to kažnjavao bilo iz pika, bilo šutem za tri.

Kad se na to doda i činjenica da ruski tim tokom prve četvrtine redovno na trojke Zvezde odgovarao trojkama Albisija ili Ostina Holinsa, postaje jasno zašto je prva četvrtina bila prilično ujednačena.

Za nijansu je bila bolja Zvezda koja ju je i završila sa plusom od četiri poena.

Dragan Šakota, Ognjen Dobrić Foto: Marko Jovanović

Druga četvrtina je potpuno pripala Zenitu jer je počela dvema izgubljenim loptama Zvezde. Rusi su zahvaljujući Ponkrašovu ušli u seriju od 13:0 i poveli su 29:20.

Tek tada je Vladimir Štimac prekinuo seriju i agoniju svog tima, Zvezda je odgovorila serijom od šest poena, a razigrao se i Lorenco Braun.

Ostin Holins je pogodio tešku trojku uz faul, pa je Zenit održavao prednost do kraja poluvremena, ali je finiš druge četvrtine pripao Zvezdi, koja je na poluvreme otišla sa -3 jer je njen rival u Kazanju vodio sa 40:37.

Čarls Dženkins, Majkl Odžo, Bili Beron Foto: Marko Jovanović

Treća četvrtina je počela za Zvezdu kao i druga. Poenterskim postom od puna tri minuta. Tek dva poena su crveno-beli ubacili za punih pet minuta.

Zenit je već u prvom napadu četvrtine uhvatio dva ofanzivna skoka, ali kao i na početku utakmice, promašivao.

Zbog toga Rusi nisu mogli da se odlepe, igra je često seckana prekidima zbog faulova, prelaza preko pola, tri sekunde u reketu i izgubljenih lopti, pa je treća četvrtina protekla u vrlo lošoj košarci.

Beron je na četiri minuta pre kraja uspeo da dobrim prodorom vrati prednost svojoj ekipi, pa onda ponovi isto i trojkom za 46:44.

Branko Lazić Foto: Marko Jovanović

Ponekad se sticao utisak da u Zvezdi igraju tokom treće četvrtine samo dvojica igrača, Beron u napadu i Gist fantastično u odbrani.

Dobro je zatvarao reket, utanjio broj ofanzivnih skokova rivala i Zvezda je posle 30 minuta vodila 51:47.

Treća četvrtina se samo prelila u četvrtu. Na potpuno identičan način, Zvezda ništa u napadu nije mogla da rešava u svoju korist i tako je bilo puna četiri minuta.

Tek posle četiri i po se poenterski malo otvorilo na obe strane, s tim što je Zvezda bolje igrala odbranu, a Zenit se ispucavao spolja i na kraju i izgubio.

Zvezda je sedmim trijumfom u evroligaškoj sezoni stigla do destog mesta na tabeli Evrolige sa skorom 7-9, dok je Zenit na 17. mestu sa četiri pobede i 12 poraza.

Naredni meč crveno-beli igraju protiv Budućnosti u Podgorici za tri dana u okviru 13. kola ABA lige. Taj meč je na programu od 18 sati.

Četvrta četvrtina:

KK Crvena zvezda - KK Baskonija Foto: Marko Jovanović

40. minut - Dvojka Brauna, pa pogodak Vila Tomasa sa linije penala (62:58). Beron trojkom stavlja tačku na meč - 65:58 i pobeda Zvezde!

39. minut - Poeni Gista uz faul - 60:54! Trojkom odgovara Holins - 60:57 za Zvezdu.

38. minut - Pogađa Lorenco Braun, trojka Holinsa (55:54). Lepa kombinacija Brauna za Štimca kroz pik i polaganje centra Zvezde - 57:54.

37. minut - Renfro promašuje ceo obruč, Zvezda gubi loptu, a Holins sa linije penala ponovo ubacuje poene - 53:51 za Zvezdu.

36. minut - Gist skače u odbrani, gube loptu Braun i Davidovac, novi promašaj Zenita...

35. minut - Konačno pogađa Lorenco Braun, Zenit nastavlja da promašuje trojke - 53:49 za Zvezdu!

34. minut - Novi promašen zicer Štimca, Zvezda bez poena puna četiri minuta!

33. minut - Čović umalo pogađa trojku iz skoka u stranu i od table. Davidovac nije uhvatio tu loptu iako je bio pod košem.

32. minut - Nerezonski šut Albisija preko ruke, Štimac je promašio zicer, a Zvezda opet u sušnom periodu.

31. minut - Jagodić-Kuridža gubi loptu, prolazi vreme u prvom napadu Zvezde. Igrala je lopta po obruču posle horoga Ajversona i na kraju ušla - 51:49 za Zvezdu.

Treća četvrtina:

Čarls Dženkins, Džejms Gist Foto: Marko Jovanović

30. minut - Trojka Voronova, pa koš Berona od table posle asistencije Čovića. Blokadu upisuje i Jagodić-Kuridža - 51:47 na kraju treće za Zvezdu.

29. minut - Trojka Čovića, Zvezda vodi 49:44.

28. minut - Jagodić-Kuridža ne pogađa, Gist, blokira Voronova.

27. minut - Mateuš Ponitka fauliran u trku, dva penala i dva poena za njega (44:43 Zenit). Trojka Berona posle istrčavanja iz Gistovog bloka! Zvezda opet vodi 46:44!

26. minut - Faul u napadu za Zvezdu, Albisi neprecizan na trojci. Gist je malo zaključao svoj reket u prethodnim minutima. Beron prodire kroz dvojicu, ide do koša i vraća prednost Zvezdi - 43:42.

25. minut - Zvezda stegla odbranu, Lazić borben spolja, skida lopte i unutra, Simanić u problemu sa faulovima. Gist kupi Braunov promašaj - 42:41 za Zenit.

24. minut - Čist faul pod košem na Simaniću nije sankcionisan, ali je činjenica da Zvezda ulazi u sve teže šuteve. Beronu jeste sviran faul, pa je on sa linije bacanja smanjio prednost rivala - 42:39.

23. minut - Bili Beron ne daje trojku, ali srećom ni Voronov. Bili je fauliran u narednom napadu Zvezde, a srpski tim gubi još jednu loptu.

22. minut - Po nekoliko loših napada na obe strane, Zvezda još jednom dva minuta bez poena.

21. minut - Štimac hvata skok u napadu i dobija bananu. Jedan, pa drugi promašaj za tri, na kraju tri ofanzivna skoka u jednom napadu i zakucavanje Ajona za 42:37.

Druga četvrtina:

KK Crvena zvezda - KK Olimpijakos Foto: Marko Jovanović

20. minut - Odskočila je lopta od prvog obruča, ali se vratila u njega pa Branko Lazić upisuje novu trojku za Zvezdu (38:34). Beron daje jedan od dva penala (38:35), a Dženkins odguruje Koltona Ajversona i pravi faul. Ajverson pogađa oba bacanja, a Lorenco Braun završava poluvreme teškim šutem sa jedne noge - 40:37 za Zenit.

19. minut - Ponkrašov pod faulom, Beron daje trojku, ali je Ponkrašov vraća odmah kao i nekoliko puta do sada u prvom poluvremenu - 38:31.

18. minut - Vil Tomas se okreće i pogađa poludistancu preko ruke (35:26), Lorenco Braun prekida ovaj nalet Zenita - 35:28 za Ruse.

17. minut - Au kakva trojka Holinsa! Drugi put pogađa spolja, ovog puta uz faul Dženkinsa - 33:26 za Zenit.

16. minut - Lorenco Braun se bori pod košem protivnika i poentira, Gist iz okreta precizan na teškom šutu - 29:26 za Zenit, ali Zvezda u seriji 6:0.

15. minut - Konačno se prekida serija Rusa, Štimac pod košem poentira - 29:22 za Zenit.

14. minut - Dženkins promašuje, Štimac hvata loptu pod košem Zenita, pa i on promašuje. Ajon pogađa i nastavlja seriju 13:0 - Zenit vodi 29:20.

13. minut - Dva promašena napada Zvezde, Davidovac gubi novu loptu, a Ponkrašov daje trojku - 27:20 za Zenit.

12. minut - Ponitka pravi faul nad Jagodić-Kuridžom. Zvezda potom iz kretnje pravi grešku i faul u napadu. Ponkrašov ostaje sam posle viška na krilu i pogađa dugu dvojku - 24:20 za Zenit.

11. minut - Ajon prolazi na drugi obruč i dobija faul, pogađa oba slobodna bacanja. Čović zatim gubi loptu, a Holins poentira iz prodora, da bi zatim i Jagodić-Kuridža izgubio loptu, a Mateuš Ponitka to kaznio dvojkom za 22:20 u korist Zenita.

Prva četvrtina:

KK Crvena zvezda - KK Olimpijakos Foto: Marko Jovanović

10. minut - Lorenco Braun postiže šesti poen pod košem iz okreta - 20:16, koliko ostaje na kraju četvrtine.

9. minut - Beron ubacuje deseti poen i novu trojku, uzvraća odmah Ostin Holins - 18:16 za srpski tim.

8. minut - Lorenco Braun forsira u prodoru i promašuje ali pored trojice hvata ofanzivni skok i ispravlja se (15:11). Na drugoj strani Vil Tomas opet poentira sa linije penala - 15:13 za Zvezdu.

7. minut - Vil Tomas zakucava uz faul Simanića i poravnava rezultat (11:11). Vrlo brzo prima loptu u reketu Štimac, orkeće se i pogađa za 13:11 u korist Zvezde.

6. minut -  Štimac se po prvi put vratio na parket od dolaska u Zvezdu, Lazić flouterom vraća tri poena prednosti svom timu - 11:8.

KK Crvena zvezda - KK Olimpijakos Foto: Marko Jovanović

5. minut - Dva promašaja Albisija za tri poena, loše je što Zenit lako dolazi do ofanzivnih skokova.

4. minut - Lepa akcija Albisija i dodavanje za Koltona Ajversona iza leđa, pa zakucavanje. Beron pogađa trojku posle finte, Albisi uz sreću dolazi do ofanzivnog skoka i trojke posle er bola - 9:8 za Zvezdu.

3. minut - Novi prodor sa leev na desnu stranu Bilija Berona, serija Zvezde je 6:0 a vođstvo - 6:3.

2. minut - Dva dobra napada Zvezde, prvo munjevito utrčavanje Berona kroz sredinu i polaganje, a onda i poeni Simanića za prvo vođstvo Zvezde - 4:3.

1. minut - Zvezda ne koristi prvi napad, Voronov ubacuje trojku za Zenit koji vodi 3:0.

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nixon

    27. decembar 2019 | 19:50

    Krcaj Zvezdo u inat klošarčićima i sitnim propalim grobarčićima!!!! Samo udriiiii, insitucijooo naše košarke!!!!

  • nscz

    27. decembar 2019 | 20:24

    Zvezda dobije u EL vi imate jedan clanak o tome. Partizai pobedi u kupu S. Cukteras vi imate bar 7-8 naslova. Naravno nebitnih

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆🏀🏀🏀

    27. decembar 2019 | 20:18

    Штета за оне две изгубљене у продужетку, сад би били у врху овако јаке ЕЛ. Онда се не би јављали навијачи клубића који сања ЕЛ

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA