≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dan kada je umrla košarka u SFRJ - država otela Šibenki titulu: Primili pehar, a sutradan im oduzet!

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pre tačno 40 godina desio se jedan od najčudnijih događaja u jugoslovenskoj košarkaškoj ligi koja je bila jedna od najjačih u Evropi

  • 19
Dražen Petrović, KK Šibenka Printskrin: Youtube/koki28585

Najkontroverzniji slučaj jugoslovenske košarke dogodio se pre 40 godina 9. aprila 1983. godine u Šibeniku. Domaći klub Šibenka sa zvezdom u usponu Draženom Petrovićem igrao je finale plej-ofa protiv sarajevske Bosne, i to majstoricu posle 1:1 u seriji.

Na vrhuncu neviene drame Petrović, koji je imao 18 godina, nakon prekršaja dosuđenog u poslednjoj sekundi, pogodio je oba slobodna bacanja i već viđeni poraz (81:82) pretvorio u pobedu 83:82. Dražen je dao ukupno 40 poena na ovom meču čime je nesumnjivo pokazao da će izrasti u asa svetske klase.

Međutim, sutradan za Šibenku i čitavu košarku u tadašnjoj državi stigle su šokantne vesti. Kao u nekim distopijskim filmovima, odlukom vrha države Šibenci je oduzet trofej i dodeljen Bosni?! Iako, naravno, po FIBA pravilima to nije smelo da se učini, politička komunistička vrhuška Jugoslavije bila jača od FIBA i Bore Stankovića kao generalnog sekretara.

Ostaće upamćene Draženove reči posle ove krađe:

- Neka nose, mi smo prvaci.

Šibenka je slavila svoju titulu do duboko u noć, ali sutradan je usledilo razočaranje. Košarkaški savez Jugoslavije poništio je meč, i naložio da se igra novi na neutralnom terenu u Novom Sadu. Šibenka je odbila da ode u Novi sad i titula je upisana Bosni, koja je dobila pehar, ali zanimljivo je da su zlatne medalje ostale kod igrača Šibenke i trenera Vlade Đurovića.

Uz to, sudija Ilija Matijević koji je dosudio prekršaj, doživotno je izbačen iz košarke, a Košarkaški savez Jugoslavije je suspendovao i dvoranu na Baldekinu. Bilo je to prvi put u istoriji da je jedna ekipa primila medalje, u ruke dobila pehar, a onda preko noći ostala bez svega.

O ovoj utakmici svojevremeno je svoje viđenje dao tadašnji trener Bosne - Svetislav Pešić. Aktuelni selektor Srbije o tom spornom trenutku kaže da je faul stigao po isteku vremena i da je arbitar zbog pritiska ipak dodelio bacanja domaćem timu.

- Niko nije srećan kada se utakmica završi na takav način. Ni ja, niti Vlada Đurović koji je tada trenirao Šibenku, niti navijači jednog i drugog kluba. Međutim, šta se tog dana dogodilo u Šibeniku? Utakmica je završena, sudija Ilija Matijević je označio kraj i to pokazao kod zapisničkog stola. I to vrlo autoritativno. Tu je na njega izvršen pritisak da je bio faul na Draženu Petroviću. No, nije poenta je li bio prekršaj ili ne, već da li je isteklo vreme. Dobro, recimo da je prekršaj Sabita Hadžića i bio, ali ako i jeste, bio je nakon isteka vremena. Nikada se do tada nije dogodilo da se odsvira kraj utakmice, a onda promeni odluka i donese nova koja je direktno uticala na rezultat i ime prvaka - kazao je Pešić za portal "Basketbal.hr".

I danas se mnogi poznati košarkaši i košarkaški radnici, oni stariji navijači, svakog 9. aprila sete tog vremena i te utakmice, ukazuju na nepravdu koja je načinjena Šibenci u dupke punoj dvorani gde igla nije mogla da padne.

Video: Majka Dražena Petrovića poklonila Novaku dres svog sina: Đoković oduševio Hrvate govorom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nscz

    10. april 2020 | 19:25

    Neka je sad dodele Partizanu. Ja mislim da bi se Ostoja slozio da je to najpostenije

  • Uzu

    11. april 2020 | 09:33

    Sviraš kraj pa dosudiš slobodna bacanja. A ne možeš da utvrdiš da li je isteklo vrijeme. Sa razlogom je poništena, ali tako nešto ne bi bilo moguće danas, gdje se tolerišu sudijske greške.

  • Tirana slavi svoje

    9. april 2023 | 15:02

    ISTO ovo se desava i dans u korist Zvezde.nikakve razlike osim sto se ne da sansa drugima da nesto osvoje , savez i drzava kradu za ove nase iz Tirane.Sve je isti samo njega nema

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA