≫ 

Kako je Kobi uz pomoć Divca postao legenda košarke: Priča o trejdu koji je promeno istoriju NBA lige

Košarkaška sudbina bila je neverovatno isprepletana kada su u pitanju Divac i Brajant

  • 0

Svet je u šoku posle strašne vesti o pogibiji Kobija Brajanta i njegove trinaestogodišnje ćerke Điane Marije, koji nisu preživeli pad helikoptera. Kobi je bio jedna od najvećih legendi u istoriji košarke, igrač koji je postao idol ljudima širom sveta i koji je pomerao granice ovog sporta.

Bio je pravi ambasador sporta, primer sportiste i porodičnog čoveka. Tokom čitave karijere bio je veran jednom klubu - Los Anđeles Lejkersima i jedini je igrač u istoriji NBA lige, čija su dva dresa povučena pod svodove dvorane.

Zanimljiva je i igra sudbine koja je odredila da Brajant košarkašku istoriju piše upravo u dresu "Jezeraša" u Stejpls centru. Za to zasluge snosi i Vlade Divac, koji je bio u Lejkersima pred dolazak Kobija Brajanta.

Naime, Lejkersi i Šarlot su 1996. godine dogovorili trejd, da Divac ode u redove Šarlota, a da Lejkersi dobiju 13. pika na draftu iz te godine - Kobija Brajanta.

Šarlot je procenio da je to dobar posao za njih, jer je Divac u Lejkersima ostavio dubok trag u Los Anđelesu, bio je sjajan u oba pravca, a Šarlotu je defanziva bila preko potrebna.

Ispostavilo se da su napravili jedan od najgorih poslova u istoriji NBA.

Divac je bio šokiran trejdom, ali znajući da je u čitav posao bio uključen Džeri Vest, znao je da je Brajant nešto posebno. Vest je pratio Brajanta na treninzima pred draft i kada je video šta sve ume, rekao je ljudima da je to najbolji individualni trening koji je ikada gledao. Tada je napravio pakleni plan.

Jazz Lakers Basketball Kobi Brajant je otišao u legendu; Foto: Tanjug/Ap

- Ako te trejduju za Kobija Brajanta, to znači da nisi toliko loš - našalio se Divac na pitanje o legendarnom trejdu, a zatim opisao kako je izgledao čitav posao u koji nije bio uključen.

- Nisu mi rekli šta se dešava. Zapravo, rekli su mi jedog dana da su napravili dogovor. Nije mi se svidelo to. Moja filozofija je da igram košarku zbog zabave. Da ideš negde samo zatp što neko kaže da ideš tamo, to mi se nije svidelo. Razmišljao sam da se povučem tada - otkrio je Divac.

Vlade Divac Vlade Divac; Foto: Tanjug/AP

- U tom trenutku nisam znao mnogo o Brajantu, znao sam samo njegovog oca Džoa, koji je igrao u Evropi. Ali, kada Džeri Vest napravi posao, znate da će se nešto dogoditi. Osećao sam se loše, ali znajući da je Džeri Vest umešan, on je znao šta će se dogoditi. Bio sam siguran da će taj klinac imati sjajnu karijeru - rekao je Divac.

Ostalo je istorija...

Kobi je nadmašio sva očekivanja i postao jedan od najećih ikada, ne samo u košarci, nego i u sportu.

Pet puta je osvajao NBA prsten, dva puta je bio MVP NBA finala, jednom MVP lige, 11 puta OL-star, dva puta najbolji strelac, uz još pregršt individualnih priznanja i oborenih rekorda.

Video: Jeziv prizor s lica mesta: U ovom helikopteru poginuo je Kobi Brajant sa ćerkom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA