≫ 

Maestralna Zvezda se posle -21 "vratila iz mrtvih": Kevin Panter u zadnjoj sekundi uništio Asvel

Potpuno neverovatan meč odigrali su crveno-beli na krilima raspoloženih Štimca, Pantera i Brauna

Kevin Panter Foto: Marko Jovanović

Košarkaši Crvene zvezde  savladali su Asvel 83:80 u meču 18. kola Evrolige odigranom u Lionu, i to, posle trojke Kevina Pantera u poslednjoj sekundi, kao i maestralne 3. četvrtine u kojoj su nadoknadili 20 poena razlike rivala. 

Crveno-beli su odigrali jedan od najneverovatnijih mečeva ove sezone u kojem su prešli put od očaja do sjaja i posle "nokdauna" i -21, uspeli da zabeleže četvrtu pobedu u nizu u najjačem košarkaškom takmičenju Evrope. Presudna je bila treća deonica, koju su crveno-beli dobili sa 34: 16 i tako anulirali prednost francuskog tima sa početka meča. Posebno se istakao srpski košarkaš Vladimir Štimac koji je upisao bitne blokade, kao i jednu trojku i ukupno 22 poena, kao i Kevin Panter trojkama u presudnim momentima meča. 

Ipak, sam start meča nije nagoveštavao trijumf Zvezde. Francuski tim je u prvim minutima iznenadio crveno-bele agresivnom odbranom, koja je rezultovala poenima u napadu za početnu seriju od 9:0. Sa druge strane Zvezda nije nalazila način da zaustavi nalet rivala i probije odbranu, pa je već posle dva minuta imala dvocifreni zaostatak od -11.

Do kraja prve deonice ništa se bitnije nije menjalo. Asvel je pogađao, dok je Zvezda preko individualnih akcija Štimca i Lorenca Braunauspela da upiše poene iz igre. Ipak, morali su da jure -17, jer je Asvel vodio 30:17.

Do poluvremena, Zvezda je koliko-toliko stabilizovala igru. Mini seriju i poene Štimca, kojima je razlika smanjena na -13, sa početka četvrtine, crveno-beli nisu uspeli da dodatno materijalizuju. Umesto toga, Asvel je igrao svoju igru i sačuvao ubedljivu prednost stečenu u prvoj četvrtini. Zanimljivo, i pored solidnih deset minuta, izostala je agresivnija igra Zvezde, koja je prvi faul napravila tek u 7 minutu ovog perioda. Tako je Asvel na odmor otišao sa 49:30.

U nastavku usledila je furiozna četvrtina Zvezde, koja je otvorila ovaj period sa 13:3. Lorenco Braun je delio lopte "kao na tacni", a njegovi saigrači su poenima topili veliku prednost Asvela. Posebno je raspoložen bio Dejan Davidovac koji je trojkom dodatno pokrenuo svoj tim. Ipak, sredinom deonice povredio se Lorenco Braun, ali ni to nije omelo Zvezdu da smanji razliku poenima Dobrića na svega -3. Usledila je još bolja igra celog tima, a tačku na ovaj period stavio je Kevin Panter trojkom sa zvukom sirene kojom je potpuno anulirao zaostatak i sveo prednost Asvela na samo jedan poen.

Do kraja crveno-beli su nastavili sa odličnom igrom. Vrlo brzo Jovanović je atraktivno zakucao za 66:66 i izjednačenje, da bi na 5 minuta do kraja susreta Zvezda došla do prvog vođstva na meču 74:72. Asvel nije uspevao da uhvati ritam iz prvog poluvremena, a sa druge strane raspoloženi Panter upisuje svoj petnaesti poen, da bi glavnu reč na kraju preuzeo Vladimir Štimac. Srpski košarkaš je na tri minuta do kraj ameča prvo sa dve vezane blokada zaustavio rivala, da bi u narednom napadu postigao trojku, posle koje je klupa Asvela dobila i tehničku grešku.

Bio je to možda i presudni momenat meča, jer je Zvezda došla do 79:73, a prednost je uspela da sačuva. Naime, Asvel je na 15 sekundi do kraja uspeo da izjednači, ali je Kevin Panter u zadnjem napadu "trošio vreme", a onda postigao trojku na sekund pre kraja meča za četvrti vezani trijumf crveno-belih.

Vladimir Štimac je odigrao odličnu utakmicu, bez promašaja iz igre. Zaustavio se na 21 poenu (8/8 za dva, 1/1 za tri, 2/6 slobodna bacanja), uz jedan skok i dve asistencije. Sjajan je bio i Panter sa 18 poena, od čega je većinu postigao u drugom poluvremenu, a Lorenco Braun je upisao 13 poena i sedam asistencija.

Kod domaćih, Adrijen Pejn 17 poena, a Maledon je upisao 13.

Evroliga, 18. kolo:

Alba – Makabi 88:95

Milano – PAO 96:87

Baskonija – Fenerbahče 65:79

Real Madrid – Žalgiris 88:82

petak:

Himki – Zenit 81:83

Bajern – CSKA 77:84

ASVEL – Crvena zvezda 80:83

Barselona – Efes 82:86

Valensija – Olimpijakos 91:93

Standings provided by Sofascore LiveScore

Video: Totalna igra nerava i koš u poslednjoj sekundi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvezda

    10. januar 2020 | 22:39

    Gde si grobarko ,javi seeeeee

  • Гидри

    10. januar 2020 | 23:04

    Штимара, а? Где су пљувачи по овом сјајном момку огромног срца... Једно велико браво за њега и све остале момке.

  • draz79

    10. januar 2020 | 22:39

    Stimaraaa! ; )

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA