≫ 

Šta će biti sa košarkaškim kvalifikacijama za OI u Beogradu?

Pomeranje Olimpijskih igara za godinu dana izvršiće tektonske poremećaje u sportu

  • 1
Olimpijski kvalifikacioni turnir u Beogradu Beograd je bio domačin kvalifikacija i 2016. godine za OI u Riju Foto: Telegraf, Promo

Olimpijske igre u Tokiju počeće 23. jula 2021. godine i trajaće do 8. avgusta, odlučili su organizatori i Međunarodni olimpijski komitet.

Ova odluka izazvana je zbog širenja pandemije korona virusa u celom svetu zbog čega su odložena mnoga takmičenja, ali će sigurno izazvati tektonske poremećaje u sportu. Naime, već je ugroženo održavanje Eurobasketa 2021. koje je trebalo da se održi od 2 do 19 septembra u Nemačkoj, Italiji, Gruziji i Češkoj jer je jako blizu Igara.

Takođe, pitanje je šta će biti sa kvalifikacionim turnirom u košarci u Beogradu, koji je trebalo da se održi od 3. do 6. jula 2020.  ali i turnirima u Viktoriji, Splitu i Kaunasu.

Prema informacijama iz KSS, doduše nezvaničnim, čeka se odluka FIBA koja je odgovorna za ovaj turnir, ali njima je prioritet da reše sada pitanje Eurobasketa.

Bogdan Bogdanović Nikola Jokić Ovog leta Bogdan Bogdanović i Nikola Jokić ne bi mogli da igraju za Srbiju Foto: MN Press

Međutim, s obziorm na to da su sva košarkaška takmičenja NBA liga, Evroliga, Evrokup, ABA liga i ostale, najavile nastavak takmičenje posle završetka vanrednog stanja i borbe sa korona virusom.

To bi praktično značlo da bi se lige igrale do polovine jula, u zavisnosti kada se nastave, čime bi bilo onemogućeno da se igrači odazovu nacionalnim timovima za kvalfikacije za OI. Tu bi najviše ispaštala selekcija Srbije koja ima 5 NBA igrača (Jokić, Bogdanović, Bjelica, Marjanović i Gudurič) te mnogo igrača u Evroligi, koji ne bi mogli da nastupaju.

Najbolje rešenje je da se i one pomere za sledeću godinu kada su i Olimpijske igre.

Trenutno se čeka odluka FIBA, koja najpre mora da reši šta će sa Evropskim prvenstvom 2021, a onda i sa kvalifikacijama.

Foto: MN Press Momci, ako ne igramo ove godine, sledeće sigurno hoćemo: Igor Kokoškov, selektor Srbije daje savete igračima

FIBA je pre sedam dana poslala pismo u KSS u kome se između ostalog navodi da će ih obavestiti o razvoju događaja oko turnira u Beogradu, ali to je bilo dok MOK još nije odložio Igre u Tokiju.

- FIBA je podsetila MOК da je 1) zdravlje i sigurnost igrača prioritet broj jedan i 2) kvalifikacije su okončane samo u ženskoj košarci, a još šest Olimpijskih turnira (dva za 3×3 košarku i četiri muška turnira) tek treba da se odigraju.

- Mi smo, naravno, u stalnoj komunikaciji sa domaćinima Olimpijskih kvalifikacionih turnira, pratimo reakcije različitih nacionalnih Olimpijskih komiteta i obaveštavaćemo vas o toku razvoja događaja - stajalo je u pismui FIBA iz kojega se nazire da će se turniru odložiti.

Video: Nemanja Nedović opisao situaciju u Italiji i opasnost od korona virusa

(D.S)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rola 54

    30. mart 2020 | 17:03

    Šta nas briga za turnir u Beogradu na za Olimijske igre kada tamo ne ide FMP-2 državni projekat pa da Čović i ostali brinu. Nas zanima dali će nasa bivša Zvezda što je ugašena to jest FMP-2 biti prvak ABA lige i igrati u kupu šampiona. Kada to rešite onda ćemo razmatrati odlazak na Olimpijske igre.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA