≫ 

Da li je moguće da Zvezda i Partizan zajedno igraju Evroligu sledeće sezone? Tri scenarija su u igri

Beogradski večiti bi voleli da se nađu u eliti sledeće godine, ali iako za to ima dosta realnih argumenata, ima i dosta otežavajućih okolnosti

  • 78
Zvezda, Partizan, Evroliga Ilustracija: Nikola Jovanović

Košarkaši Partizana imaju lepu priliku da obezbede igranje u Evroligi sledeće sezone, a postoji mogućnost da tu bude i Crvena zvezdu što bi donelo najmanje dva evropska košarkaška večita derbija, što bi bio spektakl kakav se ne pamti.

Deluje kao nerealna želja svih ljubitelja košarke, ali postoje i realne opcije da se tako nešto dogodi i da Štark Arena sledeće sezone bude bastion evropske košarke. Ali, da vidimo da li ima argumenata za tako nešto.

Crno-beli imaju dva puta do Evrolige, kroz Evrokup i ABA ligu. Trenutno su kao provplasirani i najbolji tim TOP 16 faze Evrokupa obezbedili prednost domaćeg terena sve do finala, pa i u finalu, jer imaju najbolji skor od 5-1. To znači da od tri meča u plej -ofu, dva će uvek da igraju na svom terenu.

Džejms Gist Foto: Marko Jovanović

U četvrtfinalu igraju sa Uniksom, a u slučaju ulaska u polufinale idu na pobednika Patras - Tofaš, dok da bi u eventualnom finalu imao za protivnika iz drugog "kostura" to jest pobednika najpre četvrtfinalih duela Monako - Virtus ili Darušafaka te Unikaha - Venecija.

Ali, sam plasman u finale, za šta postoje realne šanse, vodi Partizan do Evrolige, što ne znači da ne treba da se bore i za to da osvoje trofej.

Evroliga drži ključ Zvezdine sledeće sezone u eliti

Drugi put do elite Partizan ima kroz ABA ligu. Trenutno je prvi na tabeli, a sve ukazuje da će tako ostati i na kraju regularnog dela za dva kola. To znači da će ponovo imati prednost domaćeg terena do kraja plej- ofa, a što je najvažnije izbegava Zvezdu i Budućnost do finala.

Ostaje pitanje koliko dugo i da li će u budućnosti ABA liga imati mesto u Evroligi, pošto od sledeće sezone ima samo prioritetno mesto, a ne znači da će igrati Evroligu.

To je još prošle godine istakao direktor Evrolige, Đordi Bertomeu.

Ognjen Jaramaz Foto: Marko Jovanović

Takođe, kako je rekao gledaće se klubovi, koji imaju novca i vlasnike, a ne prvenstva, što znači da bi u budućnosti za ABA ligaše, pogotovo Zvezdu u Partizan mesto u Evroligi moglo biti samo kroz Evrokup, jer nemaju vlasničku strukturu.

- Želimo klubove kao što su Valensija i Virtus Bolonja. Procenjićemo situaciju. Imamo iluziju, koja nije toliko nerealna, da dobijemo klub iz Engleske - rekao je tada Bertomeu.

KK Crvena zvezda - KK Efes Foto: Marko Jovanović

Šta bi bilo kad bi bilo

Međutim, kako on uvek priča neodređeno i nejasno, nije sasvim izvesno da će ABA liga već sledeće sezone ostati bez predstavnika u Evroligi. Sve će zavsiti od situacije i ostalih klubova. Čelnici klubova uvereni su da će pobednik ABA lige igrati u Evroligi naredne godine i ističu da su dobili takva uveravanja. Međutim, na papiru nema garancija, a to je ipak najbitnije.

1. Prvi scenario da imamo dva kluba u Evroligi je da Partizan osvoji Evokup protiv Virtusa, a da Zvezda osvoji ABA ligu.

Možda i najkonkretniji. Nije toliko nerealno, s obzirom da je Zvezda isticana kao prvi favorit ABA lige pred početak takmičenja i da realno gledano ima veoma kvalitetan tim u koji je uloženo mnogo novca za pojačanja i zvučna imena.

Ukoliko se desi ovaj scenario, najverovatnije ćemo sledeće sezone gledati dva srpska kluba u Evroligi.

Pitanje koje ostaje u "vazduhu" je šta bi u ovakvom slučaju odlučila Evroliga,odnosno predsednik Bertomeu, ako London bude spreman da igra sledeće sezone. U tom slučaju možda Zvezdi slabe šanse, jer nije isključeno da Bertomeua "zavedu svetla velikoga grada" i da London stavi ispred Beograda i generalno ABA lige.

Đordi Bertomeu Printskrin: Youtube/maccabi tel aviv

Takođe, zavisiće i od toga da li će Virtus doći do finala Evrokupa, jer je klub iz Bolonje već viđen kao jedan od klubova koji bi mogao da dobije vajld kartu, pa bi ulazak italijanskog kluba u finale mogao da pomogne ABA ligi da se ne razmišlja o eventualnom oduzimanju mesta šampionu.

Druga dobra situacija bila bi i da Unikaha dođe do finala Evrokupa, a da ujedno dođe i bar do četvrtog mesta u ACB ligi Španije i tako obezbedi Evroligu, jer Španija ima 4 mesta, od čega tri A licence (Real, Baskonija i Barselona). Ulaskom Unikahe u četiri, otvorilo bi se još jedno mesto za specijalnu pozivnicu, jer bi kao finalista obezbedila Evroligu.

Međutim, oni su trenutno deveti, i to vrlo daleko od plasmana u četiri.

Ognjen Jaramaz, Branko Lazić Foto: Marko Jovanović

2. Drugi scenario je da Partizan uđe u finale Evrokupa, a ujedno usvoji i ABA ligu pobedom nad Zvezdom u finalu.

Šta bi se tada desilo, ostaje nejasno, prema ranijim propozicijama Zvezda bi išla u Evroligu kao drugoplasirana, jer je Partizan obezbedio preko Evrokupa, ali opet bi se čekala odluka "vladara" evropske košarke Đordija Berotmeua.

Možda bi nešto zavisilo i od Zvezdinog plasmana u Evroligi ove sezone, pa bi i tu crveno-belima pogodovalo da budu što bolje plasirani na kraju regularnog dela sezone i da se eventualno domognu plej-ofa, koji joj polako izmiče.

Ipak, pitanje je da li Evroliga želi dva kluba iz regiona u takmičenju, a pogotovo dva kluba iz iste zemlje i grada.

Džejms Gist Foto: Marko Jovanović

3. Scenario je da Partizan osvoji Evrokup i ABA ligu pobedom nad Zvezdom.

Sličan kao scenario dva, vrlo nejasna situacija šta bi se desilo sa Zvezdom, jedino ako bi dva trofeja crno-belih imala neku težinu koja bi povukla čelnike EL da obrate pažnju na regionalnu jadransku ligu i da uvrste Zvezdu kao drugoplasiranu.

Šta će se stvarno desiti ne možemo pouzdano znati, jer ni sama Evroliga nije decidirano donela pravila i odluke oko ulaska u najelitnije takmičenje, već se pominju samo "mogućnosti".

U svakom slučaju, Partizanov uspeh kroz Evrokup, značajno bi povećao šanse da sledeće godine imamo dva kluba u elitnom takmičenju, a to bi donelo i najmanje dva evropska duela večitih rivala što bi bio spektakl posebne vrste, kakav evropska košarka sasvim sigurno nije videla.

Video: Urnebesne reakcije Trinkijerija na košarkaškom derbiju

(D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Db

    5. mart 2020 | 15:21

    Ukoliko Partizan osvoji Ek, teško Zvezda može da se nada El, pa čak i u slučaju da osvoji Aba! Nema šanse da Bartolomeu dozvoli dva predstavnika iz Aba i uskrati mesto nekoj ekipi, koja je spremna kao Zenit, da duboko zavuče ruku u džep.

  • Realan

    5. mart 2020 | 15:06

    Budimo realni i priznajmo da zvezda nema ni teoretske sanse da dodje ni do finala Aba lige a kamo li da istu osvoji a pogotovu kad pricamo o specijalnoj pozivnici koje se ne dodeljuju klubovima koje su bas u toj EL imali katrastofalne rezultate. Sto se Partizana tice osvojice i EK i Aba ligu s tim sto ce finale Aba lige igrati sa Buducnosti koja ce i kao porazena u finalu ici u EL posto ce Partizan u istu kao osvajac EK. Toliko ko ce gde.

  • Luko

    5. mart 2020 | 15:19

    Nemoguće , budimo realni. Zvezdine šanse da osvoji ABA ligu su trenutno minimalne ukoliko igra sa Milogorcima zbog sudija i gluposti okolo, sve zavisi sta će biti sa onom neodigranom utakmicom. Ukoliko prodje Milogorce a treba da igra finale sa Partizanom šanse su 50:50 čak i 60:40 da Zvezda osvoji , ja bi lično voleo da Zvezda igra sa igra polufinale sa Partizanom pa odere Indijance u Finalu a da Partizan osvoji Eurokup. Mislim da će baš upravo tako i biti pa se setite ovog komentara za mesec ipo ...💪🙏

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA