Klinac koji je postao MVP sa 22 leta: Rouz je pre devet godina uradio nezamislivo

Igrao je košarku svim srcem i to se nije svidelo njegovim kolenima

  • 1
114382899 Foto: Guliver/Gregory Shamus/Getty Images

Godinama unazad je trajala polemika zašto je Derik Rouz bio toliko baksuzan kada je reč o povredama.

Jedni su tvrdili da je to jer se pri doskoku dočekivao na pete umesto na prste, drugi da je zbog načina trčanja, treći da je kombinacija ovih stvari sa minutažom kod Toma Tibodoa.

Zbog toga nikada nećemo dobiti odgovor na pitanje šta bi sve uradio u karijeri da nekoliko puta nije maltene završio karijeru sebi operacijama i povredama.

Međutim, činjenica je da je Rouz pre tačno devet godina postao najmlađi MVP regularnog dela sezone NBA lige, u istoriji ovog takmičenja.

I jednako je poznata i ne manje tužna činjenica da posle toga nikad nije zasijao punim sjajem. Povrede su unakazile karijeru momka koji je u svom MVP trenutku imao svega 22 godine i 191 dan.

Pre njega je Ves Anseld još davne 1969. godine postao najkorisniji igrač sa 23 godine i devet dana. ČIkago Bulsi su ga birali sa prvog mesta na draftu 2008. godine i nisu pogrešili.

Za deset godina od odlaska Majkla Džordana i ere kada su osvojili titulu šest puta, igrali su samo triput u plej-ofu.

Rouz je trebalo da bude ta zvezda koju su tražili i tokom njegove prve dve sezone i dobili. Završili su ih sa po 41 pobedom i 41 porazom i igrali doigravanje.

Pistons Wizards Basketball Foto: Tanjug/AP

Da sve bude još zanimljivije, Rouz je pred početak treće sezone kada je bio "media day" zapitao zašto ne bi on mogao da bude MVP?

- Tamo u trening kampu kad sam rekao da sam hteo da postanem MVP nisam pokušavao da budem kočoperan. Znao sam da ulažem mnogo rada tokom leta i predsezone i hteo sam da poguram sebe ka tome - rekao je Rouz jednom prilikom.

Ne samo da je predvideo ishod te sezone, već je prekinuo i dvogodišnju dominaciju Lebrona Džejmsa u tom trenutku i profilisao se kao neko ko će moći opasno da mu parira kada je reč o popularnosti kao dete Čikaga koje igra za Čikago.

U trećoj sezoni, kada je Derik postao MVP imao je 25 poena, 7,7 asistencija i 4,1 skok u proseku na 81 odigranoj utakmici. Bulsi su te sezone sa skorom 62-20 imali prvo mesto na Istoku i opet su otišli u plej-of gde nisu osvojili titulu, ali su imali u koga da polažu nade.

Da se nije desio kobni plej-of sa Filadelfijom 2012. godine, možda bi danas i o Rouzu bilo priče kao jednom od najboljih igrača u istoriji, ko zna, pre devet godina je delovalo kao da je samo nebo granica.

Video: Dino Rađa: Denis Rodman me je najviše iznenadio u NBA!

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA