Pobeda Jokića i Lebrona! Strašne odbrane, čelendži, nervoza i drama kakva se ne viđa ni u plej-ofu!

Utakmica koja će se pamtiti rešena je na poen

  • 4

Košarkaši tima Lebrona Džejmsa pobedili su tim Janisa Adetokumba sa 157:155 na 69. Ol-star vikendu NBA lige u Čikagu, u najboljoj završnici meča svih zvezda mnogo godina unazad!

Meč je rešen posle neverovatne drame u četvrtoj četvrtini, faulom Kajla Laurija na Entoniju Dejvisu u Ol-star utakmici kojoj je novi format doneo nestvarne rezultate i takmičarski naboj kakav se retko viđa.

Dejvis je promašio prvo od dva bacanja posle čelendža i potvrđenog faula za Laurija, pogodio je drugo i njegov tim je stigao do potrebnih 157 poena pre tima Janisa. Posle ležerne tri četvrtine, četvrta je bila melem za oči.

Tada se probudila želja kod svih na meču, Janis Adetokumbo je rampama na Lebronu Džejmsu iznervirao "Kralja", koji je krenuo da napada, terao je svoje saigrače da pritisnu protivnika što jače, a na kraju su viđene i svađe na terenu i negodovanje kod sudija zbog odluka, žestoke odbrane, brdo faulova, čak i čelendži...

Ukratko, sve ono što godinama nije krasilo Ol-star! Koliko je, vremenski neograničena četvrta deonica, bila dobra pokazuje i to da su u njoj viđena samo tri zakucavanja, naspram čak 49 u prethodne tri. To je bio jasan pokazatelj koliko su oba tima želela pobedu.

Kavaj Lenard je na kraju postao prvi igrač koji je poneo MVP priznanje sa imenom Kobija Brajanta na trofeju, a ljudi koji su plaćali po 500 i više dolara za kartu ostali su oduševljeni.

Nikola Jokić je odigrao ukupno 12 minuta za Lebronov tim i upisao pet poena i dva skoka uz jednu asistenciju.

Lenard je bio najbolji u istoj ekipi sa 30 poena i osam trojki, ali je jedan od najzaslužnijih za pobedu bio i Kris Pol koji je "grizao" u poslednjoj četvrtini i na kraju postigao 23 poena.

Isto toliko je imao i Lebron Džejms, dok je Entoni Dejvis završio sa 20. Pol je svom skoru dodao i šest asistencija.

U Janisovoj ekipi je upravo Adetokumbo  imao 25 poena i 11 skokova, pratio ga je Kemba Voker sa 23 poena, 22 Džoel Embid, a 21 Rudi Gober.

Prva četvrtina pripala je timu Lebrona Džejmsa i to prilično ubedljivo. Početak meča je obeležilo "napucavanje" Janisa Adetokumba i Kavaja Lenarda.

Janis je krenuo kapitenski u svojoj ekipi i odmah na obruč rivala, dok je Lenard bio raspoložen da mrežicu cepa izdaleka.

Tako je već posle nekoliko minuta uz par kvalitetnih odbrana bilo 30:22 za tim Nikole Jokića i Lebrona Džejmsa.

Somborac je ušao u igru tri minuta od početka meča i odmah je upisao ukradenu loptu, poveo je kontru u kojoj je Luka Dončić bacio sjajan alej-up za Bena Simonsa, a ovaj "polomio" obruč.

Jokić je potom probao da pogodi trojku i promašio je, ali su to brzom igrom nadoknađivali njegovi saigrači koji su zahvaljujući Simonsu posle osam minuta imali prednost 39:24.

NBA All Star Game Basketball Foto: Tanjug/AP

Zadržali su je do kraja perioda i pobedili 53:41, a Jokić je do kraja upisao lep alej-up kada je asistirao "letećem" Benu Simonsu.

Druga četvrtina je bila obrnuta. Adetokumbo je nastavio da dominira, ali je bolje krenuo i njegov tim celokupno. Nekoliko dobrih odbrana i dve blokade Rudija Gobera, bilo je vrlo jasno da Grk i društvo hoće odmah da se revanširaju Lebronu, Jokiću i ostalima.

I uspevali su u tome uprkos rafalnoj paljbi Kavaja Lenarda za tri poena. Kavaj je bio raspoložen za igru, ali nije mogao da parira Treju Jangu i ostalima pa je Jang sa zvukom sirene overio pobedu Janisa u drugoj deonici šutem sa pola terena - 51:30.

NBA All Star Game Basketball Foto: Tanjug/AP

Devin Buker je prethodno fantastično zakucao putbek, a Jang je proturio loptu kroz noge Hardenu i tako se poigrao sa njim.

Treća četvrtina je opet počela bolje po Adetokumbov tim. Po promašaj su upisala obojica kapitena za tri poena, ali je onda Embid uspeo da se prošeta do obruča Zapada, a Voker da ubaci trojku za 5:0.

Lenard je nastavio da pogađa, Lebron se malo više aktivirao, ali je tim Janis imao plus osam posle tri minuta igre.

Luka Dončić je pomogao povratak svog tima u igru sa dve vezane trojke, a onda je Lebron izveo jedan od najlepših poteza na meču.

NBA All Star Game Basketball Foto: Tanjug/AP

Dobio je loptu u kontri, izveo fintu iza leđa i lažirao dodavanje u ćošak, otišao do obruča i poentirao za 23:23. Od tog trenutka je njegova ekipa držala korak do dva poseda, a na parket se vratio i Nikola Jokić.

Već u prvom napadu se upisao u strelce laganim flouterom, da bi koji minut kasnije trećim šutem za tri pogodio prvu trojku za preokret tima Lebrona 40:39.

U međuvremenu je brutalno igrao Rudi Gober koga niko nije mogao (ili nije hteo) da zaustavi, pa je po volji prikucavao loptu u obruč Zapada.

Rasel Vestbruk je u jednom od poslednjih napada trećeg perioda fauliran i sa linije bacanja je pogodio jedan od dva penala, Gober je još jednom zakucao za 41:41, odnosno 133:124 za tim Janis posle tri deonice.

NBA All Star Game Basketball Foto: Tanjug/AP

S obzirom na to da je posle u trećoj četvrtini bilo nerešeno, 100.000 dolara iz ove četvrtine se prenosi u četvrtu koja će se igrati za 300.000 dolara i do 157 poena ukupno.

Do tih 157 poena nije bilo nimalo lako doći. Svi oni poeni koji su prolazili u prve tri četvrtine, sada su naprosto stali. Tim pre što je Janisov tim u startu bio skoro deset poena u prednosti.

Međutim, Pol je pogodio nekoliko bitnih šuteva, trojkom najpre primakao svoj tim na -5 posle asistencije u kontri za Vestbruka. Onda je dao novu trojku za 136:140 i dodatno primakao Lebronov tim.

NBA All Star Game Basketball Foto: Tanjug/AP

Trećim dalekometnim hicem je stigao do 141. poena svog sastava u trenutku dok je Janisova družina imala 144 i to je bio jasan nagoveštaj kakva će borba da se vodi do kraja.

A do kraja je viđeno više faulova, seckanja igre i nervoze specifične za NBA plej-of, nikako i za Ol-star. Tim Jokića i Lebrona je poravnao rezultat trojkom Hardena, a onda poveo kucanjem Dejvisa - 152:150.

Usledio je sijaset loših odluka na obe strane, a Lebronova ekipa je imala i nekoliko napada za pobedu koje nije iskoristila. Na kraju se odlučila za sigurnu varijantu, lopta je spuštena u reket za Dejvisa i tu je meč završen.

Četvrta četvrtina:

NBA All Star Game Basketball Foto: Tanjug/AP

- Dejvis fauliran, novi čelendž. Entoni promašuje prvo, pogađa drugo slobodno bacanje, meč je završen 157:155!

- Zakucava Lebron za 156:153, ekipa Nikole Jokića na poen do pobede! Ovo je bilo tek treće zakucavanje u četvrtoj četvrtini, dok ih je za prethodne tri bilo čak 49!

- Mrtva lopta, skok i šut Džejmsa sa pola terena, promašaj. Lauri dobija faul u napadu Hardena kod pogotka Brade za pobedu! Faul u napadu onda i na drugoj strani! Lauriju sviran!

NBA All Star Game Basketball Foto: Tanjug/AP

- Ponovo banana Janisa na Džejmsu, sudije su pokazale silaznu putanju a lopta je maltene u isto vreme dodirnula tablu kao i Janisovu ruku! Posle čelendža promenjena je odluka sudija, a Janis je i treći put upisao rampu u ovoj četvrtini.

- Sijakam pod faulom u reketu Zapada, ubacuje jedno od dva bacanja (154:153), ali Lenard  verovatno pod faulom ne ubacuje trojku za pobedu. Voker greši i gubi loptu.

- Čelendž na Ol-star utakmici! Frenk Vogel je tražio čelendž i Lebronov tim je dobio podbacivanje. Usledila je prava drama kada je Džejms promašio trojku, Lenard ukrao loptu Embidu, a onda Harden otišao na liniju penala - 154:152 za Jokića i Lebrona!

- Pogodak Lenarda, pa onda i alej up za Dejvisa - 152:150 za tim Lebrona. Embid pogađa iz okreta za novo izjednačenje 152:152.

- Opet Embid na liniji bacanja, Dejvis fantastičan na drugom obruču posle asistencije Lenarda za 148:148. Nižu se sada faulovi...

- Fauliran i Embid, poslednjih nekoliko minuta, poeni uglavnom idu sa linije bacanja sve do trojke Hardena - 146:146!

NBA All Star Game Basketball Foto: Tanjug/AP

- Dva penala za Lebrona posle faula Embida, Kralj oba puta precizan za 145:143 u korist Janisove ekipe.

- Postavio se Lauri Lenardu posle ukradene lopte Kandže i iznudio faul u napadu. Voker je promašio novu trojku a onda i zicer - 145:141 za Janisa posle slobodnog bacanja Embida.

NBA All Star Game Basketball Foto: Tanjug/AP

- Žestok duel Lebrona i Janisa, Džejms uzima loptu, a Harden promašuje dva slobodna bacanja pre svega toga.

- Kris Pol se podiže na trojku i pogađa! Džejms baca pas preko celog terena posle promašaja Vokera, Lauri je presekao taj pas - 144:141.

NBA All Star Game Basketball Foto: Tanjug/AP

- Nova banana Adetokumba! Zalepio je Dejvisa za tablu, ali se igrač Lejkersa dokopao lopte i ubacio je u koš 144:138 za Janisa.

- Blokada Janisa na Džejmsu! Kemba Voker pogađa preko Lenarda, koji se vratio u igru, a tim Janis deluje bliži pobedi - 144:136.

- Trojka Krisa Pola, pa faul nad Laurijem - 142:136 za Adetokumba.

- Vestbruk polovičan sa linije bacanja još jednom, velika borba u reketu Zapada gde Embid dobija faul posle ukradene lopte Janisa, a onda Voker daje trojku za 140:133 u korist Janisa.

- Dobra odbrana Lebronovog tima, kucanje Vestbruka, pa onda i jak prodor Vokera, pa trojka Krisa Pola. Prilazi tim Lebron - 137:132.

- To je to, ugašen je semafor! Buker i Janis pogađaju, sada se već igra do ukupnog broja poena 157, a tim Janis vodi 135:126.

Treća četvrtina:

NBA All Star Game Basketball Foto: Tanjug/AP

12. minut - Vestbruk u kontri, pa Gober opet na obruču. Jokić trojkom vratio prednost timu Lebron! Treći pokušaj za tri i treća sreća - 40:39. Gober je nastavio da zakucava loptu kao čekićem, Vestbruk se nije proslavio sa linije penala i na 2.2 sekunde pre kraja je nerešeno 41:41! Vestbruk je probao da reši napad svoje ekipe za preostalo vreme i promašio je, tako da se 100.000 dolara iz ove četvrtine prenosi u poslednju deonicu.

11. minut - Tejtum krade loptu, pa iza leđa asistira Simonsu u kontri, a Pol pogađa trojku - 37:35 za Janisov tim.

APTOPIX NBA All Star Game Basketball Foto: Tanjug/AP

10. minut - Menja ruku  i pogađa u prodoru Trej Jang, Simons doleće i ubacuje putbek posle promašaja saigrača. Ne pogađa ni Jokić za tri poena - 35:30 za tim Janisa.

9. minut - Odmah ide lopta bolje u napadu kada je Jokić tu, asistencija ide do Tejtuma koji zakucava i vraća egal (29:29), a onda Gober hvata alej-up, a onda opet ugurava loptu u kpš za 31:28.

NBA All Star Game Basketball Foto: Tanjug/AP

8. minut - Novo zakucavanje Gobera, pa kontra Sijakama, opet tim Janis pravi razliku - 27:23. Konačno u igri Nikola Jokić i odmah se upisao u listu strelaca - 27:25.

7. minut - Kuca Gober, Džejms ide na koš kroz sredinu reketa, a onda i u kontri odigrava sjajnu fintu iza leđa za egal 23:23!

NBA All Star Game Basketball Foto: Tanjug/AP

6. minut - Trojka Dončića, odgovara trojkom i Adetokumbo! Slovenac opet puca iz haubice, a Embid prekida niz trojki zakucavanjem - 21:17 za Janisa.

5. minut - Evo ga i Lebron u šutu za tri, lagano rešava Mičel za dva. Osam trojki je ubacio Lenard do sada, nije potpuno otvoren pogodio i devetu - 16:11 za Grka i ekipu.

NBA All Star Game Basketball Foto: Tanjug/AP

4. minut - Fauliran Adetokumbo na zakucavanju i dva promašena sloboda bacanja. Lenard se ispravlja za promašenu trojku malopre, vraća mu Voker - 14:8 za Janisa.

3. minut - Lenard ne pogađa trojku, dobar flouter Lebrona, pa kucanje Embida posle asistencije Janisa - 11:3 za Adetokumba.

NBA All Star Game Basketball Foto: Tanjug/AP

2. minut - Džejms u mismeču sa Mičelom, dobija faul i slobodna bacanja, Voker daje trojku, a Mičel lepo pogađa uz zadršku - 7:1 za Janisovu ekipu.

1. minut - Promašene trojke kapitena na startu treće četvrtine, pa lep prodor Embida i zakucavanje - 2:0 za tim Janisa.

Druga četvrtina:

12. minut - Trojka Hardena samo da proba da ublaži poraz u ovoj deonici. Lauri ide na novo polaganje, pa promašuje trojku, putbek Gobera i šut Janga s pola terena. Neverovatno! Janisov tim dobija 51:30!

11. minut - Trej Jang krade loptu Lebronu, pa pogađa trojku, Sijakam u kontri posle velikog promašaja Kavaja i Hardena za tri - 43:27.

10. minut - Trojka Kavaja iz bloka, Dejvis igra dobru odbranu, a Lauri polaže na obruču. Dončić ne ubacuje trojku, Batler to kažnjava zakucavanjem - 36:25 za tim Janisa.

NBA All Star Game Basketball Foto: Tanjug/AP

9. minut - Kucanje Midltona, pa trojka Lenarda, šesta i serija Kajla Laurija - 32:22 za Janisov tim.

8. minut - Dve banane Gobera, ono što su igrači Lebrona radili u prvoj četvrtini, sada rade iz tima Janisa. Vezuje pet poena Lenard, Midlton ubacuje trojku - 25:19 za Janisovu ekipu.

NBA All Star Game Basketball Foto: Tanjug/AP

7. minut - Janis opet na obruču, Lenard konačno prekida tu seriju protivnika flouterom - 22:14.

6. minut - Bukera neće trojke, Lauri baca asistenciju, a Janis se vraća iz auta i prikuacava. Grk se ne zaustavlja ni u sledećem napadu posle greške tima Lebrona - 20:12 za Janisa.

NBA All Star Game Basketball Foto: Tanjug/AP

5. minut - Spektakularno zakucavanje Bukera pored Embida, a onda i nešto što se ne viđa često - prikucava i Pol posle alej upa Bukera - 16:12 vodi tim Janis.

3. minut - Kucanje Janisa, pa još jedno u trku, izgleda to nezaustavljivo! Embid promašuje zicer, a onda i Janis "vetrenjaču" - 8:6 za tim Janis.

NBA All Star Game Basketball Foto: Tanjug/AP

2. minut - Janis moćan iz reketa, sada Tejtum uglavnom rešava napade Zapada. Lepo je izdriblao Simons Janisa u kontri, a Sabonis pogađ jedno od dva bacanja za egal - 4:4.

1. minut - Ne pogađa Tejtum trojku posle dodavanja Jokića, Kemba Voker precizan za dva, ali Kris Pol za tri - 3:2 za Lebrona.

Prva četvrtina:

NBA All Star Game Basketball Foto: Tanjug/AP

12. minut - Dva promašena zicera za momke u crvenim dresovima, ne prolazi pik Jokića sa Polom koji promašuje u poslednjem napadu - 53:41 i pobeda tima Lebron u prvoj četvrtini.

11. minut - Trojka Krisa Pola i sjajna asistencija Jokića za Simonsa, na drugoj strani kuca Džimi Batler - 51:37 za tim Lebron.

10. minut - Probao je da ubaci trojku srpski centar i nije bio precizan. Jača odbrana njegove ekipe za sada pravi veliku razliku, ali Janis prilazi serijom poena na 41:33

8. minut - Trojka Hardena, pa ukradena lopta Jokića i kontra u kojoj Dončić povezuje Simonsa sa obručom - Simons i u sledećem napadu posle ukradene lopte kuca a Lebronova ekipa dominira 39:24.

7. minut - Nova trojka Lenarda i još jedno zakucavanje Adetokumba, dok Embid isprobava "karijevski" šut sa velike distance i promašuje - 30:22 za Jokića i društvo. Jokić je na početku sedmog minuta po prvi put ušao u igru.

5. minut - Upisao se i Luka Dončić na semafor posle promašene trojke, a Dejvis je nastavio tamo gde je stao Kavaj - 22:20 za tim Lebron.

4. minut - Trojka Džejmsa, Janis promašuje kucanje, a Džejms ne pravi istu grešku kao i Grk - 15:12 za tim Lebron.

3. minut - Dejvis poentira na jednoj, strani, Kemba Voker se diže na trojku 12:10 za tim Janis.

NBA All Star Game Basketball Foto: Tanjug/AP

2. minut - Kucanje Janisa, pa nova trojka Lenarda, Kavaj je baš raspoložen - 6:4 za Jokića i Lebrona.

1. minut - Trojka Kavaja, pa koš Janisa, Lebronov tim vodi na startu 3:2.

Uoči meča:

Ovaj susret će imati humanitarni karakter jer će obe ekipe igrati za neke od institucija i organizacija iz Čikaga, u čijem se Junajted centru i igra utakmica 24 najveće zvezde svetske košarke.

Među njima se drugi put zaredom našao Nikola Jokić i opet kao izabrani rezervista od strane trenera. Za razliku od lani, njega je ovog puta birao Lebron Džejms kao kapiten tima Zapada.

NBA All Star Game Basketball Foto: Tanjug/AP

U promenjenom formatu, svaka od prve tri četvrtine će početi sa 0:0 i trajaće 12 minuta, a posle svake će pobednik donirati novac za neku od željenih organizacija. Poslednja četvrtina se neće igrati na vreme već na konačni skor.

On će biti odlučen brojem poena dve ekipe iz tri četvrtine plus 24 poena na skor ekipe koja je sakupila više poena. Primera radi: ako je skor posle tri četvrtine 100:90, konačni rezultat je 124 i onda ekipa koja prva stigne dotle pobeđuje.

Foto: Printscreen Arena TV

Još 24 poena se dodaju u čast pokojnog Kobija Brajanta, a pobednik svake od četvrtina dobija po 100.000 dolara za humanitarne svrhe. Tim koji pobedi dobija još 200.000 dolara da donira željenoj organizaciji.

Prednost je na strani Lebrona Džejmsa čiji "pikovi" na draftu pred ovaj Ol-star imaju ukupno 62 učešća, naspram 30 koliko su imali igrači iz tima Janisa Adetokumba, dok Lebron u svojim redovima ima i sedam MVP košarkaša sa ol-star utakmica, a Janis nema nijednog.

Video: A gde si ti pošao lepoto, gde je lopta?: Jokić pomerio mozak Hasanu

(M.LJ)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cure

    17. februar 2020 | 05:45

    Zadnjaa cetvrtina neverovtnaaa..auuu kakvaa odbranaa..ma fenomenalnoo sto su to uradili..

  • Vux

    17. februar 2020 | 07:41

    Festival americkee gluposti I kiča.

  • Aaaa

    17. februar 2020 | 08:08

    Steta sto se tako ne igra od pocetka... svaki all star bi bio extra, a ne kao ovi prethodni...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA