≫ 

Direktor Partizana kovertirao igrača koji će biti junak F4, a kad su otvorili cedulju pisalo je...

Veliki vizionar je bio Dragan Kićanović tadašnji direktor Partizana, čovek koji je verovao u Željka Obradovića, pogodio je i koji će igrač briljirati

  • 17
Mlađan Šilobad i Gavrilo Pajović Mlađan Šilobad mladi centar Partizana (levo) Foto MN Press

Trojkom Aleksandra Đorđevića košarkaši Partizana savladali su na današnji dan 16. aprila 1992. godine u Istanbulu Huventud rezultatom 71:70 i osvojili Kup šampiona. To je najveći uspeh srpske klupske košarke u istoriji.

Popularni „Sale nacionale“ preuzeo je loptu ispod svog koša osam sekundi pre isteka vremena, pretrčao tri četvrtine terena i pored Tomasa Đofreze pogodio čudesnu trojku.

Ali, malo ko je verovao da crno-beli mogu do titule šampiona Evrope, gotovo niko, osim njih samih. To se osećalo na svakom koraku, to njihovo samopouzdanje, o čemu svedoči i priča o susretu na aerodromu sa tadašnjim generalnim sekretarom FIBA, sada pokojnim Borom Stankovićem.

Galerija fotografija sa finala plej-ofa 1992. između Partizana i Zvezde.

Susret je bio srdačan, Stanković je čestitao crno-belima ulazak na fajnal for, ali je tadašnji potpredsednik kluba Đorđe Čolović dobacio

- Ostavi neke čestitke i za posle finala - dobacio je Čolović koji je bio najveći optimista u redovima crno-belih po pitanju osvajnja titule.

Osim njega još jedan čovek je bio "vidovit" Dragan Kićanović, legenda kluba u to vreme Ministar Omladine i sporta u Vladi Srbije, ali i direktor Partizana. Najpre je doveo Željka Obradovića direktrno iz patika za trenera prvog tima, a onda je uradio novo čudo u Istanbulu.

KK Partizan 1992 Mlađan Šilobad (prvi u kadru) centar Partizana i otrkovenje F4 u Istanbulu 1992.Foto MN Press

On je čak otišao toliko daleko da je kovertirao ime igrača koji će biti otkrovenje turnira.

Kada je koverat otvoren posle finala na  ceduljici koja je bila u njemu je pisalo - Mlađan Šilobad.

Mladi centar Partizana je tada imao 21 godinu, a u poufinalu se odlično nosio sa Darelom Doukinsom (211, 140 kg)  snažnim centrom Olimpije iz Milana,

Nije svejedno kad vidiš Doukinsa, ima malo straha. Očekivao sam da me Obradović pozove da uđem u igru i stalno sam mislio na to da ne ulazim u tuču sa Doukinsom, nego da igram košarku, da ga nadigram. Naravno, drugovi su mi pomogli maksimalno - rekao je Šilobad posle finala.

- Otišli smo na taj Fajnal for verujući da možemo nešto da uradimo. Zašto? Zato što su sve ekipe tamo bile iz naše grupe, sa svima smo već igrali i pobeđivali ih, osim Estudijantesa.

- Možda smo imali sreću što nismo igrali sa njima i u Istanbulu, jer nam nisu odgovarali, mada ko zna šta bi bilo da jesmo - rekao je svojevremeno Šilobad.

Video: Nije isti osećaj kada vam dodele titulu i kada je osvojite na terenu: Iskren je član stručnog štaba

(D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kecman 0.6

    16. april 2020 | 08:33

    Kakav kos... skok sut u zadnjoj sekundi... pamtice se zauvek

  • Institucija

    16. april 2020 | 08:54

    KK Partizan.

  • Zarko

    16. april 2020 | 08:53

    Kakva imena sa obe strane u finalu plej-offa. Djordjevic, Danilovic, Rebraca, Silobad sa jedne strane, Sasa Obradovic, Jankovic, Zoran Jovanovic, Ilic sa druge. Pola reprezentacije...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA