≫ 

22. april je dan D za ABA ligu: Ili dogovor klubova ili Bertomeu sam određuje putnika u Evroligu

Dolazi vreme velikih odluka za regionalno košarkaško takmičenje...

  • 27
Žordi Bertomeu Đordi Bertomeu; Foto: MNPress, Wikimedia

Vreme prolazi, košarka miruje, a samim tim i ABA liga koja treba da privede kraju aktuelnu sezonu i dobije šampiona i putnika u Evroligu. To, međutim, ne ide nimalo lako jer svaki od 12 klubova koji se takmiče ima svoje interese od kojih nema nameru tako lako da odstupi.

Zbog toga će predstojeći sastanak rukovodilaca klubova Jadranske lige, koji je zakazan za sledeću sredu (22. april) putem konferencijske veze, biti izvesno buran, iako bi trebalo da skroji konačnu sudbinu regionalnog takmičenja.

Partizan traži titulu za zelenim stolom, Budućnost želi da se igra plej-of ili F4, dok Zvezda oba rivala optužuje za "mutne" radnje. Olimpija Cedevita je otpustila već pet igrača, dok oni klubovi iz donjeg doma traže da niko ne ispadne iz ABA lige ove sezone.

Tu je takođe i otvoreno pitanje oko četvrtoplasiranog tima jer su Mornar i Olimpija uoči poslednjeg kola bili u igri za preostalu poziciju koja vodi u plej-of.

Ako imamo u vidu sve te sučeljene stavove, veliko je pitanje da li uopšte ima prosotora za nekakav konsenzus i prijateljski dogovor klubova oko završetka košarkaške sezone. Problem više je i sam tok pandemije korona virusa koja ne jenjava, a koja će diktirati uslove za nastavak takmičenja.

Brojni strani igrači Partizana, Zvezde, Budućnosti, pa i Mornara iz Bara, trenutno su mahom u SAD, gde se pandemija ozbiljno proširila i pitanje je da li i kako uopšte mogu da napuste zemlju i dođu ovde kako bi priveli sezonu kraju.

Nebojša Čović, Dragan Bokan Ponovo na vezi: Bokan i Čović; Foto: MN Press

Nekima su u međuvremenu i istekli ugovori poput Mekadua koji se već oprostio od Partizana na društvenim mrežama, a pitanje je i da li bi Amerikanci bili voljni da dođu i igraju košarku u junu ili julu posle svega...

Budućnost i Zvezda se protive da se Partizan proglasi šampionom, ali istovremeno i Podgoričanima i crno-belima ne pada na pamet da pristanu da se čitava sezona poništi i da se u Evropu ide po plasmanu iz prethodne jer bi onda Zvezda kao trećeplasirani tim iz ABA lige otišla u Evroligu.

I tu dolazimo do raspetljavanja ovog jedinstvenog jadranskog Gordijevog čvora. Može lako da se desi da u slučaju da klubovi ne pronađu održivo i konkretno rešenje sledeće srede gospodin Đordi Bertomeu, prvi čovek Evrolige, sam lično preseče i odluči kome će da dodeli pozivnicu za najjače takmičenje koja je do sada pripadala šampionu regionalnog takmičenja.

Ostoja Mijailović Ostoja Mijailović; Foto: Nikola Tomić

Bio bi to sigurno udarac na integritet Jadranske lige i velika sramota za "kraljicu igara"u regionu, ukoliko bi nam bilo potrebno mešanje stranog faktora, ali u situaciji kada se predsednici klubova slažu kao "rogovi u vreći" možda i najbolje moguće rešenje, kako se ne bi više prepirali i raspravljali ko je kriv što je sezona prekinuta u jeku pandemije korona virusa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hsje

    16. april 2020 | 23:50

    Ako Bartomeu bude odredjovao sigurno nece Zvezdu zvati, jer sa Covicem niko nece da saradjuje ko ne mora, a ovaj ne mora.

  • Realno

    16. april 2020 | 23:23

    Znaci Bartolomeu odlucuje.. Ovi nema sanse da se dogovore! 😂

  • CICA DRAZA

    16. april 2020 | 23:10

    Kad vidim ovog tacno mi lici na covid 19 sars

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA