≫ 

Potez Obradovića kojim je Partizanu doneo titulu prvaka Evrope: Nije napravio istu grešku kao Dule

Tada, kao igrač 1988. na prvom Fajnal foru Kupa šampiona, Obradović je video neke nelogične stvari u klubu, koje nije dozvolio četiri godine kasnije

  • 4
Milenko Savović Milenko Savović sportski direktor Partizana i Željko Obradović kada je izabran za trenera 1991. godine Foto. MN Press

Željko Obradović najtrofejniji evropski trener, svoj pohod na Evropu započeo je 1992. godine kada je na današnji dan 16. aprila, sa Partizanom osvojio prestižnu titulu Kupa šampiona.

Od tada do danas je osvojio još osam titula pet sa Panatinaikosom, po jednu sa Realom, Huvntudom i Fenerbahčeom.

Odbio da uzme premije za titule, rekao da se sve da igračima

Ipak, ta prva je njemu i najdraža, jer je po osvajanju Evrolige 1992. godine imao neverovatne unosne ponude Huventuda, ali Obradović nije otišao, već je ostao još jednu sezonu.

Čak nije želeo ni da uzme premije za osvajanje tri titule te sezone:

- Kad voliš nešto, onda voliš. Kada smo osvojili sve tri titule, stigao je neki novac i ja sam rekao da se prvo da igračima, pomoćnim trenerima i svim ljudima iz kancelarije u Partizanu...

- Da će na mene doći red. Red nikad nije došao, ja sam ostao bez ijedne premije ikada ispolaćene.

KK Partizan 1992 Foto MN Press

- Bilo je nekog novca prethodnog da se živi, šta da radiš. Meni je to zadovoljstvo bilo najveće, da budem trener Partizana. I da bude s ljudima. Istina je da je Kića rekao imaš ženu dete, idi. (U trenucima kada je Huventud na kraju druge sezone zatražio ponovo srpskog trenera). - ispričao je u jednom intervjuu Obradović za Telegraf.

Na prvi fajnal for su išli svi članovi Uprave i svako je imao svoju ideju kako da igramo

On je jednom priliko ispričao da je iskustvo sa prvog fajnal fora 1988. gde je učestvovao sa Partizanom kao igrač, a koji je vodio Dško Vujošević, dosta pomoglo da četiri godine kasnije ne napravi istu greku kao Dule.

- Te godine je to bio ogroman uspeh i cela uprava kluba putovala je sa nama u Gan na fajnal for, bili su smešteni sa nama u hotelu i svako je imao neku svoju filozofiju kako treba da se igra. To je dosta remetilo koncentraciju igrača, ali i mladog trenera, tako da nismo imali potreban nivo koncentraciije na utakmici.

- Zbog toga sam 1992.  tražio da sa ekipom bude samo stručni štab i uzak krug ljudi koji su bili i tokom sezone, niko iz Uprave nije mogao da priđe igračima - ispričao je Obradović jednom prilikom.

KK Partizan 1992 Foto MN Press

Tada je Obradović zabrano da istim avionom sa igračma krene i deo Uprave, upravo iz iskustva od pre četiri godine kada su se po avionu muvali razni likovi i pričali sa igračima kako treba da igraju.

KK Partizan 1992 Foto MN Press

Video: Željko Obradović: Zvezda je drugi tim u Pioniru

(D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA