≫ 

Bio je srpski Leri Bird, a u sekundi je uništio život: Udarac glavom koji je zauvek promenio košarku

Tužan dan sećanja na koban potez Guze Jankovića

  • 20
Slobodan Janković Foto: Youtube.com

Današnji dan prilično je tužan za istoriju srpske košarke - Slobodan Guza Janković je 28. aprila 1993. udario glavom u konstrukciju koša, iznerviran sudijskom odlukom, zbog čega je ostao nepokretan.

Boban Janković je bio legendaran igrač Crvene zvezde, proveo je jednu deceniju u klubu, da bi zatim otišao u Vojvodinu na godinu dana. Vratio se u Zvezdu za sezonu 1991-92, pa je potom prešao u Panionios.

Nažalost, prekinuo je karijeru na prilično surov i tužan način, na utakmici protiv Panatinaikosa.

Ostao je doživotno paralizovan, a preminuo je 28. juna 2006. u Grčkoj, na ostrvu Rodos. Iako nije važio za jednog od najvećih radnika, inteligencijom i talentom je dosegao košarkaške visine.

Za Crvenu zvezdu je odigrao 326 mečeva i postigao 3.481 poen, a Vlade Đurović je svojevremeno govorio da nije trenirao pametnijeg igrača.

Saigrač iz Panionisa i igrač koji je kasnije napravio NBA karijeru, Pi Džej Braun, rekao je da kada Boban ima svoje veče to nije košarka, već veče Bobanove kreacije.

– Čitava Evropa je pričala o nama, najjeftiniji i najbolji par stranaca. Jednom prilikom smo gostovali u Italiji ekipi Masađera, za koju je tada igrao Dino Rađa. Postigao sam 41 poen i pobedili smo u Rimu. Štampa je davala naslove „srpski Leri Bird“, a sve što sam im rekao bilo je: „Ljudi, ja sam samo jedan Guza koji je igrao basket u Beogradu“.

Posle tragedije koja je okončala karijeru Bobana Jankovića i paralizovala ga do kraja života, konstrukcije koša počele su da se oblažu sunđerima kako bi se ubuduće sprečile ozbiljnije povrede košarkaša u slučaju da udare o konstrukciju, bilo slučajno, bilo u trenutku pomračenja uma, kakvo je Bobana Jankovića koštalo karijere i zbog čega je do kraja života proveo u invalidskim kolicima.

Boban Janković je preminuo 28. juna 2006. godine u grčkoj na ostrvu Rodos od posledice srčanog udara na brodu kada je krenuo na odmor. Kapetan broda je odmah promenio kurs i odvzao brod na najbliže ostrvo kako bi mu bila ukazana pomoć, ali je nije moglo da se uradi ništa više, osim da se konstatuje smrt.

Video: Neverovatni Navaro cepa mrežice u izolaciji: Nije humano šta ovaj čovek i dalje radi sa loptom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gate4

    28. april 2020 | 15:57

    Vječna ti Slava Bobane,velika ljudino! Počivaj u miru.

  • Maria

    28. april 2020 | 17:09

    Mene, kao klinka koja je ovo odgledala preko ramena dok je brat pratio utakmicu, proganja i dan danas... slika velikog, snaznog kosarkasa dok mu se zivot menja.. tu pred nasim ocima... toliko surovo. Uvek placem. Sad placem... i uvek cu kada budem gledala i mislila na ovo.

  • Beli

    28. april 2020 | 17:38

    Najezim se svaki put kad vidim ovu vest. Kao juce da je bilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA