≫ 

Šta otkriva serija o Džordanu? Pojavljuju se srpski asovi košarke, neverovatan kadar sa Kukočem...

Priča o Džordanu već obara rekorde gledanosti, a pojedini momenti će posebno biti zanimljivi ljubiteljima košarke u Srbiji

  • 0
Majkl Džordan Foto: Netfliks

Malo koji sportski film je izazvao takvu pažnju kao "The Last Dance" o Majklu Džordanu, ne bez razloga.

Verovatno je i karantinska zatvorenost dodatno fokusirala pažnju na ovo ostvarenje, ali je samo ime Majkla Džordana bilo dovoljno. To će biti jasno već od prvih kadrova serijala, koji je sa prve dve epizode još jednom zatvorio priču o tome ko je najveći svih vremena.

Ukoliko niste gledali seriju i tek planirate da počnete, malo upozorenje napravićemo samo zbog toga što će u sledećim redovima biti reči o momentima koji vas čekaju u prve dve epizode, zbog kojih mnogi sa nestrpljenjem čekaju nastavak i nova emitovanja.

Autori serije uspeli su da naprave idealan balans - Džordan je čak i kao sagovornik imao minimalno vreme u odnosu na Fila Džeksona, Skotija Pipena, Stiva Kera, moćnog agenta Dejvida Folka (o njegovoj veličini i radu sa Džordanom ste mogli da čitate u našem intervjuu sa Aleksandrom Raškovićem) i ostale sagovornike, napravljen je idealan prelaz sa sekvenci o odrastanju i karijeri Džordana na momente koji najbolje opisuju situaciju u Čikago Bulsima, koji su imali strahovit tim.

Upečatljivi su momenti kada Džordan opisuje svoj dolazak posle drafta u Čikago, uz kombinaciju arhivskih snimaka i novih intervjua, dobili smo priču o momku koji zna da ne može od starta da bude "broj 1" u ekipi, ali je spreman da stane odmah iza lidera tima i polako se priprema za svoj proboj.

Dobili smo veliku priču o Skotiju Pipenu, koji je zaslužio daleko više u karijeri, bio je 122. najplaćeniji igrač NBA lige u vreme kada je harao i kada je Džordana izluđivala njegova povreda i posrtanje kada je ostao bez "desne ruke" na terenu.

Dobili smo priliku da vidimo i vrhunske kadrove evropskog gostovanja Bulsa 1997. u Parizu, pa je mesto u filmu dobio i Nikola Lončar, a zatim i Dragan Tarlać, kome je u društvu Karnišovasa preostalo samo da statira dok se Em Džej šeta kroz reket.

Biće vam neprijatno čak i kad vidite kadrove u kojima Džordan, frustriran zbog situacije oko Skotija Pipena, prilično žestoko "riba" Tonija Kukoča - deluje neverovatno da takva igračka veličina poput Tonija Kukoča mora ponižavajuće da gleda u pod, kao klinac koji je tek ušao u tim, a ne ostvareni as i velikan košarke, za kog je sada samo pitanje vremena kada će ući u Kuću slavnih.

Izgleda nestvarno kako su sve zvezde Bulsa uspele da na klackalici velikog igračkog ega ipak izbalansiraju i prihvate da budu u senci Majkla, koji je jednim potezom sebi zacementirao mesto iznad kluba, možda i cele NBA lige, kada je kontrirao tankovanju da bi ušao u plej-of, pa zatim i žestoko preznojio moćne Boston Seltikse - Bulsi su ispali, ali su svi samo pričali o Majklu, između ostalih, i Leri Bird kao sagovornik iz današnje perspektive.

Poznato je da Pipen i Džordan dugo prakitčno nisu ni govorili sa Rodmanom, ali je vladalo neverovatno poštovanje prema Denisu, koji je uz sve svoje ekscentričnosti sve "kupovao" zaključavanjem rivalskih košgetera. Njegovu prirodu je nedavno idealno opisao i Dino Rađa u intervjuu za Telegraf.

- Rodman je recimo, koliko god ga prati fama lošeg tipa, bed gaja... Ja sa njim imam izvanredna iskustva, nikad s njime nisam dobio neki pederski potez, neki lakat, koleno, nešto namerno. On je igrač koji jednostavno radi 100 na sat, 100 posto vremena. U jednoj sekundi ako ga izgubiš iz vida, ti si izgubio, ubaciće se ispred tebe i uzeti bolju poziciju. Tu je bio velemajstor. Ali od njega ništa neugodno doživeo nisam nikad. On je uvek reagovao na ljude koji idu na to da njega isprovociraju. Što se tiče njegovih igračkih momenata, nije bilo ničeg neugodnog.

- On me je u nečemu iznenadio jako, on bi došao u dvoranu kod nas, tri sata pre utakmice u gostujuću teretanu, odradio bi trening, odigrao utakmicu, onda se vratio u teretanu i odradio dodatni trening. Naravno, lakši, ali onda vidiš zašto je on to što jeste. To ljudi ne vide, vide kad reaguje nekako ili dođe sa frizurom u bojama, ne vide šta on radi, a ja sam imao priliku da vidim šta i kako radi, pa sam vrlo impresioniran time i vrlo ga respektujem - rekao je Rađa, a nema sumnje da će u narednim epizodama biti tek reči i o Denisu, možda i najvećem i najboljem NBA ekscentriku svih vremena.

Ostaje samo da sa nestrpljenjem čekamo nastavak serijala, kome utisak ne može da pokvari čak ni kratko pojavljivanje Bila Klintona - u nedelju 26. aprila biće objavljene 3. i 4. epizoda, 5. i 6. su rezervisane za 3. maj, 10. maja se plasiraju 7. i 8. epizoda, završno emitovanje zakazano je za 17. maj, sve je dostupno na Netfliksu.

Video: Dino Rađa: Denis Rodman me je najviše iznenadio u NBA!

(B. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA