• 18

NBA donela najtežu odluku za igrače: Puna plata još 1. aprila, posle kreće rezanje

Sve dok se ponovo ne normalizuje takmičenje, košarkaši iz najjače lige sveta moraće da se naviknu na niže iznose

  • 18

Vanredne mere zahtevaju i vanredne odluke, i teške za sve, a u NBA, gde je igra stala, sada treba rešiti pitanje isplate glavnih aktera takmičenja, igrača.

Najjača košarkaška liga je stala 11. marta čim je koronavirus ustanovljen kod jednog igrača, u pitanju je bio Rudi Gober iz Jute. Zaraza se posle proširila na još nekolicinu košarkaša, a u međuvremenu se liga suočava sa još jednim velikim izazovom - kako rasporediti akumulirani novac u vremenu kada nema prihoda.

Sada je jasno da će igrači, kao i svi, pretrpeti finansijski udar, a vreme će pokazati i koliko težak.

Naime, liga je svim klubovima prosledila mejl sa odlukom da će igrači dobiti punu platu 1. aprila, ali im se tako nešto ne garantuje za naredni mesec, i sve dotle dok se takmičenje ne nastavi.

Rudi Gober

Foto: Tanjug/AP

Sve će, ipak, biti rađeno po pripisima iz kolektivnog ugovora NBA i Asocijacije igrača u kojem postoji odredba postupanja i plaćanja u uslovima kada "viša sila" remeti normalno funkcionisanje lige.

"Viša sila" dovodi do uskraćivanja 1/92,6 sezonske plate igrača ukoliko dođe do stopiranja igre usled katastrofalnih okolnosti. Odredba obuhvata nekoliko scenarija, uključujući rat, prirodne katastrofe i epidemije/pandemije. (Odredba više sile se primenjuje kada je svaki tim odigrao pet predsezonskih utakmica, 82 regularne sezone i 5,6 u doigravanju).

NBA planira da obavesti timove i igrače pre datuma plaćanja 15. aprila, o namerama lige, navodi se u memorandumu. Većina NBA igrača dobiće oko 90 posto svoje sezonske plate nakon isplate 1. aprila, navode američki mediji.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemanja Sombor

    Jadni. Ne znam kako ce sastaviti kraj sa krajem igraci. Dajte ziro racune.

  • Mujo

    Pare ne rastu na drvetu. Plata mora da se zaradi, velika ili mala. Samo kod nas na Balkanu to nije tako. Evo kod nas u Bosni godinu dana poslanici nisu mogli da sastave vladu jer su nacionalne stranke vukle na "svoju" stranu. Godinu dana su poslanici primali platu kao da rade, a nista nisu radili. A narod kao narod, navija za svoje neradnike I placa ih umesto da su se ujedinili I ukinuli platu dok se ne dogovore. Jao, Balkane moj.

  • miro

    Imamo mi dosta u Srbiji ljudi koji imaju novca a niko nezna odakle.Kod ovih se zna da su posteno zaradili.Sto i vi niste u NBA i vi bi imala.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima