Amerikanci vode 4:0, a naš centar još nije doskočio sa podbacivanja: 60 godina od najtežeg poraza

Daleke 1960. godine na Olimpijskim igrama u Rimu, desio se najteži poraz jugoslovenske, pa može se reći i srpske košarke u istoriji

  • 0
Oskar Robertson Printskrin: Youtube/ TheCrunchySopa

Košarkaška reprezentacija nekadašnje Jugoslavije nastupila je prvi put na Olimpijskim igrama 1960. godine u Rimu.

Tada su imali priliku da vide da delu i američki tim, tada sastavljen od momaka sa Univerziteta, ali po mnogima najbolji tim SAD koji je nastupio na Igrama, bolji čak i od onog Drim tima z 1992. godine.

To je bio prvi susret sa američkom košarkom, ako se izuzmu dulei sa Harlem Globtrotersima koji su bili zabavljački tim.

Amerikanci su šokirali Jugoslovene neverovatnim presingom koji naši momci do tada nikad nisu videli, pa su prvi koš dali u 10. minutu kada je bilo 32:1.

Čuvena je anegdota iz tog perioda sa podacivanja lopte na početku meča. Skako je Nemanja Neca Đurić sa američkim centrom, a kako je kasnije Đurić objašnjavao

- Ja sam skočio po loptu i dok sam ja doskočio oni su imali već 4:0 - rekao je u šali Neca.

Šta se zapravo desilo? Amerikanac je nadskočio Đurića i odmah poslao loptu pod koš Jugoslovena gde je sačekao jedan igrač i dao koš. Naši su hteli da brzo izvedu, ali lukavi Oskar Robertson se prikrao i presekao dodavanje  i dao koš za 4:0 posle 4 sekunde igre.

Oskar Robertson Printskrin: Youtube/ Dunkman827

Treba istaći da je na poluvremenu bilo 63:16 za Amerikance, a na kraju meča najubedljiviji poraz ikada 104:42 ili 62 razlike.

Tim sad predvodili su Oskar Robertson, Džeri Vest Džeri Lukas, Volt Belami, koji su kasnije napravili neverovane NBA karijere.

Ekipu Jugoslavije predvodio je Radivoj Korać koji je ubacio Amerikancima 16 poena, isto koliko je za njih dao Robertson.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA