• 0

Sedeo sam sa đavolom: Ovako je legendarni Bora Stanković sa Sternom "pomirio" NBA i evropsku košarku

Stern i Stanković su tokom godina saradnje uspeli da unaprede košarku kao igru i približe je svakom delu sveta

  • 0

Bivši komesar NBA lige Dejvid Stern preminuo je u 77. godini posle izliva krvi na mozgu, a vest o njegov smrti potresla je košarkašku javnost koja se priseća svega što je on uradio za igru pod obručima. 

Ono što je zanimljivo je i to da je upravo Stern sa srpskim košarkaškim radnikom Borom Stankovićem uticao na "pomirenje" NBA i FIBA i približavanje američke košarke ostatku sveta.

David Stern, Dejvid

Foto: Tanjug/AP

Tako je svojevremeno Stern objasnio kako je sa legendarnim Borom doveo Drim tim na Olimpijske igre 1992. godine.

- Bora i ja smo se sastali u kancelariji mog zamenika Rasa Granika. On mi je predložio da razmislimo o mogućnosti da NBA igrači nastupe na Olimpijskim igrama. Rekao je da je neprirodno da FIBA ima pod jurisdikcijom ceo košarkaški svet, osim 350 igrača iz SAD, odnosno NBA lige - govorio je Štern i dodao: 

- Američki mediji su bili neprijateljski nastrojeni prema celoj ideji. Govorili su da ne treba to da radimo jer svet nikada neće biti dobar kao Amerika. Mi smo videli potvrdu Borine genijalne ideje kroz naredne godine, a recimo na Olimpijskim igrama u Riju 2016. smo imali 54 bivša i tadašnja NBA igrača u 12 ekipa. To najbolje opisuje koliko se košarka promenila i koliko je moj prijatelj Bora bio veliki vizionar - govorio je Štern.

Bora Stanković

Foto: MN Press

Bora Stanković

Foto: MN Press

Sa druge strane, Bora Stanković je svojevremeno za Politiku, čuvene konferencijeiz 1984. godine kada je upravo Stern došao na mesto komesara, a koja je održana u Milanu. Tada su stvoreni temelji za "pomirenje" i priblićavanje NBA košarka sa onom u ostatku sveta.

- Posle toga je bila pres-konferencija na kojoj sam dao čuvenu izjavu da sam veoma ponosan što sedim pored gospodina Šterna zato što su profesionalni košarkaši i njihovi zvaničnici od međunarodne olimpijske porodice, od olimpijskih ljudi, smatrani za zlo. I da ja upravo sedim za istim stolom s đavolom, s namerom da nađemo najbolji put za dalji razvitak košarkaškog sporta u svetu - naveo je tada Stanković.

I dalje se priča o neodigranom meču protiv Budućnosti, a Zvezda već večeras (19.00) igra vrlo važan meč s Bajernom Dejana Radonjića u Evroligi. Pobeda bi mogla da je približi TOP 8 fazi, a kvota na keca je 1,60. Dvojka na Bavarce je 2,55. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Zvezda - Bajern.

Večeras (20.00) se u Atini igra derbi posrnulih giganata Olimpijakosa i Fenerbahčea.  I jedni i drugi su u donjem delu tabele Evrolige, što nije uobičajeno, a večeras je kec 1,90, dok je dvojka 2,05. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Olimpijakos - Fenerbahče.

David Stern, Dejvid

Foto: Tanjug/AP

David Stern, Dejvid

Foto: Tanjug/AP

David Stern, Dejvid

Foto: Tanjug/AP

David Stern, Dejvid

Foto: Tanjug/AP

David Stern, Dejvid

Foto: Tanjug/AP

David Stern, Dejvid

Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima